Μια μελέτη υποστηρίζει ότι η vegan διατροφή για μόλις οκτώ εβδομάδες μπορεί να μειώσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μόνο φυτικές τροφές κατάφεραν να μειώσουν την ηλικία της καρδιάς, των ορμονών, του ήπατος και άλλων συστημάτων του οργανισμού. Αντίθετα, αυτά τα αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν σε όσους συνέχισαν να τρώνε κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά, όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.
Οι vegan συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο δύο κιλά περισσότερα από τους υπόλοιπους, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στην κατανάλωση 200 θερμίδων λιγότερων καθημερινά στις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους ίσως συνέβαλε στις διαφορές στη βιολογική ηλικία, αντί να οφείλεται αποκλειστικά στη διατροφή.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η vegan διατροφή ενδέχεται να προκαλέσει διατροφικές ελλείψεις μακροπρόθεσμα και ίσως να μην είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό *BMC Medicine*, βασίστηκε σε μια μικρή μελέτη 21 ζευγαριών πανομοιότυπων διδύμων ηλικίας 39 ετών. Τα μισά ζευγάρια ακολούθησαν vegan διατροφή, ενώ τα αδέρφια τους συνέχισαν να καταναλώνουν τροφές τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης. Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν μειώσεις στη βιολογική ηλικία βάσει της μεθυλίωσης του DNA, μιας χημικής τροποποίησης που συνδέεται με τη γήρανση.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυξημένα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA σχετίζονται με τη γήρανση, όμως οι ερευνητές, όπως ο Varun Dwaraka από την TruDiagnostic Inc και ο Christopher Gardner από το Στάνφορντ, επισημαίνουν ότι δεν είναι βέβαιο πόσο οι διαφορές στη διατροφή των διδύμων επηρέασαν τα αποτελέσματα.
Ο Tom Sanders, καθηγητής Διατροφής στο King’s College του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι παρόλο που η μελέτη έδειξε διαφορές για τους vegans, δεν εξετάζει τις μακροπρόθεσμες διατροφικές ελλείψεις. Συμπλήρωσε ότι οι μεγαλύτερης ηλικίας vegans ενδέχεται να υποφέρουν από μυϊκή απώλεια, χαμηλή οστική πυκνότητα και νευρολογικές διαταραχές, χωρίς διαφορά στο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν μικτές δίαιτες.
Τέλος, ο Δρ. Duane Mellor από τη Βρετανική Διαιτολογική Εταιρεία ανέφερε ότι, παρά τη σύγκριση της vegan δίαιτας με την παμφαγική δίαιτα, οι θερμίδες δεν ήταν ίδιες, κάτι που ίσως εξηγεί τις αλλαγές στο DNA των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η vegan ομάδα κατανάλωνε διπλάσιες μερίδες λαχανικών, φρούτων και φυτικών πρωτεϊνών, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τα αποτελέσματα.