Τα οφέλη του κολλαγόνου για τις αρθρώσεις

Όλοι έχουμε ακούσει για το πόσο απαραίτητο είναι το κολλαγόνο για να δείχνουμε όμορφες και φρέσκιες! Ωστόσο, το κολλαγόνο προσφέρει πολλά οφέλη και στις αρθρώσεις μας.

Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινωδών πρωτεϊνών που βρίσκονται, σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα και τον άνθρωπο, και προσδίδουν εκτατική ισχύ στους συνδετικούς ιστούς. Τα δομικά του στοιχεία περιλαμβάνουν αμινοξέα, όπως γλυκίνη, προλίνη και αργινίνη.

Τα κολλαγόνα είναι οι κύριες πρωτεΐνες στα οστά, στους τένοντες και στο δέρμα, ενώ κολλαγόνο βρίσκουμε και στο ανθρώπινο αίμα. Συνδυαστικά με την κερατίνη και την ελαστίνη, το κολλαγόνο αποτελεί ένα βασικό δομικό υλικό του δέρματος, στο οποίο παρέχει ελαστικότητα κι ανθεκτικότητα. Στο σώμα μας υπάρχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου.

Οι πιο σημαντικοί τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στο ανθρώπινο σώμα είναι οι τύποι I, II και III. Το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της πρωτεΐνης που υπάρχει στο σώμα μας.

Το κολλαγόνο τύπου Ι βρίσκεται στο δέρμα, τα νύχια, τα μαλλιά, τους μύες, τους τένοντες και τα οστά. Στα οστά, το κολλαγόνο ενισχύεται με ιόντα ασβεστίου ώστε να σηκώσει το βάρος του σώματος.

Το κολλαγόνο τύπου ΙΙ υπάρχει στους χόνδρους των αρθρώσεων κι είναι εκείνο που συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του χόνδρου, του ιστού δηλαδή που προστατεύει τις αρθρώσεις. Ουσιαστικά, το κολλαγόνο λειτουργεί ως ένα «μαξιλαράκι» που απορροφά τους κραδασμούς και μειώνει τον πόνο σε σημεία, όπως τα γόνατα ή οι αγκώνες.

Μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν αποδείξει την αξία του κολλαγόνου, αφού η παρουσία του χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα, μειώνει τα σημάδια του χρόνου, προστατεύει τα κόκαλα από φθορές και είναι απαραίτητο για την ανάπλαση των οστών, των αρθρώσεων και των ιστών. Παράλληλα, το κολλαγόνο ενισχύει την παραγωγή άλλων πρωτεϊνών και περιορίζει σημαντικά την εμφάνιση πόνων σε όλο το σώμα, τις αρθρώσεις και τα κόκαλα.

Με την πάροδο του χρόνου η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται σημαντικά στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που, πέρα από τη βιολογική γήρανση, σχετίζεται και με εξωτερικούς παράγοντες, όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, οι ελεύθερες ρίζες καθώς και οι τοξίνες που εισέρχονται στον οργανισμό – κυρίως μέσω της διατροφής.

Η απουσία του κολλαγόνου, οδηγεί σε γήρανση της επιδερμίδας, που γίνεται λιγότερο ελαστική κι αποκτά ρυτίδες. Επιπλέον, η έλλειψή του, σχετίζεται με ενοχλήσεις στις αρθρώσεις και στα κόκαλα, καθώς και με εμφανή μείωση της οστικής και μυϊκής μάζας. Εξ ου και είναι σημαντικό να ενισχύουμε την παρουσία του κολλαγόνου στον οργανισμό μας λαμβάνοντάς το ως συμπλήρωμα διατροφής.

Έρευνα του 2019, σε άντρες που γυμνάζονταν τακτικά, έδειξε πως ο συνδυασμός άσκησης και συμπληρώματος κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μυϊκής μάζας παράλληλα με σημαντική μείωση τραυματισμών και πόνων που προκαλούνται από την έντονη σωματική άσκηση. Μία ακόμα μελέτη του 2017, απέδειξε πως τα συμπληρώματα κολλαγόνου μπορούν να καθυστερήσουν ή ακόμα και να αποτρέψουν την εμφάνιση αρθρίτιδας.

Στις διάφορες μορφές του, το κολλαγόνο, προτείνεται σε ανθρώπους που έχουν κάποιο τραυματισμό, στα οστά ή στους μύες, σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οστεοπόρωσης ή αρθρίτιδας, σε ανθρώπους που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα ή προληπτικά ως ακόμα ένα μέτρο αντιγήρανσης του σώματος και του δέρματος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::