Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η μεσογειακή διατροφή όχι μόνο ενισχύει τη σωματική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος.
Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι ήδη ευρέως αναγνωρισμένα, καθώς συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ελαιόλαδο έχει πλέον αποδειχθεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο άγχος και στρες.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Daily Mail συνέκρινε τη μεσογειακή διατροφή με τη δυτική, η οποία είναι πλούσια σε επεξεργασμένα και ζαχαρούχα τρόφιμα χαμηλής ποιότητας.
Άγχος και ψυχική υγεία
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.591 ενήλικες, έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και ψυχικής δυσφορίας. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν τη δυτική διατροφή εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, σύμφωνα με την ερευνήτρια καθηγήτρια Lina Begdache από το Πανεπιστήμιο Binghamton.
Η καθηγήτρια σημείωσε ότι το άγχος αποτελεί παράγοντα που οδηγεί σε ψυχική δυσφορία, και η έρευνα, όπως και άλλες προηγούμενες, επιβεβαιώνει πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει αυτή τη δυσφορία, βοηθώντας στη μείωση των αρνητικών επιδράσεων του στρες και στην ενίσχυση των θετικών πτυχών της ψυχικής υγείας.
Παρόλο που η μεσογειακή δίαιτα ήταν ήδη γνωστή για τα οφέλη της στην ψυχική και σωματική υγεία, η σύνδεσή της με το άγχος μόλις πρόσφατα άρχισε να μελετάται πιο συστηματικά.
Η καθηγήτρια δήλωσε ότι τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό Nutrition and Health, «κλείνουν ένα κενό» στη βιβλιογραφία, επειδή η πλειονότητα των μελετών σχετικά με τη διατροφή και το άγχος επικεντρώνονται στο πώς το άγχος επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές και την ποιότητα της διατροφής. Τώρα, εδώ συσχετίζεται και η αντίστροφη σχέση μεταξύ διατροφής και άγχους.
«Σύμμαχος» η μεσογειακή διατροφή
Το έγγραφο της μελέτης αναφέρει: «Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές αρνητικές συσχετίσεις μεταξύ του αντιλαμβανόμενου στρες και της ψυχικής δυσφορίας με διάφορα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα θαλασσινά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια».
«Παρά το γεγονός ότι αποδίδεται στη δυτική διατροφή, το κρέας παρήγαγε αρνητική συσχέτιση με το αντιληπτό στρες και την ψυχική δυσφορία. Ωστόσο, εντοπίστηκαν σημαντικές θετικές συσχετίσεις μεταξύ του στρες και της ψυχικής δυσφορίας και της δυτικής διατροφής, όπως το fast food και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Τα ευρήματά μας παρέχουν ενδείξεις ότι τα διατροφικά πρότυπα διαμορφώνουν την αντίδραση στο στρες και υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση συστατικών της μεσογειακής διατροφής είναι ευεργετική για την ψυχική ευεξία και τη μείωση του στρες», αναφέρεται στη μελέτη.