Τί μπορεί να σημαίνει για την υγεία ο υπερβολικός ύπνος

Καθένας από εμάς γνωρίζει τις επιζήμιες συνέπειες που προκύπτουν από την έλλειψη ύπνου. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε πολύ; Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε κόπωση μετά τον ύπνο για υπερβολικό χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ιατρικού προβλήματος. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι προκαλεί αυτό που συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε.
Υπερβολικός ύπνος: γιατί συμβαίνει;

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη γενική υγεία και ευεξία μας. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά, μπορεί να αναπτύξετε παθήσεις όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Αυτή η ευρέως διαδεδομένη ιδέα ότι ο ύπνος είναι καλός και προστατευτικός μας κάνει συχνά να πιστεύουμε ότι όσο περισσότερο κοιμόμαστε τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Είναι εντάξει να μείνετε στο κρεβάτι για λίγο περισσότερο όταν είστε άρρωστοι ή αναρρώνετε από χειρουργική επέμβαση. Ή μερικές φορές είχατε μια αγχωτική εβδομάδα και χρειάζεστε περισσότερη ξεκούραση από ό,τι συνήθως. Αλλά αν κοιμάστε τακτικά περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα και εξακολουθείτε να ξυπνάτε κουρασμένοι, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αιτίες υπερβολικού ύπνου

Ο πολύς ύπνος μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα. Όπως όταν εργάζεστε σε ένα έργο αργά το βράδυ για αρκετές νύχτες και μετά προσπαθείτε να κοιμηθείτε αρκετά για να το αναπληρώσετε. Όταν ο υπερβολικός ύπνος είναι πολύ συχνός, είναι σημάδι μιας ιατρικής κατάστασης γνωστής ως υπερυπνίας. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν την υπερυπνία κοιμούνται εννέα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα. Αλλά εδώ είναι το ζήτημα – αυτός ο ύπνος δεν είναι αρκετά αναζωογονητικός και το άτομο εξακολουθεί να αισθάνεται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μερικές κοινές παθήσεις που μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να κοιμούνται υπερβολικά είναι:

  • Άπνοια ύπνου. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) είναι όταν σταματάτε ξαφνικά να αναπνέετε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν συμβαίνει αυτό, ο ύπνος διακόπτεται, γεγονός που σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και ποιος καλύτερος τρόπος για να αντισταθμίσετε τον κακό ύπνο από τον υπερβολικό ύπνο;
  • Κατάθλιψη. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά αναφέρουν προβλήματα ύπνου που μπορεί να κυμαίνονται από δυσκολία στον ύπνο έως υπερβολικό ύπνο. Η σχέση μεταξύ των δύο λειτουργεί αμφίδρομα. Η κατάθλιψη οδηγεί σε υπερβολικό ύπνο, ενώ ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη.
  • Ναρκοληψία. Η ναρκοληψία είναι όταν ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να ελέγξει τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης. Τα άτομα που ζουν με αυτή την πάθηση τείνουν να ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νιώθουν επίσης πολύ υπνηλία και μπορεί ακόμη και να αποκοιμηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Υποθυρεοειδισμός. Έχετε υποθυρεοειδισμό όταν ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Τα άτομα με αυτή την πάθηση συχνά βιώνουν κακή ποιότητα ύπνου και καταλήγουν να κοιμούνται υπερβολικά για να αντισταθμίσουν.
  • Χρόνιος πόνος. Μπορεί να είναι δύσκολο για όσους αντιμετωπίζουν καταστάσεις χρόνιου πόνου να κοιμούνται επανορθωτικά τη νύχτα. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται συχνά κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Διαταραχή χρήσης ουσιών. Η κατάχρηση ουσιών που περιλαμβάνει αλκοόλ, καπνό ή παράνομα ναρκωτικά έχει συνδεθεί με τον υπερβολικό ύπνο.
  • Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα ή η απόσυρση από ένα φάρμακο μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό ύπνο. Παραδείγματα φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν κόπωση περιλαμβάνουν φάρμακα για την αλλεργία, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για το άγχος, χάπια αρτηριακής πίεσης, μυοχαλαρωτικά και θεραπείες για τον καρκίνο.

Πιθανές παρενέργειες στην υγεία λόγω υπερβολικού ύπνου

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να μην κοιμόμαστε αρκετά είναι κακό για την υγεία μας, αλλά τι γίνεται με το να κοιμόμαστε πολύ; Αποδεικνύεται ότι ο υπερβολικός ύπνος έχει συνδεθεί με πολλά αρνητικά αποτελέσματα, όπως:

  • Φλεγμονή. Ο ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες έχει συνδεθεί με αύξηση των φλεγμονωδών ουσιών όπως η ιντερλευκίνη 6 (IL-6) στο σώμα.
  • Θνησιμότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κοιμούνται περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά θανάτου από τα άτομα που κοιμούνται επτά έως οκτώ ώρες τη νύχτα.
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται υπερβολικά δεν βγαίνουν στον ήλιο τόσο πολύ και μπορεί να εμφανίσουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για τη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και η έλλειψή της συνδέεται με λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργίες.
  • Χρόνιες ασθένειες. Ο ύπνος για περισσότερες από εννέα ώρες έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι νεφρικές παθήσεις.
  • Συνθήκες ψυχικής υγείας. Αν και συχνά συνδέουμε την έλλειψη ύπνου με την κατάθλιψη και το άγχος, ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία κάποιου.
  • Πονοκέφαλοι. Η έλλειψη ύπνου και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους ή να τους επιδεινώσουν.
  • Οι περισσότεροι απο χρόνο, μπορεί να είναι δύσκολο να πει κανείς ποια είναι η αιτία και ποια είναι το αποτέλεσμα, επειδή η σύνδεση λειτουργεί συχνά και με τους δύο τρόπους. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη μπορεί να σας κάνει να κοιμάστε υπερβολικά, αλλά ο υπερβολικός ύπνος μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να μείνετε στο κρεβάτι όλη την ημέρα.

Συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε και να αποτρέψετε τον υπερβολικό ύπνο

Ο υπερβολικός ύπνος συμβαίνει για πολλούς λόγους, επομένως το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του είναι ο εντοπισμός της υποκείμενης αιτίας. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. μπορεί επίσης να ζητήσουν μια μελέτη ύπνου για να αξιολογήσουν τα πρότυπα ύπνου σας. Η τήρηση ημερολογίου ύπνου μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να καταλάβει γιατί κοιμάστε υπερβολικά.

Μόλις γίνει η διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία για κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, εάν κοιμάστε υπερβολικά λόγω υπνικής άπνοιας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει θεραπεία με θετική πίεση αεραγωγών (PAP). Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ενός μηχανήματος για την παροχή αέρα στους αεραγωγούς, αποτρέποντας το κλείσιμο τους. Η κατάθλιψη, από την άλλη, μπορεί να αντιμετωπιστεί με γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και αντικαταθλιπτικά.

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές για να σταματήσετε να κοιμάστε υπερβολικά:
Καθιερώστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης. Και μείνετε σε αυτό, η δημιουργία αυτής της ρουτίνας είναι σημαντική, ώστε ο εγκέφαλός σας να καταλάβει πότε είναι ώρα να κοιμηθεί και να ξυπνήσει, αποφεύγοντας την απώλεια ύπνου και την κούραση.

  • Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος ύπνου σας είναι άνετος και ήσυχος για να εξασφαλίσετε έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο. Αποφύγετε το φως από τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν τον ύπνο, καθώς μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του ύπνου.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη πριν πάτε για ύπνο. Αυτά τα ποτά μπορούν να ανακατέψουν τον ύπνο σας τη νύχτα, κάνοντάς σας κουρασμένους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τοποθετήστε το ξυπνητήρι μακριά από το κρεβάτι σας. Αυτό θα σας παρακινήσει να σηκωθείτε.
  • Διατηρήστε τον εαυτό σας παρακινημένο. Αναφέροντας λόγους για να σηκωθείτε, όπως μια συνάντηση με έναν φίλο ή ένα ραντεβού με έναν γιατρό.
  • Μόλις σηκωθείτε, πλύνετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό και βουρτσίστε τα δόντια σας. Στρώσε το κρεβάτι σου μόλις σηκωθείς.
  • Ασκήστε τακτική σωματική δραστηριότητα. Εάν είναι δυνατόν, προγραμματίστε την άσκησή σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε για να σας βοηθήσει να ξυπνήσετε και να σας κρατήσει γεμάτοι ενέργεια όλη την ημέρα. Η ενασχόληση με υπαίθριες δραστηριότητες μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Η έκθεση στο ηλιακό φως βοηθά να συγχρονίσουμε τους βιολογικούς μας ρυθμούς και να κοιμηθούμε καλύτερα τη νύχτα.
  • Πάρτε νωρίς υπνάκο. Οι απογευματινοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί μεσημεριανοί ύπνοι μπορεί να σας δυσκολέψουν να αποκοιμηθείτε τη συνηθισμένη σας ώρα.

Είναι εντάξει να κοιμάστε πολύ μερικές φορές. Εάν, από την άλλη πλευρά, ο πολύς ύπνος σας δυσκολεύει να ζήσετε μια φυσιολογική ζωή, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Είναι δυνατό να ελέγξετε την πάθηση, πράγμα που σημαίνει θεραπεία της υποκείμενης αιτίας και αλλαγή του τρόπου που κοιμάστε.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::