Τί προκαλεί την φαρυγγίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται

H φαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή που παρουσιάζεται στο πίσω μέρος του λαιμού, δηλαδή τον φάρυγγα, ο οποίος βρίσκεται ενδιάμεσα στις αμυγδαλές και το λάρυγγα.

Τι προκαλεί τη φαρυγγίτιδα;

Η φαρυγγίτιδα μπορεί να οφείλεται είτε σε λοίμωξη από ιό, οπότε και θεωρείται ιογενείς, είτε από βακτήριο. Στην πρώτη περίπτωση, η φαρυγγίτιδα προκαλείται από το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη, τη λοιμώδη μονοπυρήνωση ή ακόμη και από κοξάκι. Στη δεύτερη περίπτωση, προκαλείται από βακτήριο και συγκεκριμένα από στρεπτόκοκκο τύπου Α. Πολύ πιο σπάνια μπορεί να προκύψει μετά από λοίμωξη με χλαμύδια ή γονόρροια. Τέλος, η συχνές λοιμώξεις από ιούς αλλά και η αλλεργική ρινίτιδα είναι παράγοντες, που αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση φαρυγγίτιδας. Αυτή είναι μεταδιδόμενη και είναι πολύ συχνή λοίμωξη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της;

Η φαρυγγίτιδα, όπως υποδεικνύει και το όνομά της, προσβάλλει τα τμήματα του στοματοφαρυγγικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα στο πίσω-πίσω μέρος της γλώσσας, το πίσω μέρος του ουρανίσκου, που ονομάζεται μαλακή υπερώα, και τις αμυγδαλές.

Τα συμπτώματα της φαρυγγίτιδας διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που την έχει προκαλέσει. Η επώαση συνήθως συντελείται μεταξύ 2 έως και 5 ημερών και η κατάσταση διαρκεί έως και 10 μέρες περίπου, οπότε και ο οργανισμός ξεκινά να ανακάμπτει.

Τα συμπτώματά της είναι τα εξής:

· Πονόλαιμος, δυσφορία και βήχας
· Αίσθημα φαγούρας στο πίσω μέρος του λαιμού, ανάμεσα στις αμυγδαλές και το λάρυγγα
· Δέκατα ή/και πυρετός
· Ρίγη
· Πόνος και δυσκολία κατά την κατάποση
· Φτέρνισμα, ρινική καταρροή ή/και δυσκολία στην αναπνοή
· Πονοκέφαλος
· Αίσθημα αδιαθεσίας, κόπωσης και κατάπτωσης
· Πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις
· Μειωμένη όρεξη για φαγητό
· Απώλεια γεύσης
· Ναυτίες
· Εξανθήματα στο δέρμα, που μοιάζουν με αυτά της ιλαράς
· Πρησμένοι τραχηλικοί λεμφαδένες

Η φαρυγγίτιδα συχνά συνδέεται με επιπλοκές, όπως είναι οι λοιμώξεις στα αυτιά και η ιγμορίτιδα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και αν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί ή αισθάνεστε δύσπνοια, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας για να σας κατευθύνει.

Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Η φαρυγγίτιδα αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτία, που την έχει προκαλέσει. Επειδή, όμως, αυτή τις περισσότερες φορές προκαλείται από κάποιον ιό, τα αντιβιοτικά δεν ενδείκνυνται για την αντιμετώπισή της. Η αντιβιώσεις χορηγούνται σε περιπτώσεις λοιμώξεων από βακτήρια. Σε άλλες περιπτώσεις, η χρήση τους συμβάλλει στην αντίσταση του οργανισμού σε αυτές.

Για την φαρυγγίτιδα προτείνονται αντιικά φάρμακα, αλλά και μερικές άλλες πρακτικές. Εξαιρετικά βοηθητικές είναι οι καραμέλες για το λαιμό για την ανακούφιση από τη δυσφορία. Επίσης, τα τυπικά παυσίπονα μπορούν να μειώσουν τον πονόλαιμο και να σας κάνουν να αισθανθείτε γενικά καλύτερα. Αντιβιοτικά μπορεί να χορηγηθούν αν διαγνωσθεί κανείς με στρεπτόκοκκο.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν διάφοροι φυσικοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τη φαρυγγίτιδα, οι οποίοι μάλιστα είναι και πολύ αποτελεσματικοί. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Κατανάλωση σε ζεστά ροφήματα, όπως είναι το τσάι με λεμόνι, το τσάι με μέλι ή το χαμομήλι. Το μέλι έχει εξαιρετικά μαλακτικές ιδιότητες και μπορεί να ανακουφίσει άμεσα.
  • Γαργάρες με ζεστό αλατόνερο αρκετές φορές μέσα στην ημέρα
  • Αποφυγή ξηρού κλίματος, που επιδεινώνει την κατάσταση. Για αυτό χρησιμοποιήστε υγραντήρα
  • Επαρκής ξεκούραση.
  • Κατανάλωση υγρών για επαρκή ενυδάτωση.
  • Ενίσχυση οργανισμού με πορτοκαλάδα ή συμπληρώματα βιταμίνης C.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::