Η πρόοδος της υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής επιστήμης, καθώς και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου έχουν αυξήσει παγκοσμίως το προσδόκιμο ζωής. Μάλιστα, σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος είναι η Μαρία Μπράνιας Μορέρα σε ηλικία 117 ετών, ενώ ένας Βρετανός ανακηρύχθηκε πρόσφατα ο γηραιότερος άνδρας του κόσμου σε ηλικία 111 ετών.
Πόσο καιρό είναι πραγματικά δυνατόν να ζήσουμε;
Λοιπόν, με βάση το γεγονός ότι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από ποτέ, οι επιστήμονες έδωσαν μια απάντηση για το πόσο καιρό θα είναι ποτέ δυνατόν να μείνουν ζωντανοί οι άνθρωποι.
Αν και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς, καθώς τα προτεινόμενα όρια ζωής έχουν αλλάξει με τα χρόνια.
Ο Richard Faragher, καθηγητής Βιογεροντολογίας του Πανεπιστημίου του Μπράιτον, γράφει σε μια μελέτη ότι «το 1921 αποδείχθηκε ότι ηλικίες άνω των 105 ετών ήταν αδύνατες».
«Η εκτίμηση των ορίων της μακροζωίας έχει έκτοτε επικριθεί επειδή κάθε «μέγιστο όριο» ζωής που έχει προταθεί μέχρι σήμερα έχει ξεπεραστεί», εξηγεί.
Για παράδειγμα, ο γηραιότερος άνθρωπος που υπήρξε ποτέ έφτασε τα απίστευτα 122 χρόνια και 164 ημέρες. Η Jeanne Calment πέθανε το 1997 και το ρεκόρ της δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.
Και η ηλικία της είναι η πιο κοντινή στην πιο συνηθισμένη ηλικία που οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το σημερινό όριο της διάρκειας ζωής μας είναι περίπου 120 χρόνια κυρίως λόγω των τρόπων που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.
«[Αν] εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα όργανά μας φθίνουν με την ηλικία και συγκρίνουμε αυτόν τον ρυθμό με την ηλικία στην οποία σταματούν να λειτουργούν, οι περισσότεροι υπολογισμοί δείχνουν ότι τα όργανα θα λειτουργούν μόνο μέχρι ο μέσος άνθρωπος να είναι περίπου 120 ετών», εξηγεί ο Faragher στο LAD Bible.
Ωστόσο, αυτό το όριο των 120 ετών δεν είναι το οριστικό όριο για εμάς τους απλούς ανθρώπους, ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορούμε να φτάσουμε μέχρι τα 150 χρόνια – αν θέλετε να μείνετε εδώ για τόσο πολύ καιρό, ούτως ή άλλως.
«Βλέπουμε τα ποσοστά θανάτου, μεταξύ των ακραίων ηλικιών, να μειώνονται λίγο. Αυτό σημαίνει ότι δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα όριο στη διάρκεια ζωής», εξηγεί ο Ken Watcher, καθηγητής δημογραφίας και στατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.