Ένα ανησυχητικό εύρημα φέρνουν στο φως ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και καντίνες, μπορεί να βλάψουν σοβαρά το έντερο όσων έρχονται σε επαφή με τα πλυμένα σκεύη. Ο λόγος είναι τα υπολείμματα απορρυπαντικών και χημικών που παραμένουν πάνω στα πιάτα και εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της τροφής.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, τα επαγγελματικά πλυντήρια πιάτων χρησιμοποιούν εξαιρετικά ισχυρά απορρυπαντικά και προγράμματα ταχείας πλύσης. Επειδή οι κύκλοι ξεβγάλματος διαρκούν μόλις λίγα δευτερόλεπτα και συχνά δεν χρησιμοποιούν επαρκή ποσότητα νερού, μικρές ποσότητες χημικών —κυρίως ουσίες που δρουν ως επιφανειοδραστικά— παραμένουν στα πιάτα και στα ποτήρια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα κατάλοιπα μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του εντερικού επιθηλίου, δηλαδή στο «τείχος» που προστατεύει το έντερο από παθογόνα μικρόβια και τοξίνες. Με την επαναλαμβανόμενη έκθεση, οι ουσίες αυτές φαίνεται να αποδυναμώνουν τον φραγμό του εντέρου, προκαλώντας φλεγμονές και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου, αλλεργιών και άλλων χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.
Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Cezmi Akdis, τόνισε ότι «οι επιφανειοδραστικές ουσίες που παραμένουν πάνω στα σκεύη έχουν τη δυνατότητα να διαβρώνουν τα κύτταρα του εντέρου με τον ίδιο τρόπο που καθαρίζουν τα λίπη». Όπως υπογράμμισε, η βιομηχανία οφείλει να επανεξετάσει τη σύνθεση των απορρυπαντικών αυτών, καθώς και τους χρόνους ξεβγάλματος στα επαγγελματικά πλυντήρια.
Οι ειδικοί προτείνουν στους επαγγελματίες της εστίασης να φροντίζουν για τακτική συντήρηση των μηχανημάτων και να εξασφαλίζουν ότι τα προγράμματα πλύσης περιλαμβάνουν πλήρη κύκλο ξεβγάλματος με καθαρό νερό. Για τα νοικοκυριά, η χρήση ήπιων απορρυπαντικών και επαρκούς ξεπλύματος θεωρείται ασφαλέστερη επιλογή.
Η μελέτη ανοίγει νέο κεφάλαιο στη δημόσια υγεία, επισημαίνοντας πως ακόμη και τα πιο «καθαρά» πιάτα μπορεί να κρύβουν έναν αόρατο κίνδυνο — αυτόν που επιβαρύνει σιωπηλά το ίδιο μας το έντερο.



