Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Διάγνωση με τεστ αίματος (!) υπόσχεται νέα έρευνα

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ΣΧΚ), γνωστό και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία από τις πιο παρεξηγημένες και δύσκολες στη διάγνωση παθήσεις. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από έντονη κόπωση, γνωσιακή σύγχυση, πόνους και διαταραχές ύπνου — συχνά χωρίς σαφή εργαστηριακά ευρήματα. Ωστόσο, νέα επιστημονική μελέτη ανοίγει τον δρόμο για αξιόπιστη διάγνωση με απλό τεστ αίματος.

Η επαναστατική έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια εξελιγμένη τεχνική βιοδεικτών, η οποία μπορεί να εντοπίσει την παρουσία του ΣΧΚ μέσω συγκεκριμένων φλεγμονωδών και μεταβολικών ανωμαλιών στο αίμα. Η μέθοδος βασίζεται σε νανοτεχνολογία και σε εξελιγμένες μορφές ηλεκτρικής αγωγιμότητας των κυττάρων, επιτρέποντας την καταγραφή της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μικροκλίμακες.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό PNAS, η τεχνική αυτή εντόπισε με ακρίβεια πάνω από 90% των ατόμων με διαγνωσμένο ΣΧΚ, ξεχωρίζοντάς τους από υγιείς εθελοντές.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό

Μέχρι σήμερα, η διάγνωση του ΣΧΚ βασίζεται κυρίως σε υποκειμενικά κριτήρια, όπως η διάρκεια και η ένταση των συμπτωμάτων, οδηγώντας σε καθυστερημένες ή και λανθασμένες διαγνώσεις. Το νέο τεστ μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής τόσο για την αναγνώριση της πάθησης όσο και για την αποδοχή της από το ιατρικό σύστημα και την κοινωνία.

Οι επόμενες φάσεις

Αν και η έρευνα είναι σε πειραματικό στάδιο, οι επιστήμονες σχεδιάζουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Εφόσον επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του τεστ, ενδέχεται να κυκλοφορήσει εντός των επόμενων ετών.

Συμπέρασμα

Το ενδεχόμενο διάγνωσης του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης μέσω τεστ αίματος δεν είναι πια επιστημονική φαντασία. Μια νέα εποχή αρχίζει για τους ασθενείς, που διεκδικούν επιτέλους ορατότητα, αξιοπιστία και ουσιαστική θεραπευτική φροντίδα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::