Τα μεγάλα οφέλη ενός μικρού μεσημεριανού ύπνου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής στερεί από τους περισσότερους αρκετές ώρες ύπνου με αποτέλεσμα να πηγαίνουν κουρασμένοι στη δουλειά τους.

Γι΄ αυτό το λόγο, όταν επιστρέφουν σπίτι πέφτουν για στο κρεβάτι τους για ένα μεσημεριανό ύπνο. Μπορεί ο συγκεκριμένος ύπνος να μη διαρκεί πολλές ώρες αλλά είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι ωφελεί των υγεία των ανθρώπων.

Τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου

Σας παραθέτουμε 7 οφέλη:

1. Τονώνει τη μνήμη

Σε μία μελέτη, συμμετοέχοντες, που κοιμούνταν κανονικά για 10, 20 ή 30 λεπτά βελτίωσαν την απόδοσή τους σε τεστ μνήμης και επαγρύπνησης που πραγματοποιήθηκαν τις επόμενες δυόμισι ώρες. Ενώ εκείνοι που κοιμόντουσαν περισσότερο από 20 λεπτά ένιωθαν αίσθηση αποχαύνωσης, οι 10 λεπτοι ύπνοι βίωσαν μια άμεση ώθηση στην απόδοση. Άλλες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια ευρήματα .

2. Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Εφαρμοσμένη Φυσιολογία διαπίστωσε ότι η συνήθεια της σιέστας σχετίζεται με 37% μείωση της στεφανιαίας θνησιμότητας, πιθανώς λόγω του μειωμένου καρδιαγγειακού στρες που σχετίζεται με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν εάν το όφελος προήλθε από τον ίδιο τον υπνάκο, από μια κλίση ή απλώς από την προσδοκία ενός υπνάκου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε χαμηλότερη στεφανιαία θνησιμότητα σε αυτούς που κοιμούνται.

3. Ηρεμεί τα νεύρα σου

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπερκελεϊ, βρήκε ότι ένας 90λεπτος ύπνος μπορεί να σε ηρεμήσει. Στους συμμετέχοντες έδειξαν πρόσωπα που εξέφρασαν θυμό, φόβο και ευτυχία το μεσημέρι, και ξανά στις 6:00 μ.μ. Βρήκαν ότι τα άτομα ήταν πολύ πιο αναστατωμένα από θυμωμένα και φοβισμένα πρόσωπα αργότερα μέσα στην ημέρα. Το αντίθετο συνέβαινε εάν είχαν έναν υπνάκο 90 λεπτών για μεσημεριανό γεύμα στον οποίο βίωσαν ύπνο REM.

4. Βελτίωση της εγρήγροσης

Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αλλά παρ ‘όλα αυτά, το Εθνικό Ίδρυμα ύπνου αναφέρει ότι μια μελέτη της NASA για τον ύπνο σε στρατιωτικούς πιλότους και αστροναύτες διαπίστωσε ότι ένας υπνάκος 40 λεπτών βελτίωσε την απόδοση κατά 34% και εγρήγορση 100%. Αν και οι αστροναύτες δε σχετίζονται και πολύ με τον καθημερινό άνθρωπο, το ίδρυμα προτείνει έναν γρήγορο ύπνο πριν οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας για να μειώσετε τον κίνδυνο ατυχήματος.

5. Βελτιώνει τη δημιουργικότητα

Το μυαλό λατρεύει τον ύπνο. Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί, «να βελτιώσει τη δημιουργική σκέψη, να ενισχύσει τη γνωστική επεξεργασία και να βελτιώσει την ανάκληση της μνήμης έγραψαν στους The New York Times οι James Maas και Rebecca Robbins, συνιδρυτές του Sleep for Success .

6. Ενισχύει τη θέληση

Τα πράγματα μπορεί να είναι δύσκολα όταν είστε κουρασμένοι, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα θέλησης που συχνά είναι υψηλότερη το πρωί όταν ο εγκέφαλος είναι φρέσκος. Όπως αναφέρει η Psychology Today , όταν στερείσαι ύπνου, ο εγκέφαλός σας δυσκολεύεται να αγνοήσει τους περισπασμούς και να ελέγξει τις παρορμήσεις. Οι συμβουλές τους; Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να αντιστρέψει τη συνήθη αποστράγγιση της θέλησης από το πρωί στο βράδυ, προσθέτοντας ότι ένας υπνάκος μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τη διάθεση και να αποκαταστήσει την εστίαση.

7. Είναι καλύτερος από τον καφέ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι μεγαλύτεροι υπνάκοι μπορεί να προκαλέσουν αποχαύνωση, παίρνουν επίσης έναν καλό ύπνο REM, όπου ωφελείται η σύνθετη μάθηση και οι αντιληπτικές δεξιότητες. Σε ένα πείραμα, η επιστήμονας του ύπνου Sara Mednick και η ομάδα της συνέκριναν άμεσα την πρόσληψη καφεΐνης (200mg) με τον ύπνο (60-90 λεπτά) και το εικονικό φάρμακο σε τρεις διαφορετικές διαδικασίες μνήμης: δηλωτική λεκτική μνήμη, διαδικαστικές κινητικές δεξιότητες και αντιληπτική μάθηση. Συνολικά, ο υπνάκος βελτίωσε την απόδοση και στους τρεις διαφορετικούς τομείς μάθησης, ενώ η καφεΐνη εξασθένησε (ή τουλάχιστον δεν ωφέλησε) την απόδοση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::