Τα οφέλη της εργασίας σε όρθια στάση σώματος

Τη γνωστική ικανότητα του ατόμου χωρίς μείωση της απόδοσής του στην εργασία, φαίνεται πως προσφέρει η όρθια (ενεργή) θέση εργασίας.

Η παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι, αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι είναι εφικτό να συνδυάσουμε την κίνηση με την εργασία σε γραφείο, που αλλιώς γίνεται με μεγάλες περιόδους καθιστικής στάσης του εργαζομένου. Οι λεγόμενοι ενεργοί σταθμοί εργασίας προσφέρουν έναν τρόπο δυνητικής βελτίωσης της γνωστικής απόδοσης και της συνολικής υγείας, απλώς και μόνο επειδή μας κρατούν όρθιους την ώρα της εργασίας”, λέει ο δρ. Francisco Lopez-Jimenez, προληπτικός καρδιολόγος στην Mayo Clinic και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Πώς έγινε η έρευνα

Στην έρευνα συμμετείχαν 44 άτομα σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, όπου αξιολογήθηκαν σε 4 ρυθμίσεις γραφείου για 4 διαδοχικές ημέρες στο Κέντρο Υγιεινής Διαβίωσης Dan Abraham της Mayo Clinic. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Heart Association.

Οι ρυθμίσεις περιελάμβαναν έναν ακίνητο ή καθιστικό σταθμό (γραφείο) την πρώτη ημέρα, ακολουθούμενο από τρεις “ενεργούς σταθμούς εργασίας” (γραφείο όρθιας στάσης, γραφείο με διάδρομο για περπάτημα ή γραφείο με μηχάνημα ανάβασης σκαλοπατιών) με τυχαία σειρά. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη νευρογνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων με βάση 11 επιμέρους αξιολογήσεις στους τομείς λογικής, βραχυπρόθεσμης μνήμης και τη συγκέντρωσης. Οι λεπτές κινητικές δεξιότητες αξιολογήθηκαν μέσω ενός διαδικτυακού τεστ ταχύτητας πληκτρολόγησης και άλλων παρόμοιων τεστ.

Βελτίωση γνωστική ικανότητας σε “ενεργές” θέσεις εργασίας

Όταν οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τους ενεργούς σταθμούς εργασίας, η λειτουργία του εγκεφάλου τους είτε βελτιώθηκε είτε παρέμεινε η ίδια και η ταχύτητα πληκτρολόγησης επιβραδύνθηκε ελάχιστα, χωρίς, ωστόσο, να επηρεαστεί η ακρίβεια αυτής.

Η μελέτη αποκάλυψε βελτιωμένες βαθμολογίες σκέψης των εργαζομένων τόσο σε όρθια θέση, όσο και σε θέση εργασίας με βάδισμα (διάδρομος) σε σύγκριση με την καθιστή θέση.

“Η καθιστική ζωή είναι το νέο… κάπνισμα, όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία. Οι υπάλληλοι γραφείου περνούν ένα μεγάλο (ή και όλο το) μέρος της 8ωρης εργάσιμης ημέρας καθισμένοι μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή και με τα χέρια στο πληκτρολόγιο. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν περισσότεροι τρόποι για να κάνετε την ίδια δουλειά ενώ παραμένετε παραγωγικοί και διανοητικά πιο διαυγείς. Καλά θα ήταν να σκεφτούμε έναν ενεργό σταθμό εργασίας σαν… συνταγογράφηση για την πρόληψη και τη θεραπεία καταστάσεων όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης”, είπε οδρ.ρ Lopez-Jimenez.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::