Τα εμφράγματα είναι λιγότερο θανατηφόρα το καλοκαίρι!

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα εμφράγματα αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, πλήθος μελετών δείχνει ότι οι καρδιακές προσβολές, αν και συμβαίνουν όλο τον χρόνο, είναι λιγότερο θανατηφόρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό το φαινόμενο έχει κινήσει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η πιο θερμή εποχή του έτους φαίνεται να προστατεύει, έστω και μερικώς, την καρδιά.

Η επίδραση της θερμοκρασίας στο κυκλοφορικό σύστημα

Τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, κάτι που προκαλεί φυσική διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η διαστολή βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ελαττώνοντας έτσι την καταπόνηση της καρδιάς. Επιπλέον, το αίμα είναι λιγότερο ιξώδες, γεγονός που περιορίζει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Περισσότερος ήλιος, περισσότερη βιταμίνη D

Η έκθεση στον ήλιο οδηγεί στην παραγωγή βιταμίνης D, η οποία έχει συνδεθεί με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Τα επίπεδά της είναι συνήθως χαμηλότερα τον χειμώνα, κάτι που ίσως εξηγεί και την αύξηση των θανάτων από έμφραγμα τους πιο ψυχρούς μήνες.

Μειωμένα ποσοστά λοιμώξεων και λιγότερο άγχος

Τον χειμώνα, ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα μπορούν να επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος. Το καλοκαίρι, τέτοια περιστατικά είναι λιγότερα, ενώ και η γενική ψυχολογία του πληθυσμού τείνει να είναι πιο χαλαρή, με θετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς.

Συμπέρασμα

Αν και το καλοκαίρι δεν εξαλείφει τον κίνδυνο για έμφραγμα, φαίνεται πως δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για την επιβίωση μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. Παρ’ όλα αυτά, η πρόληψη και η σωστή ιατρική παρακολούθηση παραμένουν βασικοί παράγοντες για την καρδιαγγειακή υγεία όλο τον χρόνο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::