Τα top 5 οφέλη υγείας της κινόα

Η κινόα (quinoa) έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς υπερτροφές παγκοσμίως. Αν και καλλιεργείται εδώ και αιώνες στις Άνδεις, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναγνωρίζεται ευρέως για την εξαιρετική διατροφική της αξία. Πρόκειται για έναν ψευδο-δημητριακό που συνδυάζει πλούσια γεύση, ευελιξία στη μαγειρική και πλήθος από οφέλη για την υγεία. Δείτε παρακάτω τα πέντε σημαντικότερα:

1. Πλήρης πηγή πρωτεΐνης

Η κινόα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός, καθιστώντας την μια σπάνια φυτική πλήρη πρωτεΐνη. Είναι ιδανική επιλογή για χορτοφάγους και vegans που δυσκολεύονται να βρουν πλήρεις πηγές πρωτεΐνης χωρίς ζωικά προϊόντα.

2. Πλούσια σε φυτικές ίνες

Με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, η κινόα βοηθά στη βελτίωση της πέψης, συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και προάγει το αίσθημα κορεσμού, διευκολύνοντας την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

3. Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης

Σε αντίθεση με πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, η κινόα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι κατάλληλη για διαβητικούς και όσους προσέχουν τον γλυκαιμικό τους έλεγχο.

4. Πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Η κινόα περιέχει σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, σιδήρου, καλίου, ψευδαργύρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικών. Τα συστατικά αυτά ενισχύουν την υγεία του νευρικού συστήματος, του ανοσοποιητικού και των μυών.

5. Φυσικά χωρίς γλουτένη

Είναι από τη φύση της χωρίς γλουτένη, κάτι που την καθιστά ασφαλή και ιδανική για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη.

Η κινόα δεν είναι μόνο υγιεινή, αλλά και ευέλικτη στη χρήση — μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σούπες, κύρια γεύματα ή ακόμα και γλυκά!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::