Τί είναι οι Β-γλυκάνες και πώς μας βοηθούν;

Πιθανότατα ελάχιστες φορές θα έχετε ακούσει για τις Β-γλυκάνες. Ωστόσο, οι Β-γλυκάνες είναι πολύ σημαντικές για τον οργανισμό μας. Πρόκειται για φυτικές ίνες, οι οποίες φαίνεται ότι συμβάλλουν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και γενικότερα στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Μπορούμε να τις βρούμε σε δημητριακά ολικής άλεσης, τη βρόμη, το σιτάρι, το κριθάρι και τα φύκη. Ωστόσο, μπορεί κανείς να τις βρει και σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής. Γενικότερα, συμβάλλουν ποικιλοτρόπως στην υγεία του ανθρώπου κι έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό.
Τι ιδιότητες και οφέλη έχουν;

Όπως προαναφέρθηκε, αυτές οι φυτικές ίνες έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ας τις δούμε πιο αναλυτικά:

1. Ρυθμίζουν τη χοληστερίνη

Αυτές καθυστερούν τις τροφές από το να φτάσουν στον εντερικό σωλήνα, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύουν τη χοληστερίνη των τροφίμων. Έτσι, μειώνονται σταδιακά τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

2. Συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς

Άραγε, πώς ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα; Αρχικά, όπως προαναφέρθηκε ρυθμίζουν τη χοληστερίνη. Έτσι, προλαμβάνουν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.
3. Βελτιώνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Η σχέση που έχουν με το γαστρεντερικό σύστημα είναι άμεση. Σαν φυτικές ίνες έχουν ούτως ή άλλως ευεργετική δράση για το πεπτικό μας. Οι συγκεκριμένες, όμως, έχουν επίσης πρεβιοτική δράση, ενώ συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αποβολή τοξινών, καθώς διέρχονται τον πεπτικό σωλήνα σε άπεπτη μορφή.

4. Ρύθμιση σακχάρου στο αίμα
Αυτή η ιδιότητά τους οφείλεται στη συμβολή τους στον κορεσμό. Κατά την έλευσή τους στο στομάχι, οι β-γλυκάνες αναμειγνύονται με το νερό και δημιουργούν ένα τζελ. Αυτό συμβάλλει στην αίσθηση κορεσμού και στη ρύθμιση της πείνας. Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι κατά την κατανάλωσή τους παράγεται σε μεγαλύτερο βαθμό ένα πεπτίδιο, το οποίο έχει σημαντική ρυθμιστική δράση για τη γλυκόζη του αίματος.

5. Ρύθμιση βάρους
Χάρη στη συμβολή τους στη συντομότερη έλευση του κορεσμού, αλλά και στην πεπτική διαδικασία, οι β-γλυκάνες μπορούν να φανούν σπουδαίος σύμμαχος στην προσπάθεια για αδυνάτισμα.

6. Τόνωση ανοσοποιητικού
Πιστεύεται ότι οι συγκεκριμένες φυτικές ίνες μπορούν να ενισχύσουν τη δράση του ανοσοποιητικού και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και παθήσεων. Μάλιστα, αυτές, χορηγούνται ήδη σε άτομα με παθήσεις, όπως είναι το aids, η γρίπη, η σκλήρυνση κατά πλάκας και κατά τη διάρκεια θεραπειών, όπως είναι οι ακτινοβολίες. Πιο συγκεκριμένα, οι β-γλυκάνες ενεργοποιούν τη δράση των μακροφάγων, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των εξωτερικών εχθρών, που εισέρχονται στο σώμα.

Ποιες τροφές τις περιέχουν;

Όπως προαναφέρθηκε, οι β-γλυκάνες εντοπίζονται κυρίως στα δημητριακά ολικής άλεσης. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες τροφές που την περιέχουν, οι οποίες μάλιστα δεν είναι τόσο σπάνιες. Αυτές είναι οι εξής:

Μανιτάρια
· Διατροφική μαγιά
· Χουρμάδες
· Φύκη
· Όσπρια
· Πίτουρο
· Αλεύρι βρώμης
· Ψωμί σίκαλης
· Κριθάρι.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::