Η λανολίνη που πολλά καλλυντικά περιέχουν προέρχεται από τα αθώα κι αγαπημένα προβατάκια. Μοιάζει με λιπαρή ουσία, όμως δεν είναι, καθώς δεν περιέχει τριγλυκερίδια. Χαρακτηρίζεται περισσότερο ως κερί, παρά ως λίπος.
Την ουσία αυτή τη συλλέγουμε από το μαλλί των προβάτων μέσω μηχανών φυγοκέντρισης ή μέσω βρασμού. Η λανολίνη βοηθά στην αδιαβροχοποίηση του τριχώματος των προβάτων και στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματός τους. Τα ζώα δεν ταλαιπωρούνται κατά τη διαδικασία συλλογής λανολίνης, καθώς αυτή λαμβάνει χώρα μετά το κούρεμά τους.
Είναι πολύ πιθανό να έχετε χρησιμοποιήσει ήδη το συστατικό, καθώς συναντάται συχνά σε ενυδατικά προϊόντα, στα lipbalm και σε κρέμες για θηλές.
Ιδιότητες λανολίνης
Η λανολίνη είναι δημοφιλής, κυρίως, για τις ενυδατικές και μαλακτικές της ιδιότητες. Καλύπτοντας τα κενά μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, κάνει το δέρμα απαλό και το βοηθά να συγκρατεί την υγρασία του στο εσωτερικό του. Η μη λιπαρή υφή της την καθιστά ιδανική για προϊόντα περιποίησης.
Η απαλή της σύσταση και η φυσική της προέλευση είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που την κάνουν κατάλληλη για την ενυδάτωση και φροντίδα του στήθους κατά τον θηλασμό. Είναι ασφαλής τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό.
Μία άλλη ιδιότητά της είναι το να προστατεύει την επιδερμίδα από εξωτερικούς κινδύνους, όπως οι ρύποι και οι ακραίες θερμοκρασίες. Το στρώμα προστασίας που δημιουργεί είναι ιδανικό για όσους έχουν ευαίσθητο ή πολύ ξηρό δέρμα. Επίσης, λειτουργεί και ως εξαιρετικό προστατευτικό μαλλιών, ειδικά για τις ταλαιπωρημένες και σπασμένες άκρες.
Fun fact: Μη θορυβηθείτε αν δείτε τη λανολίνη ως συστατικό βιομηχανικών προϊόντων. Χρησιμοποιείται και εκεί ως λιπαντικό, ως αναστολέας διάβρωσης και ως αδιαβροχοποιητικός παράγοντας. Επίσης, ενδέχεται να τη συναντήσετε και σε βαφές, κόλλες ή μελάνια. Αυτό δεν την καθιστά επικίνδυνη σε καμία περίπτωση. Απλώς έχει πολλαπλές εφαρμογές λόγω των εξαιρετικών της ιδιοτήτων.
Πώς χρησιμοποιείται
Η λανολίνη, όπως αναφέραμε, έχει ευρεία χρήση σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Από την κοσμετολογία, μέχρι τη βιομηχανία, το υλικό αυτό χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τους ανθρώπους. Ας δούμε, όμως, τις βασικότερες χρήσεις της:
- Χρησιμοποιείται σε κρέμες για θηλές. Προσφέρει γρήγορη ανακούφιση στις πληγωμένες θηλές και δε χρειάζεται ξέβγαλμα, καθώς είναι ασφαλής για το μωρό σας.
- Συναντάται σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, όπως τα conditioner και τις μάσκες. Αποτρέπει το σπάσιμο των άκρων, διατηρεί την υγρασία των μαλλιών, αφήνοντάς τα απαλά και ενυδατωμένα.
- Θα τη βρείτε σε κρέμες σώματος, lip balm και άλλα ενυδατικά προϊόντα, λόγω της ικανότητάς της να συγκρατεί την υγρασία και να μαλακώνει το δέρμα.
- Η λανολίνη χρησιμοποιείται ευρέως και στη βιομηχανία.
5 Τρόποι για να χρησιμοποιήσετε καθαρή λανολίνη στο σπίτι:
- Απευθείας σε ξηρή και σκασμένη επιδερμίδα, όπως αγκώνες ή γόνατα.
- Σε σκασμένα χείλη. Θα βοηθήσει στην ενυδάτωση, επούλωση, αλλά και προστασία από το κρύο ή τον καύσωνα.
- Σε αδύναμα νύχια και ξηρές παρωνυχίδες.
- Σε ξηρές άκρες μαλλιών. Αφήστε για 15 λεπτά και ξεπλύνετε.
- Ως βάση σπιτικών καλλυντικών.
Σημειώστε πως η λανολίνη στην καθαρή της μορφή είναι εξαιρετικά παχύρευστη και κολλώδης. Χρησιμοποιήστε την προσεκτικά και σε μικρές ποσότητες.
Παρενέργειες & αντενδείξεις
Η λανολίνη είναι μία ασφαλής ουσία, ακόμη και στην περίπτωση ελαφράς κατάποσης, για αυτό και χρησιμοποιείται ως κρέμα για θηλές στον θηλασμό. Ωστόσο, όπως με κάθε φυσική και χημική ουσία, μπορεί να υπάρξουν αλλεργικές αντιδράσεις. Για να το αποφύγετε, εφαρμόστε μία μικρή ποσότητα σε κάποιο σημείο του σώματός σας πριν ξεκινήσετε τη συστηματική χρήση. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες των σκευασμάτων ή των οδηγιών που σας έδωσε ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας.
Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας αν πάσχετε από ακμή, πριν ξεκινήσετε τη χρήση λανολίνης. Η παχύρευστη σύνθεσή της μπορεί να φράξει τους πόρους σας, εντείνοντας το πρόβλημα.
Αν χρησιμοποιείτε φαρμακευτικά σκευάσματα και έχετε δερματικές παθήσεις, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προχωρήσετε σε ταυτόχρονη χρήση λανολίνης και φαρμακευτικών κρεμών. Επίσης, η λανολίνη δε συνίσταται για vegan, καθώς αποτελεί ζωικό παράγωγο. Η χρήση της αντενδείκνυται και σε όσους έχουν αλλεργία στο μαλλί των προβάτων.
Συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε αν έχετε αλλεργία στη λανολίνη είναι το εξάνθημα, το πρήξιμο και η δυσκολία στην αναπνοή, όπως και σε κάθε άλλη αλλεργική αντίδραση. Στην περίπτωση κατάποσης μεγάλης ποσότητας λανολίνης, επισκεφθείτε άμεσα ένα κέντρο υγείας. Συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν δηλητηρίαση με λανολίνη είναι η διάρροια, ο εμετός και τα δερματικά εξανθήματα.
Τέλος, αν και είναι ασφαλής ουσία είναι καλό να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν προχωρήσετε σε χρήση σε βρέφη και μωρά ή στις θηλές σας. Είναι καλό να προσέχετε ακόμη και τις φαινομενικά ακίνδυνες ουσίες σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία.