Τί είναι το ginseng και πού μας χρησιμεύει

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που το ginseng μπήκε στη διατροφή μας και έχει ήδη καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα ανά τον κόσμο.

Προέρχεται από το ginsenosides, ένα φυλλοβόλο φυτό, το οποίο είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ουσίες και πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Στην κινεζική ιατρική είναι κυρίαρχο και χρησιμοποιείται σε πληθώρα καταστάσεων, ενώ εκεί αναφέρεται ως η ρίζα της ζωης. Υπάρχουν πολλοί τύπου αυτού του βοτάνου, αλλά οι πιο διαδεδομένοι είναι το ασιατικό Panax ginseng, το σιβηριανό και το αμερικανικό Panax quinquefolius. Στο εμπόριο μπορεί να το βρει κανείς σε κάψουλες, σε δισκία σε σκόνη ή σε ρόφημα.

Ποιες είναι οι ιδιότητες που έχει;

Όπως προαναφέρθηκε, το τζινσενγκ έχει πολλαπλά οφέλη κι ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Ας δούμε πιο αναλυτικά ποια είναι αυτά.

1. Τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Αυτό το βότανο είναι ευεργετικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων τη μνήμη και τη διάθεση. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη νοητική λειτουργία, πνευματική απόδοση, λειτουργία της μνήμης, διαχείριση του στρεςσυγκέντρωση, στην ψυχική υγεία, διάθεση κι ευεξία.

2. Μειώνει και καταπραΰνει τις φλεγμονές

Χάρη στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το ginseng προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση και μειώνει τις φλεγμονές.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, το βότανο αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση το ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση του εσωτερικού περιβάλλοντος σταθερού, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες.

4. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το ginseng μπορεί να μπορεί να συμβάλλει στον αποτελεσματικό μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα, χάρη στη συμβολή του στην τόνωση των κυττάρων του παγκρέατος, που εμπλέκεται στην παραγωγή ισνουλίνης.

5. Βελτιώνει τη γονιμότητα και στυτική λειτουργία

Το ginseng μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική υγεία, τονώνοντας τη στυτική λειτουργία του άνδρα και μειώνοντας την ξηρότητα του κόλπου της γυναίκας, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει και τη γονιμότητα.

6. Μετριάζει την κόπωση

Το ginseng μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του αισθήματος κόπωσης και κούρασης. Είναι ένα φυσικό τονωτικό τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη κατανάλωση του;

Το ginseng συχνά συνδέεται με ορισμένες παρενέργειες ή φαίνεται ότι αλληλοεπιδρά με άλλες ουσίες. Για αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Μερικές από τις παρενέργειες που σημειώνονται συχνότερα από τη λήψη του είναι η δυσκολία στον ύπνο, που συνοδεύεται από νευρικότητα και υπερδιέγερση, ο πονοκέφαλος, η διάρροια, τα προβλήματα στην περίοδο και η ταχυπαλμίες.

Γενικά, προτείνεται η λήψη του βοτάνου να ξεκινά από πολύ χαμηλές δόσεις και να αυξάνεται σταδιακά μέχρι τη μέγιστη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::