Τί είναι η χλωρέλλα και γιατί είναι τόσο απαραίτητη για τον οργανισμό;

Το μοναδικό φύκι που γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα που μπορούμε να καταναλώσουμε και είναι ευεργετικό για τον οργανισμό μας, ήταν η σπιρουλίνα. Ωστόσο, η επιστήμονες λένε πως και η χλωρέλλα είναι ένα τέτοιο αντίστοιχο φύκι.

Το έντονα πράσινο χρώμα της οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη. Η ετυμολογία του ονόματός της προέρχεται από τη λέξη “χλωρός” που σημαίνει πράσινος και τη λατινική κατάληξη για τα υποκοριστικά -ella που υποδηλώνει το μικρό της μέγεθος.

Τα πιο γνωστά είδη της είναι η Chlorella vulgaris και η chlorella pyrenoidosa, ενώ υπάρχουν πάνω από 30 συνολικά. Η εμφάνισή της χρονολογείται πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια και χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλους πολιτισμούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως τροφή, λόγω της πλούσιας διατροφικής της αξίας.

Η χλωρέλλα έχει κατακτήσει επάξια μια θέση ανάμεσα στις υπερτροφές λόγω του πλήθους των θρεπτικών της συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει:

  • Πρωτεΐνες
  • Αμινοξέα
  • Χλωροφύλλη
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β12, Β6 και Β9
  • Βιταμίνες C, E, K
  • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • Φυτικές ίνες
  • Μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο
  • Β-καροτένιο
  • Λουτεΐνη
  • Νουκλεϊκά οξέα

Το ποσοστό πρωτεΐνης που περιέχεται στη χλωρέλλα ανέρχεται περίπου στο 60%, πράγμα που την κάνει ένα από τα ιδανικότερα συμπληρώματα διατροφής για χορτοφάγουςvegans και για αθλητές.

Ποια είναι τα οφέλη της χλωρέλλας

Η χλωρέλλα αποτελεί μια θρεπτική βόμβα και χαρακτηρίζεται από την πληθώρα των ευεργετικών ιδιοτήτων που διαθέτει για την υγεία του ανθρώπου. Αμέσως παρακάτω, θα βρείτε τα οφέλη της αναλυτικότερα:

Αποτοξινωση και αλκαλοποιηση

Έχει αποδειχθεί πως η χλωρέλλα βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού από βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το ουράνιο, το κάδμιο και άλλες επιβλαβείς ενώσεις. Δεσμεύει τις τοξίνες, απομονώνοντας τες στο κυτταρικό τοίχωμά της και στη συνέχεια βοηθά στην αποβολή τους μέσω του παχέος εντέρου. Καθώς τα βαρέα μέταλλα είναι πολύ δύσκολο να αποβληθούν από τον οργανισμό, η κατανάλωση της χλωρέλλας κρίνεται αναγκαία.

Ένας υγιής οργανισμός έχει ελαφρώς αλκαλικό PH. Όταν το PH γίνει όξινο, κυρίως λόγο κακής διατροφής, ο οργανισμός εξασθενεί. Η χρόνια υπεροξύτητα οδηγεί σε εκδήλωση διαφόρων παθήσεων και ασθενειών. Η χλωρέλλα έχει την ιδιότητα να συμβάλλει στην ισορροπία μεταξύ όξινου και αλκαλικού PH στον οργανισμό. Η στροφή προς μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τη λήψη χλωρέλλας είναι από τα πιο βασικά βήματα για την αλκαλοποιήσή του.

Τόνωση και ενέργεια

Η χλωρέλλα, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνεςβιταμίνες και μέταλλα, χαρίζει ενέργειααντοχή και βοηθά στη μείωση της σωματικής και πνευματικής κόπωσης.

Σε μελέτη για την αερόβια αντοχή μεταξύ νεαρών ατόμων που λάμβαναν χλωρέλλα και ατόμων που λάμβαναν placebo, διαπιστώθηκε πως οι πρώτοι παρουσίασαν σημαντική αύξηση της αντοχής, ενώ οι δεύτεροι δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή. Αυτό, ίσως, οφείλεται στην περιεκτικότητα της χλωρέλλας σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου ή αλλιώς BCAA που σε διάφορες μελέτες φαίνεται να βελτιώνουν την αερόβια απόδοση.

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται πως η χλωρέλλα τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενισχύει την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις ιών και βελτιώνει την ανταπόκριση του οργανισμού σε περίπτωση κρυολογήματος.

Αντιοξειδωτική προστασία

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες που επιδρούν αρνητικά στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων και αποτελούν αίτια πρόωρης γήρανσης και ασθενειών. Η χλωρέλλα αποτελεί σύμμαχο για την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού, καθώς περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως βιταμίνες C και Ε, λουτεΐνη και β-καροτένιο.

Παχυσαρκία, διαβήτης και μεταβολικό σύνδρομο

Μελέτες έχουν δείξει πως η χρήση της χλωρέλλας μπορεί να είναι ωφέλιμη σε παχύσαρκα άτομα, αφού μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συσσώρευσης λιπιδίων στα λιποκύτταρα, στη μείωση του ποσοστού λίπους αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης και της υπέρτασης, που συχνά συνοδεύουν την παχυσαρκία. Επίσης, έχει θετική επίδραση σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, αφού συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε προδιαβητικό στάδιο.

Αδυνάτισμα

Η χλωρέλλα φαίνεται πως έχει ευεργετική επίδραση στο μεταβολισμό και, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε φυτικές ίνες, βοηθά στη μείωση όρεξης, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού. Η ιδιότητά της να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συμβάλλει στην μείωση του αισθήματος πείνας. Η δράση της κατά των τοξινών έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού για αποτοξίνωση κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Πέρα από τα παραπάνω οφέλη, η χλωρέλλα φαίνεται να έχει κάποιες ακόμα ευεργετικές δράσεις όπως:

  • Προστατεύει τα μάτια και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλει στην αντιμετώπιση διαταραχών του εντέρου.
  • Επιταχύνει την επούλωση πληγών και ελκών.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
  • Προστατεύει από το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με το γήρας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη χλωρέλλα

Η χλωρέλλα λόγω των σκληρών κυτταρικών τοιχωμάτων της, για να μπορεί να αφομοιωθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό και να λάβει τα οφέλη της, περνά από ειδική επεξεργασία που την κάνουν πιο εύπεπτη και απορροφήσιμη. Έτσι, στην αγορά υπάρχει σε μορφή σκόνηςχαπιούταμπλέτας ή εκχυλίσματος.

Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία της κυμαίνεται από 3-5 γραμμάρια. Επειδή η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ποικίλει από το ένα προϊόν στο άλλο, συστήνουμε να ακολουθείτε την αναγραφόμενη δοσολογία. Σε μορφή σκόνης μπορείτε να την προσθέσετε σε σούπες λαχανικών ή smoothies. Παρακάτω θα βρείτε δύο εύκολες συνταγές για να την εντάξετε στη διατροφή σας:

Smoothie με χλωρέλλα

Αναμίξτε στο μπλέντερ 2-3 κατεψυγμένες μπανάνες, 1/3 φλιτζανιού κατεψυγμένες φράουλες, 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου και 1 κουταλιά του γλυκού σκόνη χλωρέλλας. Όταν τα υλικά ομογενοποιηθούν, μεταφέρετε σε ένα ποτήρι και απολαύστε.

Χυμός με χλωρέλλα

Θα χρειαστείτε 4 μεσαία καρότα, 1 μήλο, 1 κουταλιά του γλυκού χυμό λεμονιού, λίγο φρέσκο ginger, 1-2 κουταλιές του γλυκού χλωρέλλα και 75ml νερό. Αναμίξτε όλα τα υλικά μαζί και καταναλώστε το χυμό άμεσα για να λάβετε τα ευεργετικά οφέλη του.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::