Τα σημαντικά οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης D για τους άνω των 50

Αν είσαι άνω των 50 και λαμβάνεις συμπληρώματα βιταμίνης D, μπορείς να αποκομίσεις αρκετά οφέλη. Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουμε, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης δυσμενών παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, η υπέρταση και άλλα. Με άλλα λόγια, το σώμα ενός 50χρονου είναι πολύ διαφορετικό από αυτό ενός 20χρονου. Γι’ αυτό, η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία.

Πολλοί χρησιμοποιούν συμπληρώματα της βιταμίνης D. Είναι το πιο κοινό συμπλήρωμα που καταναλώνεται από Αμερικάνους, πίσω από τις πολυβιταμίνες. Δεδομένης της σοβαρής έλλειψης βιταμίνης D που επηρεάζει το 5,9% των ατόμων στις ΗΠΑ, είναι σημαντικό που ο κόσμος προσπαθεί να το αντιμετωπίσει.

Η βιταμίνη D είναι μοναδική, επειδή όταν εκτεθείς στον ήλιο, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παράξει αυτό το συστατικό. Ωστόσο, επειδή, οι περισσότεροι από μας δεν περνάμε πολλές ώρες στον ήλιο – ειδικά τον χειμώνα – η ευκαιρία παραγωγής της βιταμίνης D μειώνεται. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η ικανότητα του δέρματος ενός ηλικιωμένου να παράξει βιταμίνη D φτάνει μέχρι το 25% ενός ατόμου 20-30 ετών που έχει εκτεθεί στην ίδια ποσότητα ήλιου.

Σε κάθε περίπτωση αν είσαι πάνω από 50 ετών και λαμβάνεις συμπληρώματα βιταμίνης D, αυτά είναι ορισμένα οφέλη που μπορεί να αποκομίσεις.

Πιθανώς πιο δυνατά οστά

Καθώς μεγαλώνει κάποιος, η οστεοπόρωση αυξάνεται. Σχεδόν 10 εκατ. ενήλικες άνω των 50 ετών πάσχουν από αυτή την πάθηση των οστών και 34 εκατ. έχουμε μειωμένη οστική μάζα ή οστεοπενία. Ευτυχώς, τα συμπληρώματα βίταμινης D έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης (ασθενέστερα οστά). Ειδικά στην περίπτωση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, η εστίαση στην υγεία των οστών είναι το κλειδί, καθώς ο κίνδυνος κατάγματος είναι αυξημένος

Μικρότερες πιθανότητες κατάθλιψης

Πάνω από τις μισές περιπτώσεις κατάθλιψης εμφανίζονται αργά στη ζωή των ατόμων. Αυτά τα περιστατικά συσχετίζονται με αυξημένο ρίσκο νοσηρότητας, αυτοκτονίας, μειωμένη φυσική, γνωστική και κοινωνική ικανότητα και μεγαλύτερη παραμέληση του εαυτού. Πολλοί υποδοχείς της βιταμίνης D έχουν βρεθεί στον εγκέφαλο που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση. Αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ίσως σχετίζονται με γνωστική πτώση και συμπτώματα κατάθλιψης. Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.

Πιθανώς μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

Η αύξηση της ηλικίας είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για ορισμένους καρκίνους. Τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου αυξάνονται σταθερά καθώς αυξάνεται η ηλικία , πράγμα που σημαίνει ότι η εξεύρεση τρόπων μείωσης του κινδύνου καθώς αυξάνεται η ηλικία είναι το κλειδί.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο BMJ υποδηλώνουν ότι τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με 20% χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Εάν παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D και καταλήξετε να έχετε επίπεδα στην υψηλότερη πλευρά, μπορεί να παρατηρήσετε επίσης μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Μπορεί να έχετε υγιή αρτηριακή πίεση

Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και πολλών ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, μία από αυτές είναι η υπέρταση. Ο κίνδυνος για υπέρταση αυξάνεται σημαντικά καθώς ένα άτομο μεγαλώνει. Τα δεδομένα παρατήρησης έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένης συχνότητας υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς και κινδύνου για υπέρταση. Έτσι, ένα όφελος που ενδέχεται να έχετε εάν λαμβάνετε τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D είναι η υγιής αρτηριακή πίεση, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραμελήσετε τη συνολική υγιεινή διατροφή.

Μπορεί να έχετε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, το ανοσοποιητικό του σύστημα επιδεινώνεται σταδιακά. Έχει διαπιστωθεί συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στον ορό και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης αρκετών ασθενειών και διαταραχών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό (συμπεριλαμβανομένου του COVID-19). Μαζί με το πλύσιμο των χεριών σας και την τήρηση όλων των συστάσεων του CDC, το να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι υπό έλεγχο μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τον ιό μακριά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::