Τα προβιοτικά ίσως μειώνουν τα συμπτώματα κατάθλιψης

Είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό με πρεβιοτικά, τα προβιοτικά συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης κατέληξε πρόσφατη μελέτη.

Ωστόσο, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά δεν είχαν στατιστικά σημαντική επίδραση στο άγχος. Επίσης, τα πρεβιοτικά από μόνα τους δεν μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

Ας σημειωθεί ότι τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται ‘’καλοί’’μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα. Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, είναι παρόμοια με τα προβιοτικά που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο μας.

Κατάθλιψη

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας , η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης που διαρκεί τουλάχιστον 2 εβδομάδες και μπορεί να έχει μια σειρά συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα λύπης, θυμού, ευερεθιστότητας, απαξίωσης, ένοχών ή απελπισίας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην ενδιαφέρονται να ασκηθούν ή να κάνουν τα χόμπι τους, να αισθάνονται κουρασμένοι, να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν, να δυσκολευτούν να κοιμηθούν ή ακόμα και να αυτοκτονήσουν.

Περίπου το 7% όλων των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο τον τελευταίο χρόνο.

Η θεραπεία για κατάθλιψη συνήθως περιλαμβάνει φάρμακα, ομιλίες ή συνδυασμό και των δύο.

Ποικίλοι παράγοντες, είτε βιολογικοί, γενετικοί, περιβαλλοντικοί ή ψυχολογικοί, μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη. Συχνά, ένας συνδυασμός αυτών είναι πιθανό να ισχύει.

Ευρήματα μελέτης

Για να πραγματοποιήσουν την κριτική τους, οι συγγραφείς αναζήτησαν αγγλικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2003 και 2019.

Οι μελέτες χρειάζονταν να συμπεριλάβουν ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω, που είχαν διαγνωστεί κλινικά με άγχος ή κατάθλιψη και είχαν λάβει μια διατροφική πρεβιοτική ή προβιοτική παρέμβαση. Αυτά τα κριτήρια άφησαν επτά μελέτες για την ανασκόπηση.

Οι μελέτες διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός πρεβιοτικών και προβιοτικών παρεμβάσεων ήταν ευεργετικός. Ωστόσο, τα πρεβιοτικά από μόνα τους δεν είχαν καμία σημαντική επίδραση.

Ενώ τα προβιοτικά ή οι συνδυασμοί πρεβιοτικών και προβιοτικών παρεμβάσεων μείωσαν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, οι συγγραφείς βρήκαν λίγα στοιχεία για αυτά που μειώνουν τα συμπτώματα του άγχους.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι η έρευνα ως έχει είναι περιορισμένη. Εκτός από τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιλαμβανόμενων μελετών όσον αφορά τις μεθόδους, τους στόχους και το πεδίο εφαρμογής τους, οι μελέτες ήταν σχετικά μικρές και είχαν πολύ σύντομους χρόνους παρακολούθησης. Επομένως, η εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων από αυτές είναι δύσκολη.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι εάν τα προβιοτικά μπορούν ενδεχομένως να βελτιώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης ενός ατόμου, καθώς και τις συνοδευτικές καταστάσεις που μπορεί να τους προκαλούν δυσφορία, θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν ισχυρή ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία ενός ατόμου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::