Τί είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ και πώς αντιμετωπίζεται

Το σύνδρομο τοξικού σοκ ή αλλιώς TSS, είναι μια γενικευμένη λοίμωξη του οργανισμού, η οποία γίνεται πολύ γρήγορα επικίνδυνη για τη ζωή και συνδέεται, συνήθως, με τη χρήση ταμπόν που υπερβαίνει τις ανώτατες ώρες παραμονής στο σώμα.

Τα πρώτα περιστατικά του TSS που συνδεόταν με τη χρήση ταμπόν καταγράφηκαν τη δεκαετία του 1970, από γυναίκες που χρησιμοποίησαν ένα ταμπόν φτιαγμένο από συνθετικά υλικά. Το συγκεκριμένο προϊόν υποσχόταν ασφαλή παραμονή στο σώμα για πάρα πολλές ώρες και μετά τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτριών αποσύρθηκε από την αγορά.

Έκτοτε, η εμφάνιση τέτοιων περιστατικών έχει μειωθεί αρκετά, όμως συνεχίζει να αποτελεί μια σοβαρή λοίμωξη για τον οργανισμό μας που εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα. Η σωστή ενημέρωση για τη χρήση ταμπόν και η έγκαιρη διάγνωσή του TSS είναι αυτά που μας προφυλάσσουν.

Τι είναι το σύνδρομο τοξικού σοκ;

Το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS) είναι μια σοβαρή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο Staphylococcus Aureus, αλλά και -σπανιότερα- από το Streptococcus Pyogenes/ β-hemolytic Group A. Τα βακτήρια αυτά παράγουν τοξίνες άκρως επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό και η άμεση ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη για την έγκαιρη αντιμετώπιση αυτής της πολύ σοβαρής κατάστασης.

Ποια είναι τα αίτια – πώς προκαλείται;

Το σύνδρομο τοξικού σοκ ή αλλιώς οξεία τοξική πυελίτιδα προκαλείται, όπως είδαμε από τον Χρυσίζων Σταφυλόκοκκο. Τα αίτια του συνδρόμου τοξικού σοκ μπορούν να είναι:

  • Η πολύωρη χρήση ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου. Όταν ένα ταμπόν παραμείνει στον κόλπο για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη των βακτηρίων.
  • Τραυματισμό του δέρματος και μόλυνση των πληγών.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις, που μπορούν να εκθέσουν τον οργανισμό σε βακτηρίδια και τοξίνες.

Η άμεση αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας, μιας και το σύνδρομο τοξικού σοκ απαιτεί γρήγορη αντίδραση και παροχή ιατρικής βοήθειας για την αποφυγή σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει;

Για να μπορέσετε, όμως, να αντιδράσετε έγκαιρα, πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τη συμπτωματολογία του TSS τόσο σε εσάς, όσο και σε άλλους ανθρώπους. Να θυμάστε πως τα συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ (TSS) εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν:

  • Αιφνίδιος υψηλός πυρετός (πάνω από 38,9°C)
  • Υπόταση, χαμηλή αρτηριακή πίεση
  • Τάση προς έμετο ή διάρροια
  • Εξανθήματα που μοιάζουν με ηλιακό έγκαυμα

Άλλα πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκοί πόνοι
  • Ερυθρότητα στα μάτια, το στόμα και το λαιμό
  • Πονοκέφαλος
  • Πονόλαιμος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα του TSS μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, συμβουλευτείτε άμεσα έναν γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο τοξικού σοκ;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Πρέπει να υπάρχει σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους του TSS αλλά και τους τρόπους που μπορεί αυτό να αποφευχθεί.

Για να το αποφύγετε, φροντίστε να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας όταν αλλάζετε ταμπόν και μην το αφήνετε για περισσότερες από 8 ώρες. Επίσης, αποφύγετε εντελώς τη χρήση του κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αν εμφανίσετε αδιαθεσία ή οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα κατά τη χρήση ταμπόν, αναζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::