Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν κρατικά χρηματοδοτούμενα υδραγωγεία για τη δημιουργία δημόσιων λουτρών μεγάλης κλίμακας, ή αλλιώς δημόσιων τζακούζι. Αυτά τα λουτρά προορίζονταν κυρίως για χαλάρωση, αλλά χρησιμοποιούνταν και για πιο προσωπικές απολαύσεις.
Δύο χιλιετίες αργότερα, τα κοινά τζακούζι συνεχίζουν να προσελκύουν ενδιαφέρον, με πολλούς ανθρώπους να αγοράζουν ή να δημιουργούν τα δικά τους υδρομασάζ ή τζακούζι. Οι πωλήσεις τους σημείωσαν μεγάλη αύξηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα τζακούζι χρησιμοποιούνται επίσης συχνά για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η ανακούφιση και η θεραπεία της φλεγμονής των αρθρώσεων σε ασθενείς με ρευματοειδή και οστεοαρθρίτιδα.
Πράγματι, από πολλές απόψεις το μπάνιο με τζακούζι θεωρείται ως μια εμπειρία πολυτελείας – μια εμπειρία που είναι ταυτόχρονα χαλαρωτική και αναζωογονητική.
Η ζεστασιά του νερού μέσα στο τζακούζι διευρύνει φυσικά τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν και ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις.
Πόσο ασφαλές είναι να μπείτε;
Ωστόσο, η Dr. Primrose Freestone, Ανώτερος Λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, εξηγεί ότι όταν μπαίνετε σε ένα τζακούζι, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι, ό,τι βακτήρια, ιούς ή μύκητες έχετε στο δέρμα σας το εναποθέτετε αυτομάτως στο ζεστό νερό που στροβιλίζεται γύρω σας.
Αυτό περιλαμβάνει τα 100mg (περίπου) περιττωμάτων που υπάρχουν συνήθως ανάμεσα στα «μάγουλα» των γλουτών σας.
Αυτό, σύμφωνα με την ειδικό, σημαίνει ότι ενώ χαλαρώνετε στο ζεστό νερό, πιθανότατα θα εισπνεύσετε ή θα καταπιείτε τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες του σώματος και των υπολοίπων που βρίσκονται στο τζακούζι.
Όσο περισσότεροι άνθρωποι στο τζακούζι, τόσο υψηλότερα είναι τα περιττώματα και ο ιδρώτας που «περνάνε» στο νερό (και τα ούρα αν κάποιος έχει ουρήσει στο νερό).
Γενικά, τα περισσότερα τζακούζι διαθέτουν ειδικά μικροβιοκτόνα φίλτρα, (που σκοτώνουν τα μικρόβια) όπως χλώριο, βρώμιο ή άλλα απολυμαντικά για τον έλεγχο του αριθμού των βακτηρίων που πάρχουν στο νερό.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Dr. Primrose Freestone, τέτοιες χημικές ουσίες είναι τοξικές και προκαλούν ερεθισμό του δέρματος και των ματιών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες του τζακούζι συνιστάται να κάνουν ντουζ μετά (αλλά και πριν) το μπάνιο σε κοινόχρηστα τζακούζι.
Η θερμοκρασία του νερού μέσα σε ένα τζακούζι (περίπου 104°F ή 40°C) μπορεί επίσης να προκαλέσει δυνητικά σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υπερθέρμανση του πυρήνα που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα λιποθυμίας ή ακόμα και απώλεια συνείδησης και πιθανόν πνιγμό.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, καθώς και για άτομα με υποκείμενες παθήσεις, τα οποία πρέπει πάντα να επικοινωνούν με τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν τζακούζι.
Γι αυτό και η παραμονή στο τζακούζι συνιστάται να διαρκεί μέχρι 15 λεπτά (με επιτήρηση).
Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από ένα μπάνιο σε τζακούζι;
Μολονότι τα προσωπικά τζακούζι μπορεί να είναι σχετικά ασφαλή μικροβιολογικά, τα δημόσια τζακούζι (ξενοδοχεία ή σπα), μπορεί να έχουν δυνητικά πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε βακτήρια (μικρόβια) που προκαλούν μόλυνση, ιδιαίτερα εάν το νερό ανακυκλώνεται.
«Το βασικό πρόβλημα είναι η κακή συμμόρφωση του κοινού με τις οδηγίες προσωπικής υγιεινής και η ανεπαρκής συντήρηση της επεξεργασίας του νερού.
»Τα δημόσια τζακούζι που δεν συντηρούνται σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε εστίες λοιμώξεων από βακτήρια που σχετίζονται με τον άνθρωπο και επιβιώνουν καλά στο νερό.
Αυτά περιλαμβάνουν τα: E.coli , Staphylococcus aureus , Pseudomonas aeruginosa και Legionella pneumoniae. Επρόκειτο για παθογόνους οργανισμούς, που εντοπίζονται συνήθως στα τζακούζι και μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του εντέρου, διάρροια, σηψαιμία, δερματικές λοιμώξεις , λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της νόσου των Λεγεωνάριων» σημειώνει η ειδικός.
Όπως υποστηρίζει η Dr. Primrose Freestone στην ανάλυσή της, «τα βακτήρια Legionella βρίσκονται συνήθως στα σταγονίδια νερού μέσα στον ατμό του τζακούζι και η εισπνοή του μολυσμένου ατμού θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη απειλητικής για τη ζωή πνευμονίας.
Πράγματι, ο κίνδυνος μόλυνσης από το τζακούζι είναι τόσο σημαντικός που στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων εξέδωσαν επίσημες συμβουλές για το πώς να αποφευχθεί αυτό.
Γίνεται να αναγνωρίσετε αν ένα τζακούζι είναι ασφαλές ;
Η ειδικός λέει ότι, «Υπάρχουν μερικά ξεκάθαρα σημάδια ενός τζακούζι γεμάτο μικρόβια. Όταν τα ούρα και άλλα σωματικά υγρά όπως ο ιδρώτας αναμειγνύονται με το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση των νερών του τζακούζι, δημιουργείται ένα ερεθιστικό, μια πικάντικη χημική ουσία που ονομάζεται χλωραμίνη, η οποία προκαλεί πόνο στα μάτια όταν κολυμπάτε σε δημόσιες πισίνες.
Όσο περισσότεροι λουόμενοι καταθέτουν τα σωματικά τους υγρά τόσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά της χλωραμίνης (που μυρίζει λίγο σαν χλωρίνη) και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα το σπα ή το τζακούζι του ξενοδοχείου να έχει χαμηλά επίπεδα απολυμαντικού και υψηλά επίπεδα βακτηρίων.
Έτσι, εάν το τζακούζι μυρίζει έντονα, το πιθανότερο είναι ότι μπορεί να μην είναι ασφαλές στη χρήση του – ακόμα κι αν τα νερά φαίνονται καθαρά και καθαρά, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό γίνεται πιο θολωμένο όσο περισσότερο διαρκεί χωρίς χημικά».