Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς αντιμετωπίζεται

Η επιστροφή των γαστρικών υγρών ή ακόμη και τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο λέγεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση. Αυτή η παλινδρόμηση προκαλεί συχνά ενόχληση, και οι πιο κοινές εκδηλώσεις της είναι η καούρα και η δυσφορία στο στήθος. Το οξύ που επιστρέφει στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και άλλες ενοχλήσεις, καθώς δεν είναι φυσιολογικό να βρίσκεται εκεί.

Η παλινδρόμηση συχνά προκαλείται από διάφορες συνθήκες και συνήθειες διατροφής. Αιτίες μπορεί να είναι η υπερβολική πίεση στο στομάχι, όπως αυτή που προκαλείται από παχυσαρκία ή εγκυμοσύνη, η χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος λειτουργεί σαν μια βαλβίδα που εμποδίζει το γαστρικό περιεχόμενο να επιστρέψει στον οισοφάγο, και ορισμένες τροφές ή ποτά που χαλαρώνουν αυτόν τον σφιγκτήρα ή αυξάνουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι

Τροφές όπως λιπαρά, τηγανιτά φαγητά, σοκολάτα, καφεΐνη, αλκοόλ και πικάντικα τρόφιμα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην εκδήλωση της παλινδρόμησης. Επίσης, συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση τροφής λίγο πριν τον ύπνο μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η Julie Stefanski, διαιτολόγος – διατροφολόγος στη Βαλτιμόρη και εκπρόσωπος της ένωσης, τονίζει τη σημασία της διατροφής στη διαχείριση της παλινδρόμησης. Κάποιες τροφές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα, ενώ άλλες να προσφέρουν ανακούφιση.

Η Stefanski συνιστά την αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως η μέντα, η σοκολάτα, το αλκοόλ, η καφεΐνη και τα όξινα ή πικάντικα τρόφιμα. Επίσης, προτείνει την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων για να μειωθεί η πίεση στο στομάχι και τον οισοφάγο, καθώς και την περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών τροφίμων, προτιμώντας άπαχες πρωτεΐνες και μαγείρεμα στον ατμό.

Η Stefanski υπογραμμίζει ότι οι ενημερωμένες διατροφικές επιλογές και η συνεργασία με διαιτολόγο μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

 

Μοιραστείτε την ανάρτηση::