Τί προκαλεί αφυδάτωση της επιδερμίδας και πως αντιμετωπίζεται

Δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα ξηρό δέρμα από ένα αφυδατωμένο δέρμα. Το ξηρό δέρμα είναι ένας τύπος δέρματος, που τις περισσότερες φορές γεννιόμαστε με αυτόν, ενώ το αφυδατωμένο δέρμα είναι μια επίκτητη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει όλους τους τύπους δέρματος και συνήθως είναι προσωρινή.

Το ξηρό και το αφυδατωμένο δέρμα παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα και αυτός είναι ο λόγος που κάποιες φορές διαχωρίζονται δύσκολα. Παρά τα κοινά συμπτώματα τους όμως έχουν διαφορετικές ανάγκες και η ρουτίνα περιποίησης θα πρέπει να είναι η κατάλληλη για την κάθε περίπτωση. Παρακάτω θα σας βοηθήσουμε να διαχωρίσετε σε ποια κατηγορία ανήκει η επιδερμίδα σας ώστε να της δώσετε την “τροφή” που χρειάζεται για να λάμψει από υγεία.

Ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή λιπιδίων, δηλαδή σμήγματος. Το σμήγμα σε συνδυασμό με τον ιδρώτα έχει την ιδιότητα να δημιουργεί ένα υδρολιπιδικό μανδύα στην επιφάνεια του δέρματος, ώστε να το διατηρεί ενυδατωμένο και να το προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις. Στην περίπτωση του ξηρού δέρματος που παρουσιάζει μειωμένη παραγωγή σμήγματος, η επιδερμίδα αδυνατεί να συγκρατήσει την υγρασία και εμφανίζει συμπτώματα όπως:

  • Κνησμό
  • Τραχύ δέρμα
  • Αίσθηση τραβήγματος
  • Ξεφλούδισμα
  • Ερυθρότητα και ερεθισμό

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην ξηροδερμία, πέρα από τους γενετικούς, είναι οι ψυχρές θερμοκρασίες, η χαμηλή υγρασία, το άγχος, η χρήση σκληρών καθαριστικών και κάποιες παθήσεις π.χ ενδοκρινικές διαταραχές.

Εάν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται γνώριμα, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιείτε.

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καλλυντικά είδη, τα συμπτώματα της ξηρής επιδερμίδας μπορούν να μειωθούν και να ελεγχθούν πλήρως.

Αφυδατωμένο δέρμα

Σε αντίθεση με το ξηρό δέρμα που στερείται φυσικών ελαίων, το αφυδατωμένο δέρμα χαρακτηρίζεται από έλλειψη νερού. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί το σώμα αποβάλει περισσότερο νερό από όσο προσλαμβάνει.

Παράγοντες που διευκολύνουν την εξάτμιση του νερού από την επιδερμίδα είναι:

  • Οι υψηλές θερμοκρασίες
  • Η υπεριώδης ακτινοβολία
  • Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στο περιβάλλον
  • Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ο άνεμος

Επίσης, αφυδάτωση μπορεί να παρατηρηθεί μετά τη χρήση στηπτικών προϊόντων περιποίησης, μετά από ένα πολύ ζεστό μπάνιο αλλά και με ανθυγιεινή διατροφή.

Γρήγορο τεστ αφυδάτωσης

Για να καταλάβετε αν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο μπορείτε να κάνετε το τεστ του «τσιμπήματος». Τσιμπήστε ελαφρά μια μικρή επιφάνεια δέρματος στο μάγουλο ή στο πίσω μέρος της παλάμης και παρατηρήστε αφού το αφήσετε αν επανέρχεται στην αρχική του όψη άμεσα. Εάν δείτε ότι καθυστερεί να επανέλθει και εμφανίζονται λεπτές γραμμές, τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε αφυδατωμένοι.

Σημάδια ότι το δέρμα μου έχει αφυδατωθεί

Πέρα από το παραπάνω τεστ που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν το δέρμα σας έχει αφυδατωθεί, μπορεί να παρατηρήσετε και κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια που προδίδουν αφυδάτωση:

  • Θαμπή όψη: Η αφυδάτωση εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του δέρματος με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την ικανότητα του να αποβάλει τα κύτταρα από την επιδερμίδα. Έτσι, τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνειά του και δημιουργείται θαμπάδα.
  • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτιακουρασμένο βλέμμα: η αφυδάτωση αποτελεί μια από τις πιο κοινές αιτίες που εμφανίζονται μαύροι κύκλοι και οίδημα κάτω από τα μάτια.
  • Ευαισθησία στο δέρμα: όταν το δέρμα είναι αφυδατωμένο επηρεάζεται πολύ εύκολα από εξωτερικούς παράγοντες με αποτέλεσμα να παρατηρείται ερυθρότητα, φαγούρα και ερεθισμός.
  • Εμφάνιση λεπτών γραμμών: η μη επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων αφυδάτωσης. Σε αντίθεση με τις ρυτίδες έκφρασης, οι ρυτίδες αφυδάτωσης είναι μικροσκοπικές λεπτές γραμμές που έχουν τριγωνικά σχήματα.

Τρόποι αντιμετώπισης

Τα καλά νέα στην περίπτωση του αφυδατωμένου δέρματος είναι πως με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας και με χρήση των κατάλληλων προϊόντων μπορείτε να το βοηθήσετε να ξαναβρεί την ισορροπία του.

Σε σχέση με τη διατροφή οι παρακάτω συμβουλές θα αποδειχθούν ευεργετικές για την αφυδατωμένη επιδερμίδα σας:

  • Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι η ενυδάτωση του οργανισμού εκ των έσω. Βεβαιωθείτε πως πίνετε το λιγότερο 8 ποτήρια νερό καθημερινά. Αυτή η ποσότητα νερού είναι απαραίτητη για μια υγιή επιδερμίδα, πόσο μάλλον για την αφυδατωμένη.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά που θα σας χαρίσουν έξτρα ενυδάτωση.
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ καθώς είναι διουρητικά και με αυτόν το τρόπο αποβάλλετε περισσότερο νερό από όσο πρέπει. Αρκεστείτε σε 1-2 φλιτζάνια καφέ και 1 ποτήρι αλκοολούχου ποτού την ημέρα.

Όσον αφορά την ρουτίνα περιποίησής σας, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκτήσετε και πάλι λαμπερήενυδατωμένη επιδερμίδα:

  1. Καθαρισμός με απαλό καθαριστικό και χλιαρό νερό: Επιλέξτε απαλά καθαριστικά προσώπου και αφρόλουτρα βάσει του τύπου της επιδερμίδας σας, που δεν περιέχουν αρώματα και σκληρά χημικά για να αποφύγετε ερεθισμούς. Το ζεστό αλλά και το κρύο νερό μπορεί να αφυδατώσει την επιδερμίδα, οπότε προτιμήστε χλιαρό νερό για τον καθαρισμό σας.
  2. Εφαρμογή serum: Εφαρμόστε μετά τον καθαρισμό προσώπου ένα ενυδατικό serum, που εισχωρεί στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και μπορεί να αναπληρώσει την υγρασία του αφυδατωμένου δέρματος. Την ίδια διαδικασία μπορείτε να ακολουθήσετε και στο σώμα με ένα serum σώματος.
  3. Εφαρμογή ενυδατικής κρέμας: Μην παραλείπετε την ενυδάτωση προσώπου και σώματος. Επιλέξτε ένα προϊόν, εμπλουτισμένο με υαλουρονικό οξύ που έχει την ιδιότητα να συγκρατεί έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό.
  4. Εφαρμογή μάσκας ενυδάτωσης: Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μάσκες ενυδάτωσης 3-4 φορές την εβδομάδα για έξτρα ενυδάτωση, όποτε νιώθετε ότι η επιδερμίδα σας το έχει ανάγκη.
Μοιραστείτε την ανάρτηση::