Η παραδοσιακή μέθοδος για να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός καλού πρωινού, την αποφυγή των αυστηρών διαιτών και την κατανάλωση μικρών γευμάτων. Αυτές οι επιλογές είναι σωστές, αλλά υπάρχει και ένας πιο εξελιγμένος τρόπος ζωής με συμβουλές που ίσως δεν έχετε σκεφτεί, οι οποίες μπορούν να κάνουν τον μεταβολισμό σας να λειτουργεί στο μέγιστο.
Να τρώτε το σωστό αριθμό θερμίδων. Ο μεταβολισμός είναι η χημική διεργασία του σώματος όπου το φαγητό μετατρέπεται σε καύσιμα. Μιλάμε δηλαδή για την ενέργεια που χρειάζεστε σε καθημερινή βάση. Ανάλογα με το βάρος σας και το στόχο (απώλεια ή αύξηση βάρους), πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι ο σωστός αριθμός για εσάς συγκεκριμένα ώστε να επιτύχετε αυτό που θέλετε.
Υπολογίστε πόσες θερμίδες καίτε. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πόσες θερμίδες θα καταναλώσουμε, ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα. Εάν δεν είστε ιδιαίτερα δραστήρια, θα πρέπει να μειώσετε αυτά που καταναλώνετε. Εάν όμως γυμνάζεστε, που είναι και ο ιδανικός συνδυασμός για μία υγιή και ισορροπημένη ζωή, μπορείτε να τρώτε περισσότερο χάνοντας ταυτόχρονα κιλά.
Πείτε ναι στη σωματική άσκηση. Η αερόβια άσκηση, 3 με 5 φορές την εβδομάδα έχει συνδεθεί με υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι όταν δεν είμαστε στο γυμναστήριο, το σώμα συνεχίζει να καίει θερμίδες. Το κλειδί είναι η εναλλαγή ασκήσεων μέτριου ρυθμού με έντονο.
Ποτέ μην κάνετε ακραίες δίαιτες και έχετε τεράστιες αλλαγές βάρους. Η γνωστή και ως γιογιο κατάσταση, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα χάνετε και παίρνετε πολλά κιλά. Όταν χάνετε βάρος, χάνετε μυς και λίπος αλλά όταν το ξαναπαίρνετε, είναι κυρίως λίπος, γεγονός που οδηγεί στο να καίτε λιγότερες θερμίδες.
Φάτε κάτι πριν κοιμηθείτε. Ξεχάστε τον κανόνα που λέει ότι δεν πρέπει να τρώμε μετά τις 8 το βράδυ. Δύο πρόσφατες έρευνες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, κατέληξαν στο ότι αν καταναλώσουμε 150 θερμίδες μισή ώρα προτού κοιμηθούμε, αυτό δίνει ένα boost στο μεταβολισμό το πρωί. Για το καλύτερο αποτέλεσμα, το σνακ θα πρέπει να είναι πρωτεΐνη (όπως κότατζ και άπαχο γάλα).