Τί είναι η γλυκομαννάνη και πώς βοηθάει στο αδυνάτισμα

Η γλυκομαννάνη, γνωστή και ως konjac, είναι μια φυσική λύση που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια για αδυνάτισμα, ενώ κάποιοι πολιτισμοί τη χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες ως μέρος της διατροφικής τους παράδοσης.

Τι είναι η γλυκομαννάνη;

Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή φυτική ίνα που προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Konjac, και κυρίως είναι γνωστή για την αποτελεσματικότητά της στο αδυνάτισμα, αλλά και τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη και της χοληστερόλης.

Το Konjac το συναντάμε κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία. Χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια σε μείγματα με βότανα, αλλά και σε παραδοσιακά φαγητά όπως noodles, tofu και ζελέ. Πλέον η χρήση του έχει διαδοθεί και το συναντάμε σαν συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και στη βιομηχανία τροφίμων ως συστατικό σε ζυμαρικά (π.χ. konjac μακαρόνια), άλευρα και σαν πρόσθετο τροφίμων.

Ιδιότητες & οφέλη

Η βασική ιδιότητα της γλυκομαννάνης είναι να απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού, σχεδόν 50 φορές το βάρος της σε νερό, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται στο έντερο ένα παχύρρευστο gel.

Το χαρακτηριστικό της αυτό την καθιστά ωφέλιμη για (1,2,3):

  1. Απώλεια βάρους
  2. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  3. Μείωση της χοληστερόλης
  4. Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας
  5. Ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος

Πώς ακριβώς τα πετυχαίνει όμως όλα αυτά;

1. Απώλεια βάρους

Χάρη στο παχύ τζελ που δημιουργείται αν καταναλωθεί με επαρκή ποσότητα νερού καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο στομάχι και προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας και γρήγορου κορεσμού. Έτσι δεν νιώθουμε την ανάγκη να καταναλώσουμε επιπλέον θερμίδες ή να τσιμπολογήσουμε. Στις περισσότερες έρευνες ήταν ακόμα πιο αποτελεσματική όταν συνδυαζόταν με υποθερμιδική δίαιτα, ενώ πάντα καταναλώνονταν πριν τα γεύματα.

2. Ρύθμιση του σακχάρου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χρησιμοποιούν τη γλυκομαννάνη για καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι η γλυκομαννάνη μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και τη φλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού που συνδέεται με το διαβήτη.

3. Μείωση της χοληστερόλης

Όσον αφορά τη χοληστερίνη, η λήψη γλυκομαννάνης φαίνεται να βελτιώνει τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα, συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαίων ελεγχόμενων δοκιμών σε 370 άτομα έδειξε ότι η πρόσληψη ~3g γλυκομαννάνης konjac την ημέρα συνέβαλε στη μείωση της LDL και της μη-HDL χοληστερόλης κατά 10% και 7% αντίστοιχα. Αυτό το πετυχαίνει κυρίως μειώνοντας την απορρόφηση του λίπους στο έντερο και βοηθώντας στην αποβολή του από το σώμα.

Επιπλέον, βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

4. Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Επιπλέον, το konjac ως φυτική ίνα συμβάλλει στο να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα και θεωρείται από πολλούς ως φυσικό καθαρτικό. Στις περισσότερες έρευνες υπήρχε κατανάλωση 3-4g την ημέρα, όμως αφορούσαν κυρίως ενήλικες και όχι παιδιά.

5. Ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος

Πολύ σημαντικός φαίνεται να είναι και ο ρόλος της γλυκομαννάνης ως τροφή για τα φιλικά βακτήρια στο έντερο, τα γνωστά προβιοτικά. Όταν τα προβιοτικά διασπούν τις φυτικές ίνες στο έντερο, παράγονται λιπαρά οξέα, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο σύμφωνα με έρευνες βοηθάει στην πρόληψη και μείωση της παχυσαρκίας, ενώ προλαμβάνει την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

Τα πρεβιοτικά (τροφή για προβιοτικά), όπως είναι η γλυκομαννάνη ρυθμίζουν το εντερικό μικροβίωμα και σύμφωνα με πληθώρα ερευνών είναι ωφέλιμα για τη μείωση της παχυσαρκίας, και τη ρύθμιση της ενεργειακής πρόσληψης (θερμίδες), των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης, αλλά και των ορμονών κορεσμού.

Βοηθάει στο θυρεοειδή;

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η γλυκομαννάνη θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός συμπληρωματικός παράγοντας στη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού και συγκεκριμένα της θυρεοτοξίκωσης.

Δοσολογία & τρόπος λήψης

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων συστήνεται λήψη 1g γλυκομαννάνης 3 φορές την ημέρα.

Θα πρέπει να λαμβάνεται 15-60’ πριν το γεύμα με 1 ή 2 ποτήρια νερό. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του προϊόντος.

Τη γλυκομαννάνη θα τη βρείτε στις εξής μορφές:

  • κάψουλες
  • σκόνη
  • ζελεδάκια
  • συστατικό σε διάφορες τροφές (π.χ. μακαρόνια, άλευρα, ζελέ)

Ποιες οι παρενέργειες της γλυκομαννάνης;

Γενικά, θεωρείται ασφαλής σαν ουσία. Σπάνια μπορεί να παρατηρηθούν αντιδράσεις όπως φούσκωμα ή ελαφρά διάρροια. Το σημαντικότερο στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή είναι να καταναλωθεί παράλληλα με αρκετό νερό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αρχίσει να διογκώνεται στον οισοφάγο, πριν φτάσει στο στομάχι και να προκαλέσει αίσθημα πνιγμού.

Επιπλέον, προσοχή θα πρέπει να δώσουν όσοι λαμβάνουν φάρμακα από το στόμα π.χ. αγωγή για σακχαρώδη διαβήτη, καθώς μπορεί να μειωθεί η απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Στην περίπτωση αυτή, η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να λαμβάνεται 4 ώρες μετά ή 1 ώρα πριν τη λήψη γλυκομαννάνης.

Συμπέρασμα

Η δίαιτα είναι για πολλούς μια πολύπλοκη και μπερδεμένη ιστορία! Απασχολεί άντρες και γυναίκες, άλλους για λόγους υγείας και άλλους για λόγους εμφάνισης. Τα περιοδικά είναι γεμάτα με δίαιτες express και «μαγικούς» τρόπους απώλειας κιλών. Στην πραγματικότητα όμως η σωστή διατροφή και η γυμναστική είναι οι θεμέλιοι λίθοι για το αδυνάτισμα. Παράλληλα, όμως  υπάρχουν και φυσικές λύσεις που συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, όπως η γλυκομαννάνη!

Θυμηθείτε πως αν χρησιμοποιηθεί σωστά είναι μια ασφαλής φυτική ουσία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά και στη βελτίωση της συνολικής μας υγείας!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::