Τί είναι το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών;

Έχετε ακούσει ξανά το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών; Και όμως, δεν είναι κάτι τόσο σπάνιο όσο φαντάζεστε. Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών και αφορά στην κατάσταση που προκαλείται στην καρδιά από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, το σύνδρομο της εορταστικής καρδιάς, όπως αλλιώς λέγεται, δεν έχει επίσημο ορισμό. Είναι μια παρατήρηση ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ μπορεί να καταλήγουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο με αίσθημα παλμών ή αρρυθμία, που συχνά προκαλούνται και στην κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή, που ονομάζεται επίσης AFib, είναι ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός που συμβαίνει όταν οι άνω κοιλότητες της καρδιάς – οι κόλποι – αντλούν αίμα πολύ γρήγορα, βγαίνοντας εκτός συγχρονισμού με τους κάτω θαλάμους και διαταράσσοντας την ικανότητα της καρδιάς σας να διανέμει αίμα σε όλο το σώμα σας.

Πώς πήρε το όνομά του;

Το όνομα χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, όταν ένας γιατρός το επινόησε για να περιγράψει τον όγκο των κατά τα άλλα υγιών ασθενών που εμφανίζονταν στις διακοπές με αρρυθμίες (μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς) μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.Όμως, παρά το όνομα, η συνθήκη δεν περιορίζεται σε εορταστικές περιπτώσεις. Το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών μπορεί να είναι συχνό κάθε φορά που ένα άτομο χρησιμοποιεί υπερβολικά αλκοόλ.

Τι σημαίνει το αλκοόλ που οδηγεί στο σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών;

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM) έδειξε ότι το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών μπορεί να προκύψει από τη σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης αλκοόλ, του υψηλού στρες και της αφυδάτωσης – παρόλο που μπορεί να είναι πιο περίπλοκο από αυτό.

Μπορεί επίσης να έχει να κάνει με το πώς το αλκοόλ επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένα άρθρο του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Alcohol Research: Current Reviews σημείωσε ότι το αλκοόλ δεν επιτρέπει στην καρδιά να συστέλλεται σωστά. Ερευνητές από μια μελέτη του Ιουλίου 2021 που δημοσιεύτηκε στο Clinical Autonomic Research είπαν ότι μόνο μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε «αύξηση της συμπαθητικής δραστηριότητας [«μάχη ή φυγής»] και μείωση της παρασυμπαθητικής δραστηριότητας [«ανάπαυση και πέψη»], με αποτέλεσμα μια αυτόνομη ανισορροπία…»—που σημαίνει ότι ο καρδιακός ρυθμός θα αρχίσει να αυξάνεται. Τελικά, η αρρυθμία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων, με το αλκοόλ στη ρίζα του προβλήματος.

Πώς είναι να έχεις το σύνδρομο;

Αν πάσχετε από σύνδρομο της καρδιάς των γιορτών, δείτε πώς θα νιώσετε: Τη μια στιγμή, θα συνομιλείτε με συγγενείς, μετά θα ξαναγεμίσετε το ποτήρι σας με αλκοόλ και την επόμενη στιγμή, μπορεί να αισθανθείτε δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη ή αίσθημα παλμών της καρδιάς, μια αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. με αισθήματα ζάλης ή λιποθυμίας.

Πόσο να ανησυχείτε για αυτό;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το AFib σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού λόγω θρόμβων αίματος. Το εγκεφαλικό είναι μια σοβαρή υπόθεση και τα συμπτώματα της καρδιάς των διακοπών (πόνος στο στήθος, ζάλη, αίσθημα παλμών) μπορεί να είναι ανησυχητικά. Αν λοιπόν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών, τι πρέπει να κάνετε;

Εάν έχετε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Και, εάν ο πόνος στο στήθος σας παραμείνει για περισσότερο από 20 λεπτά, είναι επίσης συνετό να αναζητήσετε βοήθεια, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την επίσκεψη σε νοσοκομείο. Τα καλά νέα είναι ότι το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών είναι αναστρέψιμο. Η συναίνεση είναι ότι μόλις σταματήσετε να καταναλώνετε αλκοόλ, η καρδιά των διακοπών φεύγει.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση είναι καλοήθης. Η καρδιά είναι ο πρώτη που ανταποκρίνεται, αντιδρώντας σε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας. Δηλαδή, τα αποτελέσματα των αλκοολούχων ποτών σας γίνονται αισθητά παντού, αλλά η καρδιά σας είναι η πρώτη που σας ειδοποιεί ότι τα πράγματα έχουν πάει στραβά.

Ακούστε το σώμα σας και αν κάτι σας φαίνεται άβολο, μάλλον είναι. Ακόμα κι αν έχετε απλώς ένα φευγαλέο επεισόδιο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, για να δείτε σχετικά με τη λήψη αξιολόγησης για κολπική μαρμαρυγή.

Πώς μπορείτε να αποφύγετε το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών;

Δεδομένου ότι είναι το αλκοόλ που οδηγεί στο σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών, η πλήρης αποφυγή του ποτού είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγετε Το AFib τείνει να είναι πιο συχνό σε γυναίκες και σε ηλικιωμένους ενήλικες – ειδικά σε αυτούς με υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχύσαρκους – αλλά το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε..

Δεν υπάρχει γνωστός αριθμός ποτών που θα οδηγήσουν στην καρδιά των διακοπών, καθώς η ανοχή κάθε ατόμου διαφέρει. Ορισμένες συμπεριφορές, ωστόσο, είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πιθανότητα αρρυθμίας όταν συνδυάζονται με αλκοόλ, σημείωσε ο Δρ Druz—όπως το να μην ενυδατώνεσαι σωστά ή να επιδίδεται σε πλούσιες τροφές.

Θέστε λογικά όρια για το τι θα φάτε και θα πιείτε πριν φτάσετε στις γιορτές—και έχετε κατά νου ότι το αλκοόλ είναι μια τοξίνη. Μια κοινωνική συνήθεια μπορεί να είναι και διασκεδαστική, αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όπως συμβαίνει με κάθε τοξίνη, η υπερβολική ποσότητα  μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα και σοβαρά αποτελέσματα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::