Τί είναι η τριγωνέλλα και πώς μας ωφελεί;

Είναι ένα βότανο που “ανακάλυψαν” όσοι ασχολούνται με την υγιεινή διατροφή. Η τριγωνέλλα ή μοσχοσίταρο ή Trigonella foenum-graecum (διεθνής ονομασία fenugreek), αποτελεί μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, αλλά και φυτοθρεπτικών συστατικών. Περιέχει, επίσης, ένα ευρύ φάσμα μετάλλων όπως χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο!

Το σίγουρο είναι πως είναι αρκετά ωφέλιμη για τον οργανισμό, ξέρουμε όμως τι είναι η τριγωνέλλα;

Η τριγωνέλλα είναι ένα μονοετές φυτό της οικογένειας Fabaceae, το οποίο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τόσο ως κομμάτι της καθημερινής διατροφής, όσο και ως θεραπευτικό βότανο στην παραδοσιακή ιατρική. Η τριγωνέλλα αποτελεί στην πραγματικότητα ένα φυτό με ύψος που φτάνει μέχρι και τα 50 εκατοστά, που αναπτύσσει οβάλ φύλλα και έχει έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά. Καλλιεργείται στις περιοχές της Μεσογείου και της Ανατολής, ενώ σε κάποιες περιοχές φυτρώνει και φυσικά.

Οι σπόροι της τριγωνέλλας χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Είτε ως τσάι, είτε ως εκχύλισμα ή σκόνη, η τριγωνέλλα βοηθά στην υγεία του αναπνευστικού, του πεπτικού και του ουρογεννητικού συστήματος, την καταπολέμηση των αλλεργιών, αλλά και στη μείωση των υψηλών επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Η χρήση της τριγωνέλλας δεν περιορίζεται αυστηρά στην κατανάλωση για λόγους υγείας. Οι σπόροι του φυτού λόγω του έντονου αρώματός τους, χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στο καρύκευμα των φαγητών, ιδιαίτερα στις ασιατικές χώρες. Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων και ως πρόσθετο.

Τα συστατικά της Τριγωνέλλας

Η τριγωνέλλα περιέχει γλίσχρασμα, αρωματικά στοιχεία και πληθώρα οργανικών ενώσεων, σιδήρου και φωσφόρου. Κάποιες από τις διατροφικές ουσίες που περιλαμβάνονται στους σπόρους της είναι τα αμινοξέα, το ασβέστιο, τα λιπαρά οξέα, το φολικό οξύ, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β1, η βιταμίνη Β2, η βιταμίνη Β3 και η βιταμίνη C.
Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι οι σπόροι (αποξηραμένοι), η σκόνη από τα βλαστάρια (φύτρες), αλλά και τα φύλλα. Τα φύλλα που συλλέγονται κατά τη βλαστική περίοδο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο φρέσκα, όσο και αποξηραμένα.

Ποιες είναι οι ιδιότητες της τριγωνέλλας

Οι σύγχρονες μελέτες που αφορούν τις ιδιότητες της τριγωνέλλας, ενισχύουν τις παραδοσιακές πεποιθήσεις για την αξία του βοτάνου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, η τριγωνέλλα:

  • Βοηθά στη μείωση των φλεγμονών.
  • Βοηθά στην καταπολέμηση των μικροβίων.
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση.
  • Έχει αποχρεμπτική δράση.
  • Έχει ρυθμιστική δράση.
  • Έχει θερμαντική δράση
  • Ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  • Βοηθά στην αύξηση της ερωτικής επιθυμίας στους άνδρες.
  • Βοηθά στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος.
  • Αυξάνει την παραγωγή του γάλακτος στις θηλάζουσες γυναίκες.
  • Βοηθά στη μείωση του λιπώδους ιστού σε αθλητές.

Η τριγωνέλλα χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπολέμηση της βρογχίτιδας, του πονόλαιμου, του πυρετού, της δυσκοιλιότητας, των σωματικών πόνων, των γαστρικών ελκών, τη μειωμένη λίμπιντο, την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς, και για την επαρκή παραγωγή γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Οι βιοδραστικές ουσίες της τριγωνέλλας είναι:

  • Η τριγωνελλίνη,
  • Η 4-υδροξυϊσολευκίνη,
  • Η Protodioscin,
  • Trigoneosides,
  • Η διοσγενίνη,
  • Η Yamogenin,
  • Η 3-υδροξυ-4,5-διμεθυλο-2 (5Η) -φουρανόνη που μπορεί να προσδώσει στις εκκρίσεις του σώματος μυρωδιά σφενδάμου,
  • Οι φαινολικές ενώσεις,
  • Luteolin,
  • Η βιταμίνη C και μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρος, μαγγάνιο και χαλκός,
  • Ελαϊκό (16,3%), λινελαϊκό (50%), και λινολενικό οξύ (24,4%).

Ενώ μια κουταλιά σπόρων τριγωνέλλας (περίπου 11γρ.) περιλαμβάνει:

  • Ενέργεια: 36 kcal
  • Πρωτεΐνη: 2.6 γρ
  • Λίπη: 0.7 γρ
  • Υδατάνθρακες: 6.5 γρ
  • Φυτικές ίνες: 2.7 γρ
  • Σίδηρο: 3.7 mg
  • Μαγνήσιο: 21 mg
  • Ασβέστιο: 19.5 mg
  • Μαγγάνιο: 0.14 mg

Συμπληρώματα διατροφής με τριγωνέλλα

Η κατανάλωση τριγωνέλλας μέσω της καθημερινής διατροφής, ενώ μπορεί να προσφέρει αμέτρητα οφέλη στον οργανισμό, δεν είναι πάντα εφικτή. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η τριγωνέλλα διαθέτει ένα αρκετά καλό διατροφικό προφίλ και περιλαμβάνει πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων διάφορα μέταλλα και βιταμίνες. Πως μπορούμε, λοιπόν, να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την τριγωνέλλα;

Η βοήθεια των εξειδικευμένων συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν ως κύριο συστατικό τους αυτό το θαυματουργό φυτό, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος λήψης τριγωνέλλας. Το συμπλήρωμα διατροφής με τριγωνέλλα συστήνεται σε περιπτώσεις ατόμων που χρειάζεται να μειώσουν τη χοληστερίνη, τα λιπίδια και το σάκχαρο του αίματός τους. Επίσης, προτείνεται στις γυναίκες για την καταπολέμηση των έντονων πόνων περιόδου (δυσμηνόρροια). Έχει θερμαντικές ιδιότητες, βοηθάει σε περιπτώσεις ανορεξίας, προάγει την γαλουχία και δρα πιθανόν ως αποχρεμπτικό.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::