Τελικά το αγγούρι βοηθά στους μαύρους κύκλους;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν μαύρους κύκλους. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη… συνταγή με τα αγγούρια στα μάτια, που όντως έχουν αποτελέσματα. Γιατί, όμως, τα αγγούρια είναι τόσο αποτελεσματικά στη μείωση των μαύρων κύκλων; Υπάρχουν και άλλες φυσικές επιλογές που βοηθούν; Στη συνέχεια του άρθρου, θα εξετάσουμε ακριβώς αυτά τα στοιχεία!

Οι μαύροι κύκλοι είναι η υπερμελάγχρωση που παρουσιάζεται γύρω από τα μάτια σε αποχρώσεις του καφέ, του μπλε, του μαύρου ή του μωβ. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε, αλλά πιο συχνά επηρεάζουν:

  • άτομα μεγαλύτερης ηλικίας
  • άτομα με γενετική προδιάθεση
  • άτομα με σκουρόχρωμη επιδερμίδα που είναι πιο επιρρεπή σε υπερμελάγχρωση γύρω από την περιοχή των ματιών

Υπάρχει η πεποίθηση πως η κούραση αποτελεί την πιο κοινή αιτία για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετοί λόγοι που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Γενικά, οι μαύροι κύκλοι αποτελούν ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα και δε χρειάζεται να προκαλούν ανησυχία για την υγεία του ατόμου. Ωστόσο, αν θέλετε να περιορίσετε την εμφάνισή τους, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τους ελαχιστοποιήσετε όπως:

  • να κοιμάστε αρκετά
  • να ενυδατώνετε το δέρμα σας
  • να χρησιμοποιείτε κρέμες ή serum ματιών κατά των μαύρων κύκλων

Γιατί εμφανίζονται κάτω από τα μάτια – Αιτίες

Η εμφάνιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι παροδική και να διαρκέσει 1-2 μέρες ή να αποτελεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Γενικότερα, δημιουργούνται για διάφορους λόγους, όπως:

  • Έλλειψη ύπνου: Η κούραση και η αϋπνία προκαλούν μαύρους κύκλους και κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο χλωμό με αποτέλεσμα να φαίνονται πιο έντονοι.
  • Αφυδάτωση: Η αφυδάτωση με τη σειρά της επηρεάζει κι αυτή την εικόνα του δέρματος, κάνοντας το πιο θαμπό, γεγονός που τονίζει τους μαύρους κύκλους ακόμη περισσότερο.
  • Κληρονομικότητα: Η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο στην εμφάνιση των μαύρων κύκλων, καθώς ενδέχεται να συμβάλλει στην εμφάνιση τους από νεαρή ηλικία.
  • Εκθεση στον ήλιο: Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή μελανίνης και το σώμα μπορεί να εναποθέσει την περίσσεια αυτής κάτω από τα μάτια, δημιουργώντας υπερμελάγχρωση.
  • Υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μαύροι κύκλοι μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης, όπως η αναιμία ή διάφορες αλλεργίες.
  • Ηλικία: Με το πέρασμα των χρόνων το δέρμα γίνεται πιο λεπτό με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή των ματιών να είναι πιο εμφανή και να σχηματίζουν μαύρους κύκλους.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα αίτια που προκαλούν τους μαύρους κύκλους, ώστε να δρούμε στοχευμένα για την αντιμετώπισή τους.

Πώς θα τους αντιμετωπίσετε – εξαφανίσετε με φυσικούς τρόπους

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων. Μερικοί εξ αυτών είναι:

  • Φέτες αγγουριού: Το αγγούρι διαθέτει ενυδατικές και καταπραϋντικές ιδιότητες που προσφέρουν ανακούφιση στα κουρασμένα μάτια, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ ενισχύει τη συστολή των αγγείων, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Κόψτε λεπτές φέτες από ένα αγγούρι και τοποθετήστε τες στα μάτια σας για 15 λεπτά.
  • Μαύρο τσάι: Περιέχει καφεΐνη και αντιοξειδωτικά στοιχεία, τα οποία βοηθούν στη μείωση του πρηξίματος και των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Αφήστε για λίγο δύο σακουλάκια μαύρο τσάι σε βραστό νερό, αφαιρέστε τα και μόλις κρυώσουν τοποθετήστε τα στα μάτια σας για 10 λεπτά.
  • Aloe vera gel: Η αλόη είναι πλούσια σε βιταμίνες και β-καροτίνη και βοηθάει στην ενυδάτωση και στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Εφαρμόστε τοπικά γύρω από τα μάτια gel αλόης για 5-10 λεπτά.
  • Χυμός λεμονιού: Το λεμόνι περιέχει βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων. Τοποθετήστε κάτω από τα μάτια σας ένα βαμβάκι με λίγο χυμό λεμονιού και αφήστε το για 15 λεπτά. Μεγάλη προσοχή να μη μπει μέσα στα μάτια σας υγρό από το λεμόνι.
  • Κρύα κουτάλια: Αφήστε για ένα βράδυ δύο κουτάλια στην κατάψυξη και τοποθετήστε τα στα μάτια σας το πρωί. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσετε στην αναζωογόνηση της περιοχής και στη μείωση του πρηξίματος και των μαύρων κύκλων που μπορεί να δημιουργηθούν όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται.
  • Αμυγδαλέλαιο: Το αμυγδαλέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και βελτιώνει την κυκλοφορίας του αίματος. Εφαρμόστε λίγη ποσότητα ελαίου και κάντε ελαφρύ μασάζ γύρω από τα μάτια.

Η συχνότητα με την οποία πρέπει να βάζετε αγγούρια στα μάτια

Οι φέτες αγγουριού στα μάτια αποτελούν μια παραδοσιακή συνταγή ομορφιάς που μέχρι σήμερα ξεχωρίζει για τα πολλαπλά οφέλη της.

Τα αγγούρια, με τις ενυδατικές ιδιότητες τους, κρατούν το δέρμα φρέσκο και λαμπερό, προωθώντας τη νεανική του όψη. Είναι πλούσια σε νερόβιταμίνη C και φολικό οξύ, βελτιώνοντας την υγεία του δέρματος. Περιέχουν, επίσης, βιταμίνη Κ που βοηθάει στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων, ενώ οι καταπραϋντικές ιδιότητες τους ανακουφίζουν από ηλιακά εγκαύματα και ρυτίδες.

Κάθε φορά που τα μάτια σας είναι κουρασμένα και αφυδατωμένα τοποθετήστε δύο φέτες αγγουριού για 15’ και θα νιώσετε άμεσα τη δροσιά και την αναζωογόνηση στο βλέμμα σας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::