Τα φρούτα που “αντιμετωπίζουν” την οστεοπόρωση

Εκτός από το έντερο, φαίνεται πως τα δαμάσκηνα έχουν ευεργετικές ιδιότητες και για τα οστά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση της απώλειας οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό συμβαίνει πιθανώς λόγω της ιδιότητάς τους να μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, που συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας.

«Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των οστών που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα», δήλωσε η Connie Rogers, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών και Φυσιολογίας. «Τα δαμάσκηνα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των οστών επιβραδύνοντας ή αναστρέφοντας αυτή τη διαδικασία».

Στην οστεοπόρωση τα οστά γίνονται αδύναμα ή εύθραυστα και αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Σύμφωνα με τους ερευνητές η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Η πάθηση επηρεάζει περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, προκαλώντας σχεδόν εννέα εκατομμύρια κατάγματα ετησίως. Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, αλλά οι  ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια αναφέρουν ότι υπάρχει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης με τη διατροφή.

 «Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή μπορούν δυνητικά να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση. Τα δαμάσκηνα είναι στο επίκεντρο των ερευνών που έχουν γίνει και τις οποίες εμείς αναλύσαμε», δήλωσε η Μαίρη Τζέιν Ντε Σόουζα, καθηγήτρια κινησιολογίας και φυσιολογίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::