Τι είναι η νόσος Crohn από την οποία πάσχει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Στην εξομολόγηση ότι αντιμετωπίζει τη νόσο του Crohn προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Έκανα την ενδοσκόπηση, βγαίνουν τα αποτελέσματα, πηγαίνω στο γραφείο του γιατρού και μου ανακοινώνει ότι έχω νόσο του Crohn. Του λέω: τέλεια. Σχεδόν χάρηκα. Ο γιατρός τα έχασε. Μου λέει: είναι κάτι σοβαρό, το έχεις πάρει πολύ χαλαρά, μαθαίνεις να ζεις με αυτό. Του έκανα μία ερώτηση: θα πεθάνω; Μου λέει: Όχι, αλλά θα πρέπει να προσαρμόσεις τη ζωή σου”», περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με τις δηλώσεις του, ο Παύλος Μαρινάκης, έστρεψε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε μια δύσκολη και σπάνια νόσο. Τη νόσο του Crohn. Ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Νεοϋορκέζου γιατρού Μπάριλ Κρον (Burrill Crohn), ο οποίος παρουσίασε το 1932, μαζί με τους συνεργάτες του, μια σειρά ασθενών με αυτήν την πάθηση.

Παρόλο που στην Ελλάδα δεν έχει γίνει καμία ολοκληρωμένη απογραφή των πασχόντων από τη Νόσο του Crohn και την Ελκώδη Κολίτιδα, στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 10.000 ασθενείς.

Τί είναι η νόσος Crohn

Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάζει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται στο τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου, στον ειλεό. Επηρεάζει όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου και μπορεί να υπάρχουν υγιή τμήματα εντέρου μεταξύ των τμημάτων που έχουν προσβληθεί (τμηματική εντερίτιδα). Η νόσος επηρεάζει με φλεγμονή και έλκη, τα τοιχώματα του εντέρου προκαλώντας πόνο της κοιλιάς και διάρροια στον ασθενή.

Νέοι άνθρωποι μεταξύ 16 και 35 ετών παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου αν και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να νοσήσουν από την πάθηση. Επηρεάζει σε ανάλογα ποσοστά και το ανδρικό και το γυναικείο φύλο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται σε άτομα που έχουν ιστορικό της πάθησης στην οικογένεια. Έχει παρατηρηθεί ότι περίπου το 20% των ανθρώπων που παρουσιάζουν την πάθηση, έχουν κάποιο συγγενή με κάποια χρόνια φλεγμονώδη νόσο.

Τα αίτια της νόσου δεν είναι γνωστά, αν και η πλειοψηφία των ερευνών καταδεικνύει ως υπαίτιες φλεγμονώδεις, ανοσολογικές ή και βακτηριακές αιτίες.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, ιδιαίτερα στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, διάρροια και απώλεια βάρους. Οι ασθενείς με ενεργό νόσο Crohn συχνά νιώθουν πολύ κουρασμένοι και σε εξάρσεις της νόσου μπορεί να έχουν και πυρετό. Η αναιμία που συχνά παρουσιάζουν συμβάλει στην κούραση.

Μία μικρή μερίδα ασθενών με νόσο του Crohn υποφέρει από τις λεγόμενες εξωεντερικές εκδηλώσεις της νόσου, δηλαδή επεισόδια ή φλεγμονές που επηρεάζουν τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::