Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα στις ΗΠΑ με ανησυχητικό το φαινόμενο οι γιατροί να βλέπουν ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις που δεν εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα, όπως εξάνθημα ή έλκη στο δέρμα.
Αντίθετα, πολλοί ασθενείς με σύφιλη παρουσιάζουν πονοκεφάλους ή διαταραχές στην όραση ή την ακοή τους, σύμφωνα με μια ομάδα γιατρών με επικεφαλής την δρ. Amy Nham. Είναι αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών Επιδημίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Σικάγο.
Η νέα της έκθεση παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συνέδριο της Υπηρεσίας Πληροφοριών Επιδημίας 2024 στην Ατλάντα.
Νέες μορφές σύφιλης με νέα συμπτώματα
Η ομάδα βρήκε 38 πιθανά κρούσματα σύφιλης NOΩ στην περιοχή του Σικάγο, που αναφέρθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του 2023, εκ των οποίων:
- τα 20 αφορούσαν “νευρολογική σύφιλη” στον εγκέφαλο
- τα 17 ήταν “οφθαλμική σύφιλη” και
- 1 κρούσμα αφορούσε “ωτική σύφιλη”
Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις νέες μορφές σύφιλης, με περισσότερους από τους μισούς να ταυτίζονται ως ετεροφυλόφιλοι.
“Τα συμπτώματα που συνάδουν με τη σύφιλη NOΩ ήταν συχνά και τα μοναδικά σημάδια της νόσου. Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τη σύφιλη NOΩ ακόμη και σε άτομα που παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα σύφιλης και σε άτομα χωρίς HIV”, σημείωσαν οι ερευνητές.
Μιλώντας στο CNN, η δρ. Nham είπε: “Τα νέα συμπτώματα δεν είναι τα πιο γνωστά, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να κάνουν τον κατάλληλο έλεγχο και να ζητούν από τους ασθενείς όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού ιστορικού ενός ασθενούς”.
Τι είναι η σύφιλη
Η σύφιλη είναι ένα κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ) που προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum. Συνήθως μεταδίδεται μέσω της επαφής με πληγές σύφιλης κατά τη διάρκεια κολπικού, πρωκτικού ή στοματικού σεξ.
Συνήθως (αλλά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, όχι πάντα) οι πληγές από σύφιλη εμφανίζονται γύρω από τον κόλπο, το πέος, τον πρωκτό, τα χείλη ή το στόμα κατά το πρώτο στάδιο της νόσου. Οι πληγές είναι συχνά ανώδυνες, αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν διάγνωση και θεραπεία αμέσως μόλις εμφανιστούν. Εξανθήματα εμφανίζονται συχνά στο δεύτερο στάδιο της νόσου.
Η σύφιλη μπορεί επίσης να είναι λανθάνουσα, ωστόσο, εισέρχεται σε ένα στάδιο όπου μπορεί να διεισδύσει σιωπηλά στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και τα μάτια ή/και τα αυτιά. Πονοκέφαλος, σύγχυση, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα όρασης και ακοής μπορεί επίσης να εμφανιστούν.
Τα καλά νέα είναι πως η σύφιλη θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά. Αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι το κλειδί.
Εκτόξευση κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια
Σύμφωνα με τους αριθμούς του 2022 από το CDC, περισσότερα από 202.000 κρούσματα σύφιλης καταγράφηκαν μεταξύ των Αμερικανών εκείνο το έτος: αύξηση 17% σε σχέση με το 2021 και 80% αύξηση σε σχέση με τους αριθμούς που καταγράφηκαν το 2018!
Η σύφιλη μπορεί επίσης να μεταδοθεί από την μητέρα στο μωρό της και η μόλυνση σε ένα νεογέννητο μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή και εγκεφαλική βλάβη, τύφλωση, κώφωση και παράλυση. Όταν μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή, δια βίου προβλήματα υγείας και βρεφικό θάνατο.
Τα κρούσματα βρεφικής σύφιλης έχουν εκτοξευθεί πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν λίγες εβδομάδες, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG) προέτρεψε έλεγχο για σύφιλη σε όλες τις έγκυες γυναίκες.
Περισσότερες από 10.000 γυναίκες που γέννησαν το 2022 είχαν σύφιλη, από περίπου 3.400 περιπτώσεις το 2016, σύμφωνα με πρόσφατους αριθμούς του CDC.
Η συμβουλή της ACOG παρουσιάζει μια ακόμη πιο δυσάρεστη εικόνα, λέγοντας ότι τα ποσοστά των μωρών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ με σύφιλη αυξήθηκαν κατά 755% μεταξύ 2012 και 2021:
“Υπήρξε σχεδόν οκταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων συγγενούς (εκ γενετής) σύφιλης την τελευταία δεκαετία“, δήλωσε ο δρ. Christopher Zahn, προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος και επικεφαλής κλινικής πρακτικής και ισότητας και ποιότητας υγείας της ACOG.