Τα βότανα που βοηθούν το πεπτικό και ηρεμούν το έντερο

Η ελληνική φύση μας παρέχει απλόχερα αρωματικά και θεραπευτικά βότανα τα οποία χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, αλλά τα καταναλώνουμε και ως αφεψήματα. Κάποια από αυτά συμβάλλουν σημαντικά στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία και την καταπολέμηση τυχόν πεπτικών ενοχλήσεων.

Γιατί να φτάσουμε μέχρι το φαρμακείο για να λύσουμε κάποιο εντερικό πρόβλημα όταν μπορούμε να προσφύγουμε στο «φαρμακείο της φύσης»; Η ελληνική φύση μας έχει χαρίσει πλήθος θεραπευτικών βοτάνων που ήδη από την αρχαιότητα συστήνονταν για την καλή υγεία και την ευεξία λύνοντας πλήθος διαταραχών του πεπτικού συστήματος. Τα γιατροσόφια αυτά, αρκετά από τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά, συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Επιστρέφοντας στο σήμερα, δεν είναι λίγοι οι διατροφολόγοι που συστήνουν βότανα, κυρίως αποξηραμένα άνθη, για τη δυσπεψία και για άλλες γαστρεντερικές διαταραχές. Ανακαλύψτε παρακάτω τρία από αυτά.

Μάραθος 

Ένα βότανο που μπορείτε να έχετε σε κάποια γωνιά του κήπου σας ή σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι σας είναι ο μάραθος. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει το άρωμα του γλυκάνισου και τα κομμάτια του, από τις ρίζες μέχρι τους σπόρους και τα φύλλα, μπορούν να καταναλωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική και σε σαλάτες σαν μυρωδικό. «Οι σπόροι του μάραθου βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στις διαταραχές του εντέρου» σημειώνει η διατροφολόγος Ginger Hultin. Αυτό συμβαίνει διότι ο μάραθος έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μυς της πεπτικής οδού. Ακόμα, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες,  πράγμα που σημαίνει ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα εν γένει. Επιπλέον, ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο βότανο έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες.

Δεν είναι τυχαίο επομένως που ο Ιπποκράτης πρότεινε το βότανο αυτό ως καταπραϋντικό των πόνων του στομάχου αλλά και των βρεφικών κολικών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::