Είναι ένα θέμα ταμπού ακόμη και σήμερα. Ωστόσο, ο αυνανισμός προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες στην υγεία ανδρών και γυναικών αν και δεν είναι για όλους και όλες μια ευχάριστη εμπειρία.
Τα επιστημονικά δεδομένα, έρχονται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε ένα θέμα ταμπού όπως είναι ο αυνανισμός, για το οποίο ακόμα και οι γιατροί πολλές φορές αισθάνονται αμήχανα.
Πόσο καλός ή κακός, όμως, είναι τελικά ο αυνανισμός για την υγεία;
Απελευθέρωση ορμονών
Τουλάχιστον πέντε βασικές ορμόνες εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του αυνανισμού και στη συνέχεια με την εκσπερμάτιση για τους άνδρες και τον οργασμό για τις γυναίκες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.
- Δοπαμίνη: Η ορμόνη της ευτυχίας είναι η πρώτη που εκκρίνεται όταν αυνανιζόμαστε. Ως εκ τούτου βοηθά στην συναισθηματική ανάταξη, ενώ επιπλέον συμβάλει στην αύξηση της ταχύτητας του μεταβολισμού, τη συγκέντρωση και ρυθμίζει καλύτερα τη θερμοκρασία του σώματος.
- Ενδορφίνη: Πρόκειται για την ορμόνη-φυσικό παυσίπονο του οργανισμού μας, η οποία διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του στρες και επίσης ανεβάζει τη διάθεση.
- Ωκυτοκίνη: Η ουσία αυτή ονομάζεται επίσης ορμόνη της αγάπης και βοηθά σημαντικά το άτομο στις κοινωνικές του σχέσεις.
- Τεστοστερόνη: Η ανδρική ορμόνη έχει ευεργετικό ρόλο στη δημιουργία ερωτικών φαντασιώσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011.
- Προλακτίνη: Πρόκειται για γυναικεία ορμόνη που βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Με τον αυνανισμό εκκρίνονται οι σωστές ποσότητες των εν λόγω ορμονών, και ως εκ τούτου επηρεάζει θετικά τη ψυχική και σωματική υγεία. Μάλιστα, ειδικοί προτείνουν τον αυνανισμό στις περιπτώσεις που κάποιος είναι πεσμένος ψυχολογικά.
υγκέντρωση και χαλάρωση
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο εγκέφαλος εισέρχεται σε μία κατάσταση συγκέντρωσης και ηρεμίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί άνθρωποι έχουν δηλώσει σε επιστημονικές έρευνες, ότι ο αυνανισμός τους βοηθά να συγκεντρωθούν καλύτερα.
Έτσι, είναι σημαντικός για τη συγκέντρωση στην εργασία, το διάβασμα, τις εξετάσεις και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα απαιτείται ηρεμία και συγκέντρωση.
Αυνανισμός, στρες και ύπνος
Ενώ η ωκυτοκίνη είναι γνωστή ως ορμόνη της αγάπης και σχετίζεται με τις κοινωνικές σχέσεις, έχει επίσης σημαντική δράση στην καταπολέμηση του στρες βοηθώντας σημαντικά στη χαλάρωση.
Σύμφωνα με μελέτη του 2005, η ωκυτοκίνη ρυθμίζει το στρες και μειώνει το άγχος. Αυτό συμβαίνει διότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.
Οι ωκυτοκίνη και οι ενδορφίνες, συνδέονται με τη χαλάρωση, επομένως είναι λογικό ο αυνανισμός να είναι ευεργετικός στην έναρξη του ύπνου, ειδικά όταν το στρες μας εμποδίζει να κλείσουμε τα μάτια μας.
Ανεβάζει την αυτοεκτίμηση και σεξουαλική ζωή
Για κάποιους ο αυνανισμός είναι ένας τρόπος να δείξουν στον εαυτό τους ότι τον αγαπάνε και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μόνοι τους. Και επειδή ακριβώς απολαμβάνουν το σώμα τους, ο αυνανισμός μπορεί να τονώσει και την αυτοεκτίμηση.
Πολλοί σεξουαλικοί θεραπευτές προτείνουν τον συχνό αυνανισμό, είτε κάποιο άτομο είναι ελεύθερος, είτε βρίσκεται σε σχέση. Εκτός από τα φυσικά οφέλη, η τόνωση της αυτοεκτίμησης μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική για τη σεξουαλική ζωή.
Όσο για τη λίμπιντο, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ο αυνανισμός με όρια αυξάνει τη σεξουαλική ορμή. Κι αν ξεφύγουμε από τα όρια; Σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχουμε διάθεση για σεξ. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Γιατί δεν είναι ευχάριστος για κάποιους
Ωστόσο για αρκετούς ανθρώπους ο αυνανισμός έχει αρνητική έννοια και δεν είναι καθόλου ευχάριστη διαδικασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι καλό θα ήταν αυτά τα άτομα να επισκεφτούν έναν σεξολόγο.
Κι αυτό διότι, πέρα από τους κοινωνικούς και θρησκευτικούς περιορισμούς, υπάρχουν πολλές φήμες, όπως για παράδειγμα ότι ο αυνανισμός προκαλεί τύφλωση, οι οποίες αν και οφθαλμοφανώς ψευδείς, προκαλούν υποσυνείδητα, κυρίως στους εφήβους, αισθήματα φόβου και ενοχής.
Σοβαρά υποκείμενα νοσήματα
Εκτός από τους κοινωνικούς και θρησκευτικούς λόγους για τους οποίους κάποιοι επιλέγουν να μην αυνανίζονται, υπάρχουν λόγοι που μπορούν να τον κάνουν τη διαδικασία δύσκολη ή δυσάρεστη.
Για παράδειγμα, η εμπειρία μπορεί να γίνει δυσάρεστη σε περιπτώσεις:
- Στυτικής δυσλειτουργίας
- Χαμηλής λίμπιντο
- Ξηρότητας κόλπου
- Δυσπαρευνίας (όταν μία γυναίκα έχει βιώσει εμπειρία με πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ)
- Σύνδρομο μετα-οργασμικής νόσου, μία ελάχιστα γνωστή κατάσταση κατά την οποία οι άνδρες έχουν συμπτώματα γρίπης μετά την εκσπερμάτωση.
- Στο ίδιο πλαίσιο, ο αυνανισμός μπορεί να ενοχλεί κάποιους που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση ή έχουν κάποιο άλλο ψυχολογικό τραύμα που συνδέεται με το σεξ.
Σε κάθε περίπτωση, τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στο ότι ο αυνανισμός κάνει καλό στην υγεία, τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική, με διάφορους τρόπους και δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό, τουλάχιστον όταν το άτομο βάζει όρια.