Τα ροφήματα με ζάχαρη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου στις γυναίκες

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εντέρου διπλασιάζεται για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών που καταναλώνουν συχνά αναψυκτικά ή ποτά με ζάχαρη.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συχνότητα εμφάνισης του EO-CRC, που αφορά άτομα κάτω των 50 ετών που αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Ένα άρθρο του 2020 στο CA: A Cancer Journal for Clinicians υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του έτους, περίπου 150.000 άτομα στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου και περίπου 53.200 θα πεθάνουν ως αποτέλεσμα. Οι συγγραφείς προέβλεψαν επίσης περίπου 18.000 περιπτώσεις ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών που θα διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου, με 3.640 προβλεπόμενους θανάτους σε αυτόν τον πληθυσμό.

Σε σύγκριση με τους ενήλικες που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ γύρω στο 1950, εκείνοι που γεννήθηκαν γύρω στο 1990 έχουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού.

Ποτά με ζάχαρη: Πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου για τις γυναίκες

Μια νέα μελέτη στο περιοδικό Gut συνδέει την κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών ή ροφημάτων με ζάχαρη ανά ημέρα στην ενηλικίωση με διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε καθημερινή κατανάλωση τέτοιων ποτών από ενήλικες γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με 16% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης EO-CRC.

Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε επιπρόσθετη κατανάλωση αναψυκτικού ή ροφήματος με ζάχαρη ανά ημέρα μεταξύ ατόμων ηλικίας 13-18 ετών μπορεί να συνδέεται με αύξηση 32% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παραδείγματα τέτοιων ροφημάτων είναι τα αναψυκτικάπροσυσκευασμένα ποτά φρούτωνενεργειακά ποτά και αθλητικά ποτά. Τα ποτά ζάχαρης είναι η κορυφαία πηγή πρόσθετων σακχάρων στην αμερικανική διατροφή.

Στην πραγματικότητα, από το 1977 έως το 2001, η πρόσληψη ενέργειας από τέτοια ποτά αυξήθηκε κατά ένα επιβλητικό 135%.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::