Τελικά τα τατουάζ συνδέονται με το λέμφωμα;

Είναι εξαιρετικά σπάνιο πια να βρεθεί άνθρωπος που δεν έχει κάνει έστω κι ένα πολύ μικρό τατουάζ. Πολλές έρευνες έχουν γίνει κατά καιρούς για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της δερματοστιξίας στην υγεία, ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα εξέτασε πώς επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η υγεία από το μελάνι των τατουάζ.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μελάνι που εγχέεται στο δέρμα δεν παραμένει εκεί. Το σώμα αντιλαμβάνεται το μελάνι του τατουάζ ως κάτι ξένο που πρέπει να απομακρυνθεί και το τατουάζ προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των σωματιδίων του μελανιού να καταλήγει στους λεμφαδένες. Αλλά το τελευταίο κομμάτι του παζλ έλειπε: πώς επηρεάζει το μελάνι τατουάζ που εναποτίθεται στο λεμφικό σύστημα την υγεία των ανθρώπων; Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει η έρευνα που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Christel Nielsen Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ιατρική της Εργασίας και του Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Lund η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό eClinicalMedicine

Από τη μελέτη προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για το αν τα τατουάζ μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο κακοήθους λεμφώματος, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου που προσβάλλει τα λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα).

Η περίπτωση της Σουηδίας

Με πληθυσμό όπου πάνω από ένας στους πέντε έχει τατουάζ, η Σουηδία είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα τατουάζ στον κόσμο. Η χώρα έχει επίσης μακρά παράδοση στην τήρηση πληθυσμιακών μητρώων, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Μητρώο Καρκίνου το οποίο περιλαμβάνει όλους όσοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.

Η μελέτη συμπεριέλαβε όλους όσους στη Σουηδία είχαν διαγνωστεί με λέμφωμα σε ηλικία 20 έως 60 ετών μεταξύ 2007 και 2017. Για κάθε άτομο με λέμφωμα, εντοπίστηκαν τρία τυχαία άτομα του ίδιου φύλου και της ίδιας ηλικίας αλλά χωρίς λέμφωμα σε «ελέγχους» που χρησιμοποιήθηκαν για σύγκριση.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής και όσοι είχαν τατουάζ ρωτήθηκαν σχετικά με το μέγεθος του τατουάζ, την ηλικία τους κατά το πρώτο τατουάζ και τα χρώματα του τατουάζ. Στη μελέτη συμμετείχαν 5.591 άτομα (1.398 περιπτώσεις και 4.193 άτομα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με τατουάζ είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο λεμφώματος σε σχέση με τα άτομα χωρίς τατουάζ, αφού συνυπολογίστηκε ο παράγοντας κάπνισμα και το επίπεδο εκπαίδευσης (σ.σ.: και οι δύο παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με την απόκτηση τατουάζ και την ανάπτυξη λεμφώματος).

Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το λέμφωμα είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια και ότι η αύξηση του κινδύνου σχετίζεται με έναν πολύ χαμηλό αρχικό κίνδυνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας, 22 στα 100.000 άτομα στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 60 ετών διαγνώστηκαν με λέμφωμα στη Σουηδία το 2022.

Το μέγεθος δεν έχει σημασία

Το μέγεθος των τατουάζ δεν φάνηκε να έχει σημασία. Αυτό που είχε σημασία ήταν ο χρόνος – πόσο καιρό οι συμμετέχοντες είχαν τα τατουάζ τους. Ο κίνδυνος φάνηκε να είναι υψηλότερος για τα νέα τατουάζ (που είχαν «χτυπηθεί» μέσα σε δύο χρόνια) και για τα παλαιότερα τατουάζ (που είχαν γίνει πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια).

Δεν κρίθηκε σκόπιμο να δοθούν συστάσεις για τατουάζ με βάση αυτή τη μελέτη. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό. Αλλά αυτό που δείχνει η έρευνα είναι ότι τα άτομα με τατουάζ, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπτώσεις στην υγεία και ότι θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τατουάζ.

Η τάση των τατουάζ φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Καθώς οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν τατουάζ, είναι κοινωνική ευθύνη να διασφαλιστεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή.

Υπάρχει σαφώς η ανάγκη να εμβαθύνουμε περισσότερο για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις των τατουάζ στην υγεία. Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται πλέον παράλληλες μελέτες για δύο τύπους καρκίνου του δέρματος και πρόκειται να ξεκινήσει νέα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η θυρεοειδοπάθεια και η σαρκοείδωση.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::