Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η ορμονική διαταραχή που προσβάλλει περίπου 1 στις 10 γυναίκες

Κάθε γυναίκα βιώνει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με διαφορετικό τρόπο, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως ακανόνιστη έμμηνο ρύση, ακμή, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο σώμα και αυξημένο σωματικό βάρος. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από αυτό το σύνδρομο και το ανακαλύπτουν όταν ξεκινούν τις προσπάθειες για να αποκτήσουν παιδί.

Τι ακριβώς είναι όμως αυτό το σύνδρομο που επηρεάζει σχεδόν 1 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας;

Χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών και επιπτώσεις στη γονιμότητα

Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ), γνωστό και ως σύνδρομο Stein-Leventhal, είναι μια νοσολογική οντότητα με γενετικό υπόβαθρο και σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ του γενετικού υποστρώματος και της επίδρασης του περιβάλλοντος. Oι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εμφανίζουν μεταβολικές διαταραχές και ορμονικές μεταβολές όπως υπερινσουλιναιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία (ΔΜΣ>25), αυξημένα ανδρογόνα, διαταραχές εμμηνορρυσιακού κύκλου, αυξημένη τριχοφυϊα, ακμή, αυξημένη λιπαρότητα στο δέρμα ή τα μαλλιά και υπογονιμότητα. Οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν συχνότερα από τον γενικό πληθυσμό δυσμενείς μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως υπερλιπιδαιμία, αυξημένη εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων και Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ. H παχυσαρκία στις γυναίκες με ΣΠΩ επιδεινώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου (μεταβολικό προφίλ, διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και υπερανδρογοναιμία),και επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα.

Η υπερινσουλιναιμία και η αυξημένη δράση ανδρικών ορμονών, που σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, εμποδίζουν τη διαδικασία της ωορρηξίας, όπου τα ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια, λόγω των ορμονικών διαταραχών του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, παρουσιάζουν στασιμότητα στη πορεία εξέλιξης τους. Αποτέλεσμα της στασιμότητας αυτής, αποτελεί η παρεμπόδιση της φυσιολογικής λειτουργίας της ωορρηξίας. Τα προβλήματα ωορρηξίας είναι συνήθως η κύρια αιτία της υπογονιμότητας σε γυναίκες με ΣΠΩ. Ακόμη και αν εμφανιστεί ωορρηξία, μια ανισορροπία στις ορμόνες μπορεί να εμποδίσει το ενδομήτριο να εξελιχθεί σωστά, ώστε να επιτραπεί η «εμφύτευση» του γονιμοποιημένου ωραρίου. Ενώ τα ωάρια που θα καταφέρουν να παραχθούν θα είναι κακής ποιότητας λόγω της συνεχούς επίδρασης των οιστρογόνων.Οι απρόβλεπτοι κύκλοι εμμηνορρυσίας είναι επίσης ένας παράγοντας ο οποίος μπορεί να δυσκολέψει την επιτυχία μίας εγκυμοσύνης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::