Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας, έναν αδένα που βρίσκεται πίσω από το στομάχι. Η ινσουλίνη επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη για ενέργεια. Η γλυκόζη είναι ένα είδος ζάχαρης που βρίσκεται σε πολλούς υδατάνθρακες.
Το σώμα επεξεργάζεται τη γλυκόζη ως εξής:
Μετά από ένα γεύμα ή ένα σνακ, οι υδατάνθρακες διασπώνται στο πεπτικό σου σύστημα και μετατρέπονται σε γλυκόζη. Αυτή η γλυκόζη στη συνέχεια απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματός σου μέσω της επένδυσης του λεπτού εντέρου.
Μόλις η γλυκόζη εισέλθει στο αίμα, η ινσουλίνη στέλνει σήμα στα κύτταρα, σε όλο το σώμα ώστε να απορροφήσουν τη ζάχαρη και να τη χρησιμοποιήσουν για ενέργεια. Η ινσουλίνη βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Όταν υπάρχει πάρα πολλή γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματός, η ινσουλίνη λέει στο σώμα σου να αποθηκεύσει την γλυκόζη που περισσεύει στο συκώτι σου. Η αποθηκευμένη γλυκόζη δεν απελευθερώνεται μέχρι να μειωθούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα . Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου μπορεί να μειωθούν μεταξύ των γευμάτων ή όταν το σώμα σου είναι στρεσαρισμένο ή χρειάζεται επιπλέον ενέργεια.
Η ινσουλίνη είναι μια σημαντική ορμόνη που ελέγχει πολλές σωματικές διεργασίες. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, σημαίνει ότι τα κύτταρα σου σταματούν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Αν και η ινσουλίνη εμπλέκεται κυρίως στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, επηρεάζει επίσης τον μεταβολισμό του λίπους και των πρωτεϊνών.
Όταν τρως ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες, η ποσότητα του σακχάρου στο αίμα σου αυξάνεται.
Τα κύτταρα στο πάγκρεας αντιλαμβάνονται αυτή την αύξηση και απελευθερώνουν ινσουλίνη στο αίμα. Στη συνέχεια, η ινσουλίνη ταξιδεύει γύρω από την κυκλοφορία του αίματός , λέγοντας στα κύτταρα σου να πάρουν σάκχαρο από το αίμα σου.
Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Γιατί αν το σάκχαρο στο αίμα παραμένει υψηλό μπορεί να έχει τοξικές επιδράσεις, προκαλώντας σοβαρή βλάβη και ενδεχομένως να οδηγήσει σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο, τα κύτταρα μερικές φορές σταματούν να ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη. Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.
Κάτω από αυτή την κατάσταση, το πάγκρεας παράγει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα . Αυτό οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σου, που ονομάζεται υπερινσουλιναιμία.
Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα σου μπορεί να γίνουν ολοένα και πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα την αύξηση τόσο της ινσουλίνης όσο και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τελικά, το πάγκρεας μπορεί να υποστεί βλάβη, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης . Αφού λοιπόν τα επίπεδα σακχάρου σου στο αίμα υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο, μπορεί να διαγνωστείς με διαβήτη τύπου 2 .
Πιθανές αιτίες αντίστασης στην ινσουλίνη
Η φρουκτόζη. Η υψηλή πρόσληψη φρουκτόζης (από πρόσθετη ζάχαρη , όχι φρούτα) έχει συνδεθεί με αντίσταση στην ινσουλίνη
Η φλεγμονή. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή στο σώμα σας μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν την κατάσταση
Η αδράνεια, η έλλειψη κίνησης και γυμναστικής
Το μικροβίωμα του εντέρου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια διαταραχή στο βακτηριακό περιβάλλον του εντέρου σου μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλα μεταβολικά προβλήματα
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο και με την καρδιακή νόσο, η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο……
Όλο αυτό μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να αντιστραφεί με απλά μέτρα τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η διαχείριση του στρες.