Τί είναι η ρεφλεξολογία, τί θεραπεύει και πώς λειτουργεί

Η ρεφλεξολογία είναι μία μη φαρμακευτικήολιστική μέθοδος εναλλακτικής θεραπείας που στοχεύει στη συνολική υγεία και ευεξία του ανθρώπου. Επιλέγεται από πολλούς ανθρώπους για να θεραπεύσουν διάφορα προβλήματα υγείας, λόγω της ιδιαίτερης ασφάλειας και αποτελεσματικότητάς της.

Βασίζεται στη θεωρία που υποστηρίζει πως συγκεκριμένα σημεία στα πέλματα, στις ράχες των ποδιών, στις παλάμες, στα αυτιά και στο πρόσωπο συνδέονται με συγκεκριμένα όργανα και συστήματα στον οργανισμό.

Η εφαρμογή της ρεφλεξολογίας πραγματοποιείται με ειδικές πιέσεις και μαλάξεις στα σημεία που προαναφέραμε απο ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες, τους ρεφλεξολόγους.

Οι ρεφλεξολόγοι -ανάλογα με την περιοχή που εντοπίζεται πόνος ή δυσφορία στο σώμα- ασκούν πίεση (που δεν προκαλεί πόνο) στο σημείο που αντανακλά στη συγκεκριμένη περιοχή. Στόχος είναι να αποκαταστήσουν τις διαταραχές, επαναφέροντας την ισορροπία και να βοηθήσουν το σώμα να λειτουργήσει όσο καλύτερα μπορεί. Ουσιαστικά, βοηθούν το σώμα να αυτοθεραπευτεί.

Πώς λειτουργεί η ρεφλεξολογία;

Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πως λειτουργεί η ρεφλεξολογία. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, όταν ένα άτομο νιώθει άγχος, μπλοκάρεται η ζωτική του ενέργεια ή αλλιώς τσι (qi) που φυσιολογικά ρέει στο σώμα. Αυτό διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού προκαλώντας ασθένεια.

Στόχος της ρεφλεξολογίας είναι να διατηρήσει ή να επαναφέρει την ισορροπία, επιτρέποντας τη ροή της ζωτικής ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του αγγίγματος του θεραπευτή, που στέλνει ρέουσα ενέργεια μέσα από το σώμα του θεραπευόμενου στην πάσχουσα περιοχή.

Μία άλλη θεωρία είναι η θεωρία των ζωνών. Σύμφωνα με αυτή, το σώμα χωρίζεται σε δέκα κάθετες ζώνες. Σε κάθε πλευρά υπάρχουν 5 ζώνες που περιέχουν διαφορετικά όργανα. Κάθε μία από αυτές καταλήγει σε ένα συγκεκριμένο δάχτυλο του ποδιού ή του χεριού. Οι ρεφλεξολόγοι αυτής της θεωρίας πιστεύουν πως μέσω του αγγίγματος των κατάλληλων δακτύλων και συγκεκριμένων σημείων των ποδιών έχουν πρόσβαση στα όργανα της αντίστοιχης ζώνης.

Υπάρχουν κάποιες ακόμα θεωρίες που επικεντρώνονται στο πως είναι συνδεδεμένο το νευρικό σύστημα του σώματος. Σύμφωνα με αυτές, η άσκηση πίεσης ή ακόμα και το άγγιγμα των περιοχών των ποδιών μπορεί να ηρεμήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να επιφέρει χαλάρωση.

Ιστορία της ρεφλεξολογίας

Η ρεφλεξολογία είναι μια αρχαία πρακτική που έχει καταγραφεί στις αρχαίες κοινωνίες της Αιγύπτου, της Ινδίας και της Κίνας. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευση της. Στη Σακκάρα, τη νεκρόπολη της Αρχαίας Αιγύπτου, βρέθηκε πάπυρος στην πυραμίδα του ιατρού, που χρονολογείται στο 2330π.Χ., και απεικονίζει άντρες να ασκούν αυτό το είδος πρακτικής. Στη μετάφραση των ιερογλυφικών ο θεραπευόμενος φαίνεται να λέει «Κάνε με καλά χωρίς να με πονέσεις» και ο θεραπευτής να απαντά «Θα πράξω με τέτοιο τρόπο, ώστε να με επαινέσεις».

Άλλες μελέτες αναφέρουν πως η ρεφλεξολογία εφαρμόζεται στην Κίνα εδώ και 5000 χρόνια. Σύμφωνα με ιστορικά βιβλία του 2ου αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν σημεία πίεσης στα πόδια για να θεραπεύσουν ολόκληρο το σώμα. Επίσης, σύμβολα ρεφλεξολογίας καταγράφονται στα πόδια αγαλμάτων του Βούδα στην Ινδία και την Κίνα.

Τι θεραπεύει η ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία παρουσιάζει πολλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρόλο που δεν αποτελεί μέθοδο διάγνωσης ή ιατρική θεραπεία, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Στη συνέχεια, αναφέρονται κάποιες από τις καταστάσεις όπου η ρεφλεξολογία μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Ανακούφιση από πόνους

Η ρεφλεξολογία φαίνεται πως είναι πολύ αποτελεσματική στην ανακούφιση των πονοκεφάλων, των ημικρανιών, του πόνου του αυχένα αλλά και της πλάτης. Μειώνει την ένταση των μυών που συχνά οδηγούν στην εκδήλωση αυτών των συμπτωμάτων.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 220 ασθενείς με κεφαλαλγία αναφέρει πως το 81% εξ’ αυτών δήλωσε πως η ρεφλεξολογία τους βοήθησε ή θεράπευσε πλήρως τους πονοκεφάλους μετά από μόλις τρεις μήνες. Επιπλέον, βελτίωσε τη συνολική ευεξία τους και βοήθησε στην ικανότητα κατανόησης των αιτιών του πονοκεφάλου.

· Διέγερση νευρικού συστήματος

Στο πέλμα υπάρχουν πάνω από 8000 νευρικές απολήξεις που διεγείρονται μέσω της ρεφλεξολογίας. Με το πέρασμα των χρόνων οι νευρικές απολήξεις γίνονται λιγότερο ευαίσθητες. Έτσι, η ρεφλεξολογία βελτιώνει τη λειτουργία και την αντιδραστικότητά τους. Γενικά, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

· Καταπολέμηση άγχους & κατάθλιψης

Οι μαλάξεις στην κορυφή των ποδιών μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή σεροτονίνης -της ορμόνης της χαράς. Τα χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης σχετίζονται με την κατάθλιψη. Επίσης, η ρεφλεξολογία μπορεί να τονώσει τις περιοχές του σώματος που συνδέονται με τη διάθεση και να ανακουφίσει από το άγχος και το στρες.

· Βελτίωση κυκλοφορικού συστήματος

Η ρεφλεξολογία βοηθά στην καλύτερη ροή του αίματος και του οξυγόνου στο σώμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αιματώνονται καλύτερα όλα τα ζωτικά όργανα και βελτιώνεται η λειτουργία τους. Επιπλέον, ενισχύεται ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα την ταχύτερη αναγέννηση και επούλωση των κυττάρων.

· Καταπολέμηση αϋπνίας

Η ρεφλεξολογία χρησιμοποιείται πολύ συχνά για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Όπως προαναφέραμε χαλαρώνει όλο το σώμα και μειώνει τις επιπτώσεις του στρες με αποτέλεσμα τον ευκολότερο και ποιοτικότερο ύπνο.

Τέλος, η ρεφλεξολογία μπορεί να έχει θετική επιρροή σε πολλές ακόμα καταστάσεις όπως:

· Η δυσμηνόρροια

· Η εμμηνόπαυση

· Τα πεπτικά προβλήματα

· Οι αλλεργίες

· Η δυσκοιλιότητα

· Η αποτοξίνωση

· Τα προβληματα του ουροποιητικού συστήματος

· Οι ορμονικές διαταραχές

· Η γονιμότητα

· Η υπέρταση

· Τα μυοσκελετικά προβλήματα

· Τα αναπνευστικά προβλήματα

Πότε εφαρμόζεται η ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη παθολογία για τη διατήρηση της αρμονίας του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση την ιατρική, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί συνδυαστικά με οποιαδήποτε φαρμακευτική θεραπεία της σύγχρονης ιατρικής, ώστε ο θεραπευόμενος να έχει τα μέγιστα αποτελέσματα.

Ο ρεφλεξολόγος πριν την πρώτη συνεδρία λαμβάνει πλήρες ιστορικό για την κατάσταση της υγείας του ατόμου, οπότε είναι πολύ βοηθητικό για τον προγραμματισμό της πρακτικής του να έχει προηγηθεί επίσκεψη σε γιατρό και διάγνωση πιθανού προβλήματος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::