Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε ότι η απώλεια μνήμης με την πάροδο των χρόνων είναι κάτι φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Κάτι που πρέπει να αποδεχθούμε, όπως τις ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά και τους ξαφνικούς πόνους που μας επισκέπτονται καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, οι επιστήμονες μας ενημερώνουν ότι η διανοητική έκπτωση δεν είναι αναπόφευκτη και ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στη συνεχή αναγέννηση νέων κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου μας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο εξίσου σημαντικό, αν όχι και πιο σημαντικό, από όλα τα υπόλοιπα.
Τα μυστικά για ισχυρό εγκέφαλο
Μάλιστα, από ό,τι φαίνεται, όσο νωρίτερα ξεκινήσουμε να παίρνουμε τα μέτρα μας ώστε να κρατήσουμε τον εγκέφαλο μας υγιή και νεανικό τόσο καλύτερα. Ακόμα όμως κι αν αρχίσουμε να τον προσέχουμε σε πιο προχωρημένη ηλικία, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά.
Λιγότερη τηλεόραση, περισσότερο περπάτημα
Η σωματική άσκηση ευνοεί τη νευρογένεση αλλά και την αύξηση των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Αλλωστε, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η γυμναστική μάς προστατεύει ως έναν βαθμό από τη μείωση των γνωστικών μας ικανοτήτων και από το Αλτσχάιμερ.
Μισή ώρα περπάτημα την ημέρα θεωρείται αρκετό για να βιώσουμε αυτή τη θετική επίδραση. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πόσο κακό μας κάνει το να καθόμαστε πολλές ώρες, βλέποντας τηλεόραση ή δουλεύοντας μπροστά σε έναν υπολογιστή.
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον δείκτη φλεγμονής, που κατ’ επέκταση επιδρά αρνητικά και στον εγκέφαλό μας, κάνοντάς τον να γερνάει.
Κοινωνικοποιούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος για να βρίσκεται σε κοινωνικές σχέσεις.
Το να είμαστε απομονωμένοι είναι τόσο κακό για τον εγκέφαλό μας όσο είναι το να πίνουμε ή να καπνίζουμε. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι η απομόνωση μειώνει ακόμη και τη θετική επίδραση του ύπνου, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να φθίνει.
Κάθε είδους κοινωνική επαφή μπορεί να είναι βοηθητική, από τα τηλεφωνήματα ή τα μέιλ που στέλνουμε σε φίλους, μέχρι την κουβέντα που θα πιάσουμε με τον γείτονα.
Διατροφική ποικιλία
Η διατροφή, που βασίζεται στην ποικιλία, είναι πολύ σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου μας. Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια η διατροφή μας είναι περιορισμένη και βασισμένη σε όσα αγοράζουμε από το σουπερμάρκετ, με αποτέλεσμα να μας λείπουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα κ.ά. που είναι σημαντικά για έναν υγιή εγκέφαλο.
H βιταμίνη Β12, που την παίρνουμε από τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως είναι το κρέας, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά κ.λπ. αλλά και τα ω-3 και ω-6 λιπαρά, που βρίσκουμε μεταξύ άλλων σε λιπαρά ψάρια όπως είναι οι σαρδέλες, είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου μας.