Τη διαπίστωση πως μια πολύ απλή καθημερινή κίνηση μπορεί να βοηθήσει τις μεγαλύτερες γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, έκανε γιατρός του Πανεπιστημίου Μετροπόλιταν του Μάντσεστερ.
Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσε πως κάνοντας απλά πηδηματάκια επί 6 λεπτά σε εβδομαδιαία βάση δίνουν μεγάλη δύναμη στο πόδι και τους μυς του γοφών, αποτρέποντας έτσι την ευθραυστότητα των οστών που προκύπτει με τα χρόνια. Ο Δρ. Γκάλιν Μοντγκόμερυ, από το Πανεπιστήμιο Μετροπόλιταν του Μάντσεστερ, που τέσταρε τις ασκήσεις σε 14 γυναίκες ενώ διένυαν τη δεκαετία των 50, είπε: ‘αυτές οι κινήσεις είναι πραγματικά εύκολες και μπορούν να γίνουν στην άνεση του σπιτιού μας. Το απλό περπάτημα δεν αρκεί συνήθως για την υγεία των οστών και ελπίζουμε ότι αυτό θα ενθαρρύνει τις περισσότερες γυναίκες να κάνουν ασκήσεις με μεγαλύτερο αντίκτυπο’.
Οι γυναίκες της έρευνας πήραν τα καλύτερα αποτελέσματα ενώ πηδούσαν από το πάτωμα και ταυτόχρονα σήκωναν τα χέρια τους ψηλά. Η έρευνα δεν μέτρησε την πυκνότητα των οστών, αλλά το αντίκτυπο της προσγείωσης στο πάτωμα ήταν αξιοσημείωτο. Σε συνδυασμό με το μυϊκό τέντωμα, που μετρήθηκε με ηλεκτρόδια, αυτό θεωρείται ότι είναι αρκετό για την ενδυνάμωση των οστών. Ο Δρ. Μοντγκόμερυ είπε ότι αυτά τα αποτελέσματα ισούνται με κέρδος 2% πυκνότητα οστών κάθε χρόνο, πράγμα που θα μπορούσε να εξαλείψει την οστεοπόρωση.
Περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπων στην Μεγάλη Βρετανία ζουν με αυτήν την πάθηση αλλά είναι πολύ πιο κοινή στις γυναίκες, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Τουλάχιστον 1 στις 5 γυναίκες πάνω από 50 ετών, υποφέρει από τη νόσο, συγκριτικά με το 7% των ανδρών. Οι μισές θα σπάσουν κάποιο κόκαλο εξαιτίας της νόσου. Αν και θεωρείται ότι η άσκηση βοηθά στην ενδυνάμωση, οι γυναίκες μέσης ηλικίας δεν έχουν και πολύ χρόνο για αυτό. Η άσκηση όμως με υψηλό αντίκτυπο απαιτεί από τα οστά να κάνουν περισσότερα, και ενεργοποιεί τα κύτταρα της ανάπτυξης.
Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ηλεκτρομυογραφίας και Κινησιολογίας, έκαναν ένα πηδηματάκι ανά 4 δευτερόλεπτα και μετά έκαναν ένα ανά 15 δευτερόλεπτα. Η μελέτη προτείνει να κάνουμε 30 πηδηματάκια, 3 φορές την εβδομάδα, σαν μέθοδο αποφυγής της οστεοπόρωσης.