Τί είναι οι στατίνες και τί πρέπει όλοι να γνωρίζουμε γι’ αυτές

Οι στατίνες είναι τα φάρμακα που λαμβάνουν όσοι πάσχουν από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Γενικά θεωρούνται ασφαλή φάρμακα, ωστόσο έχουν κάποιες φορές παρενέργειες που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε.

1. Οι στατίνες μπορεί να προκαλέσουν μυϊκό πόνο και αδυναμία

Περίπου το 10% των χρηστών στατινών αισθάνονται πόνους, λέει ο δρ. William W. O’Neill, καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Δομικής Καρδιοπάθειας του Henry Ford Health System στο νοσοκομείο Henry Ford στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. Όσο υψηλότερη είναι η δόση στατινών που παίρνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε πόνους.

Για τους περισσότερους, η λύση είναι ζήτημα μιας απλή προσαρμογής, λέει με την σειρά του ο δρ. Antonio M. Gotto Jr., καθηγητής ιατρικής στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη . “Πριν εγκαταλείψετε την λήψη στατίνης, δοκιμάστε μια διαφορετική δόση ή μια διαφορετική στατίνη”.

Σπανιότερη, αλλά πιο σοβαρή, είναι η ραβδομυόλυση. Είναι μια κατάσταση που προκαλείται από τα μυϊκά κύτταρα που διασπώνται και απελευθερώνουν πρωτεΐνες που βλάπτουν τα νεφρά. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο μυϊκός πόνος και η αδυναμία είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της ραβδομυόλυσης. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα ραβδομυόλυσης, ενημερώστε τον γιατρό σας.

2. Οι στατίνες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των ηπατικών ενζύμων

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα που λαμβάνουν στατίνες μπορεί να δουν αύξηση των ηπατικών ενζύμων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι υψηλότερος εάν μαζί με στατίνες παίρνετε και άλλα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Όσοι παίρνουν στατίνες υποβάλλονται συνήθως σε εξετάσεις ηπατικών ενζύμων πριν ξεκινήσουν να τις παίρνουν. Οι εξετάσεις ηπατικών ενζύμων εξατομικεύονται με βάση τους παράγοντες κινδύνου κάθε ασθενούς, σύμφωνα με τον δρ. Alfred Casale, πρόεδρο του Ινστιτούτου Καρδιολογίας Geisinger στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ. Εάν τα ένζυμα είναι αυξημένα, οι επιλογές περιλαμβάνουν διακοπή ή αλλαγή στατινών.

“Το ότι απλά έχετε προβλήματα με μία στατίνη δεν σημαίνει ότι θα έχετε προβλήματα με όλες”, επισήμανε με την σειρά του ο δρ. O’Neill.

3. Οι στατίνες ενδέχεται να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες

Εάν είστε έγκυος, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά να σταματήσετε να παίρνετε στατίνες. Ο FDA εξέτασε δεδομένα δεκαετιών σχετικά με τη χρήση στατινών σε εγκύους και ανέφερε ότι δεν βρήκε αύξηση σε μείζονες γενετικές ανωμαλίες που σχετίζονται με τη χρήση στατινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βρήκε ανεπαρκή δεδομένα σχετικά με τη χρήση στατινών σε έγκυες γυναίκες για να προσδιορίσει εάν υπάρχει κίνδυνος αποβολής που σχετίζεται με φάρμακα.

Ο FDA συμβουλεύει επίσης τις μητέρες να μην θηλάζουν όταν λαμβάνουν στατίνη, επειδή το φάρμακο μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και να αποτελέσει κίνδυνο για το μωρό.

Εάν παίρνετε στατίνη, ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή σκέφτεστε να αποκτήσετε μωρό.

4. Οι στατίνες μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα

Εάν παίρνετε στατίνη, είναι σημαντικό να αναθεωρήσετε μαζί με τον γιατρό σας τα φάρμακα που παίρνετε αυτήν τη στιγμή. Οι στατίνες, ιδιαίτερα η σιμβαστατίνη και η λοβαστατίνη, μπορούν να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και να προκαλέσουν παρενέργειες.

Οι φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις εξαρτώνται από τη στατίνη που παίρνετε, τη δοσολογία και άλλους παράγοντες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::