Το νόημα της ευτυχίας δεν είναι για όλους το ίδιο. Ορισμένοι την ταυτίζουν με τον πλούτο, άλλοι με την υγεία, την ομορφιά, τη νεότητα ή τη φήμη… Για πολλούς αρκεί μια αγκαλιά, ένας καλός λόγος, ένα χαμόγελο και η αίσθηση ότι οι άνθρωποι γύρω τους είναι καλά, για να νιώσουν και οι ίδιοι ευτυχισμένοι. Τα βότανα της… ευτυχίας και η χρήση τους
Είναι αλήθεια ότι η «συνταγή» της πολύτιμης ευτυχίας αλλάζει διαρκώς ανάλογα με την εποχή που ζούμε και τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα πράγματα. Ωστόσο, κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι απαραίτητα συστατικά της «συνταγής» είναι η πνευματική διαύγεια, η ηρεμία και η καλή διάθεση.
Με τη βοήθεια του φυσικοπαθητικού και ρεφλεξολόγου κ. Μιχάλη Κυριακίδη, επιλέξαμε τα βότανα που φημίζονται για την ιδιότητά τους να διώχνουν τη θλίψη, να τονώνουν το σώμα, να αυξάνουν την ενεργητικότητα και να «καθαρίζουν» το νου.
Αναμφίβολα ένα φλιτζάνι με βασιλικό ή γλυκόριζα δεν έχει μαγικές ιδιότητες, είναι όμως ένας πολύτιμος σύμμαχος που θα μας φέρει πιο κοντά στην πνευματική ισορροπία και την ψυχική γαλήνη.
Ο κρίνος της χαράς
Ο κρόκος ή σαφράν είναι ένα είδος κρίνου που απαντάται σε πολλούς πολιτισμούς και στον οποίο αποδίδεται πλήθος ιδιοτήτων. Καταπολεμά το άγχος, βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία, ενισχύει τη μνήμη, ενώ θεωρείται ότι έχει και αντιγηραντική δράση.
Λέγεται ότι ο Δαλάι Λάμα τρώει κάθε πρωί μια μεγάλη κουταλιά κρόκου για μακροζωία και πνευματική διαύγεια, ενώ στην Ινδία προστίθεται κρόκος στα γαμήλια εδέσματα, για να είναι φωτεινή και ευτυχισμένη η ζωή του ζευγαριού.
Στην αγορά θα βρούμε κρόκο σε νηματίδια και σε σκόνη. Μπορούμε είτε να ρίξουμε μια πρέζα στη σαλάτα είτε να βάλουμε λίγα νηματίδια κάτω από τη γλώσσα για άμεση απορρόφηση.
Το μαγικό ταραξάκο
Ιαματικό, θεραπευτικό, καταπληκτικό, μαγικό… Η πληθώρα των χαρακτηρισμών που αποδίδονται στο ταραξάκο οφείλεται στο γεγονός ότι έχει πολύπλευρη δράση: τονώνει τον οργανισμό, αλλά και την πνευματική διαύγεια, χαρίζει αίσθημα ευεξίας και βοηθά στην καλή ηπατική λειτουργία. Φύεται σε όλη την Ευρώπη, την Βόρεια Ασία και την Αμερική. Είναι ασφαλές βότανο με ήπια δράση.
Η ρίζα της ζωής
Το τζίνσενγκ, η πασίγνωστη κινεζική ρίζα, διεγείρει το νευρικό σύστημα, τονώνει τις σωματικές και διανοητικές λειτουργίες, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως -ιδιαίτερα στην Ανατολή- ως αντικαταθλιπτικό.
Από την άλλη μεριά, όμως, η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, υπερδιέγερση, καθώς και αύξηση της πίεσης, γι’ αυτό και καλό είναι να αποφεύγεται σε περιπτώσεις υπέρτασης και να μη γίνεται χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς διαλείμματα.
Το γλυκό αγχολυτικό
Η γλυκόριζα ή γλυκύρριζα θεωρείται ότι ρυθμίζει την ενδοκρινική ισορροπία του οργανισμού, αλλά επειδή αυξάνει την πίεση του αίματος πρέπει να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς. Δρα ως τονωτικό και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους.
Αποτελεί, λοιπόν, μια γλυκιά λύση για πνευματική ισορροπία. Ωστόσο, καλό είναι να την αποφεύγουν όσοι έχουν υψηλό σάκχαρο, υπέρταση, προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, ηπατική κίρρωση, νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και οι εγκυμονούσες.
ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ Το βοτάνι της ψυχής
To βαλσαμόχορτο είναι γνωστό με διαφορετικά ονόματα, όπως υπερικό το διάτρητο, σπαθόχορτο, βοτάνι του Αγίου Ιωάννη, και του αποδίδονται πολλές δράσεις: είναι διεγερτικό, τονωτικό, καταπολεμά την αϋπνία, τη νευρικότητα και την ευερεθιστότητα.
Επίσης, υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία ότι είναι ήπιο αντικαταθλιπτικό, αποτελεσματικό στις περιπτώσεις μέτριας κατάθλιψης. Το βαλσαμόχορτο φύεται σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ενώ στην Κρήτη συναντάμε 9 διαφορετικά είδη του φυτού. Χρειάζεται, ωστόσο, μέτρο στη χρήση του, επειδή σε περίπτωση υπερβολικής λήψης μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία, ναυτία και ξηροστομία.
Χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία της κατάθλιψης
Πάνω από 30 κλινικές δοκιμές έχουν μελετήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της για την κλινική κατάθλιψη. Είναι ένα πολύ αξιόλογο φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μελετάται από ερευνητές του AIDS.
Μπορεί να ενεργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και παρέχει πολύτιμη ανακούφιση εκείνων που υποφέρουν από άγχος, ένταση και στρες Αν και δεν συνιστάται για σοβαρή κλινική κατάθλιψη, μπορεί να βοηθήσει για περιστασιακή που δεν απαιτούν επαγγελματική θεραπεία.
Νέες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης προκύπτουν από μελέτη στη Γερμανία. Το βότανο, γνωστό στην Ελλάδα και ως σπαθόχορτο ή βάλσαμο, αποδείχθηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Αν και οι 244 εθελοντές της μελέτης δεν εμφάνισαν σημαντικές παρενέργειες (η συχνότερη ήταν γαστρεντερικές ενοχλήσεις), οι γιατροί συνιστούν προσοχή στη χρήση του βοτάνου.
Καθώς το βαλσαμόχορτο πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής και όχι ως φάρμακο, οι δόσεις των δραστικών ουσιών που περιέχει δεν είναι σταθερές, ενώ για το ίδιο το βότανο δεν είναι γνωστή η μακροπρόθεσμη ασφάλειά του.
Επίσης, είναι πιθανό να επηρεάζει το μεταβολισμό ορισμένων ένζυμων και να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα.
Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum ή υπερικόν το διάτρητο) παράγει στα κίτρινα άνθη του ουσίες, όπως η υπερικίνη, που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως ήπιο ηρεμιστικό.
Στη γερμανική μελέτη, το βαλσαμόχορτο ανακούφισε από την κατάθλιψη τους μισούς από τους ασθενείς που το έλαβαν, ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο ποσοστό ήταν ένα τρίτο.
– Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες
– Προστατεύει την κάρδια από καρδιαγγειακές ασθένειες
– Ενισχύει τη διανοητική λειτουργία και την πνευματική διαύγεια
– Συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης
– Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Οι γιατροί στις ΗΠΑ είναι όλο και περισσότερο εξοικειωμένοι με τις λεπτομερείς χρήσεις και τους κινδύνους του βαλσαμόχορτου ως θεραπεία.
Στη Γερμανία, όπου δεν πωλούνται ελεύθερα, οι γιατροί γράφουν εκατομμύρια συνταγές ετησίως για το βαλσαμόχορτο ως θεραπεία της κατάθλιψης και δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.
Στη Βρετανία, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν βαλσαμόχορτο για τη θεραπεία των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φάρμακο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, τις διαταραχές του ύπνου και τον πόνο νεύρων. Είναι ένα σχετικά ασφαλές χορτάρι. Πάντα ρωτήστε το γιατρό σας πρώτα.
Θεωρείται ότι ενεργεί ως φυσική μορφή αναστολέα επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI).
Η Σεροτονίνη είναι υψηλότερη στην αρχή της ημέρας, ώστε λαμβάνοντας βαλσαμόχορτο το βράδυ θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό. Και πάλι, ρωτήστε το γιατρό σας. Έχει αποτελέσματα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η αυξημένη ευαισθησία στο φως του ήλιου για το δέρμα και τα μάτια, ζάλη, γαστρεντερικά συμπτώματα, ξηροστομία, αλλεργικό εξάνθημα, και κόπωση.