Τι είναι οι «στιγμές αμνησίας»;

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο York εξέτασε τη φύση των αμνησιακών στιγμών που μας ενοχλούν, όπως όταν ξεχνάμε πού παρκάραμε μετά από μια επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Η διαδικτυακή μελέτη περιέλαβε πάνω από 400 συμμετέχοντες ηλικίας 18-35 ετών και αποκάλυψε ότι η “ξεχασμένη” μνήμη κάνει τις αναμνήσεις να είναι είτε εντελώς απροσπέλαστες είτε, αν θυμηθούμε κάτι, η ανάκληση γίνεται με την ίδια ακρίβεια όπως και κατά την αρχική εμφάνισή τους.

Τι ακριβώς σημαίνει ξεχνάμε;

«Το ζήτημα του πώς ακριβώς ξεχνάμε είναι σημαντικό. Αν και αντιμετωπίζεται συχνά ως κάτι ιδιαίτερα αρνητικό, το να ξεχνάμε μπορεί πραγματικά να είναι επωφελές για την διαδικασία λήψης αποφάσεων» τονίζουν οι ερευνητές. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη έπρεπε να μάθουν τις θέσεις των λέξεων σε έναν κύκλο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν κατά την διάρκεια της μελέτης ότι ενώ οι συμμετέχοντες, που είχαν δοκιμαστεί, αργότερα ξέχασαν ένα σημαντικό ποσοστό συσχετίσεων λέξεων και τοποθεσίας, αυτοί που θυμήθηκαν, μπορούσαν να το κάνουν με την ίδια ακρίβεια με τις ομάδες που δοκιμάστηκαν νωρίτερα. Στην περίπτωση, που υπήρχε ένα μοτίβο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν περισσότερες συσχετίσεις λέξεων και τοποθεσίας αλλά η ακρίβεια της ανάμνησης μειώθηκε.

Τα μοτίβα ενισχύουν την μνήμη;

Ο Δρ. Aidan Horner εξηγεί: «Στην περίπτωση που οι συμμετέχοντες μάθαιναν τις τοποθεσίες των λέξεων μέσω ενός μοτίβου, υπήρξε μια ανταλλαγή μεταξύ προσβασιμότητας και της ακρίβειας. Οι συμμετέχοντες μπορούν αφενός να τις θυμηθούν ευκολότερα αλλά όχι με μεγάλη ακρίβεια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθημερινότητας, αφορά το παρκάρισμα του αυτοκινήτου. Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο σας περίπου στο ίδιο σημείο κάθε μέρα είναι πιο πιθανό να θυμηθείτε που το αφήσατε. Συγκεκριμένα θα θυμηθείτε περίπου την τοποθεσία, δίχως η ανάμνηση να έχει μεγάλη ακρίβεια» καταλήγει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::