Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Τα σημεία πίεσης που απαλύνουν τον πόνο

Είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις όσων εργάζονται με υπολογιστές, αλλά και σε άλλες εργασίες που απαιτούν την ίδια επαναλαμβανόμενη κίνηση. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στην παλάμη, τον καρπό και το χέρι από τον αγκώνα και κάτω.

Εμφανίζεται όταν το κύριο νεύρο του χεριού -το μέσο νεύρο- συμπιέζεται καθώς περνά μέσα από την οστική δομή του καρπού.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων όπως η κληρονομικότητα, η επαναλαμβανόμενη χρήση χεριών και διάφορες υποκείμενες παθήσεις υγείας μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Διάφορες θεραπείες είναι διαθέσιμες, από φυσικοθεραπεία έως χειρουργική επέμβαση, αλλά μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ανακούφιση μέσω εναλλακτικών μεθόδων, όπως η εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του καρπιαίου σωλήνα.

Σημεία πίεσης για ανακούφιση του καρπιαίου σωλήνα

Τα σημεία πίεσης είναι ορισμένα νευρικά κέντρα στο σώμα που, όταν διεγείρονται ή τους γίνεται μασάζ, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων ή να επηρεάσουν διάφορες περιοχές του σώματος. Στην περίπτωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, η πίεση σκοπεύει την ενεργοποίηση σημείων που σχετίζονται με το χέρι και τον καρπό για την ανακούφιση του πόνου.

Μερικά από τα πιο κοινά σημεία πίεσης του καρπιαίου σωλήνα είναι:

  • PC6 (σημείο Neiguan): Βρίσκεται περίπου σε πλάτος τριών δακτύλων από την πτυχή του καρπού, στο εσωτερικό του χεριού. Εκτός από τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα, η διέγερση αυτού του σημείου μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα νευρομυϊκών παθήσεων στην περιοχή.
  • PC7 (σημείο Daling): Βρίσκεται ανάμεσα στους τένοντες στο μέσον της πτυχής του καρπού. Η διέγερση αυτού του σημείου πίεσης μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη κινητική λειτουργία και ανακούφιση του καρπιαίου σωλήνα.
  • LI4 (σημείο Hegu): Βρίσκεται στο πίσω μέρος της παλάμης μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη. Αυτό το σημείο πίεσης είναι γνωστό για την μείωση του πόνου στην περιοχή.
  • LI5 (σημείο Yangxi): Βρίσκεται στην ακτινωτή πλευρά του καρπού: είναι το σημείο βύθισης μεταξύ των τενόντων των μυών του καρπού. Εκτός από το ότι βοηθά στον πόνο στον καρπό, αυτό το σημείο πίεσης είναι επίσης χρήσιμο για τη δυσκαμψία των δακτύλων.
  • TB5 (σημείο Waiguan): Βρίσκεται σε πλάτος δύο δακτύλων από την πτυχή του καρπού στο πίσω μέρος (επάνω πλευρά του χεριού). Η πίεση εδώ θα βοηθήσει στη μείωση του πόνου στον αγκώνα, τους καρπούς και τα χέρια.
Για την ανακούφιση του καρπιαίου σωλήνα, μπορείτε να κάνετε χειρωνακτικό μασάζ σε αυτά τα σημεία πίεσης με μασάζ ή να τα διεγείρετε με την βοήθεια ενός ειδικού στον βελονισμό.

Πώς να κάνετε μασάζ στα σημεία πίεσης του καρπιαίου σωλήνα

Τα σημεία πίεσης του καρπιαίου σωλήνα είναι πιο αποτελεσματικά όταν γίνονται μασάζ από έμπειρο θεραπευτή. Αλλά μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας ή να καθοδηγήσετε έναν φίλο ως εξής:

  • Εντοπίστε το σημείο πίεσης
  • Ασκήστε σταθερή πίεση στο σημείο πίεσης με τον αντίχειρα
  • Κρατήστε την πίεση για περίπου 30 δευτερόλεπτα και μετά αφήστε
  • Κάντε μασάζ και τεντώστε τη γενική περιοχή

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία σύμφωνα με τις ανάγκες σας, χρησιμοποιώντας τα διάφορα σημεία πίεσης του καρπιαίου σωλήνα. Η χρήση μιας πέτρας gua sha ή παρόμοιου εργαλείου μασάζ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Πώς να ανακουφιστείτε άμεσα από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Εκτός από τη θεραπεία σημείων πίεσης, οι παρακάτω μέθοδοι μπορεί να προσφέρουν γρήγορη, βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα:

  • τακτική άσκηση και τέντωμα του καρπού
  • τακτικά διαλείμματα από επαναλαμβανόμενες εργασίες
  • τακτική εφαρμογή πάγου (κρυοθεραπεία) στον προσβεβλημένο καρπό
  • χέρια και καρποί σε ανυψωμένη θέση κατά την εκτέλεση επαναληπτικών εργασιών
  • κρατήστε τους καρπούς σας σε ουδέτερη θέση όσο μπορείτε
  • χαλαρώστε την λαβή σας
  • λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Μοιραστείτε την ανάρτηση::