Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά κι αυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα. Προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “ίππος” που σημαίνει άλογο και “φάος” που σημαίνει λάμψη.
Ιστορικά στοιχεία αναφέρουν πως στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν καρπούς ιπποφαούς αποκτούσαν δύναμη, μεγαλύτερες αντοχές και λαμπερό τρίχωμα. Η κατανάλωση του από τα στρατεύματα εξασφάλιζε ενέργεια και αντοχή και συνέβαλε ως δυναμωτικό σε περιπτώσεις τραυματισμού.
Το ιπποφαές ή αλλιώς sea-buckthorn είναι ένας μικρός θησαυρός και σημαντικός σύμμαχος της υγείας μας. Περιέχει περισσότερα από 190 ενεργά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και φλαβονοειδή.
Η συνέργεια των συστατικών του ενισχύει αποτελεσματικά τον οργανισμό μας χαρίζοντας τόνωση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αντιοξειδωτική δράση και πολλά ακόμα οφέλη σε πολλές λειτουργίες του. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως οι καρποί του ιπποφαούς φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση ενάντια στις φλεγμονές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Τι βιταμίνες περιέχει το ιπποφαές;
Το ιπποφαές έχει χαρακτηριστεί ώς η πολυβιταμίνη της φύσης και όχι άδικα. Ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας και των ευεργετικών συστατικών του. Ανάμεσα στα θρεπτικά συστατικά του συναντάμε πλήθος βιταμινών και πιο συγκεκριμένα:
- Βιταμίνη C: Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, στη δημιουργία κολλαγόνου, στην ορθή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, στην ενίσχυση της υγείας του δέρματος και των ούλων κ.α. Το ιπποφαές έχει 30 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι και 5 φορές μεγαλύτερη από το ακτινίδιο.
- Βιταμίνη D: συμβάλλει στην υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών και στη σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βιταμίνη Ε: Προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες αφού έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την καλή λειτουργία των αρτηριών και την πήξη του αίματος.
- Βιταμίνη Α: Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και αναπαραγωγικού συστήματος και είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.
- Βιταμίνη Κ: Είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και για την υγεία των οστών.
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το ιπποφαές περιέχει τις βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6 βιοτίνη και φολικό οξύ που είναι απαραίτητες για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
Αξίζει να αναφερθεί πως αποτελεί πολύ καλή πηγή ωμέγα λιπαρών οξέων αφού περιέχει Ω3, Ω6,Ω9 και το σπάνιο Ω7. Το Ω7 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ, να μειώσει τη χοληστερίνη, καθώς και να μειώσει ένα δείκτη φλεγμονής (CRP) που σχετίζεται με κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος ενώ έχουν πολλά ακόμα οφέλη για την υγεία.
Ιπποφαές: Ποιές είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη του;
Αυτή η πολύτιμη υπετροφή παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Παρακάτω αναφέρονται τα πιο σημαντικά:
- Προσφέρει ενέργεια, τόνωση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
- Συμβάλλει στην υγεία των ματιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε καροτενοειδή και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας, λόγω των λιπαρών οξέων.
- Συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
- Βοηθά στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος και παρουσιάζει αντιγηραντική και επουλωτική δράση. Όσον αφορά τα μαλλιά πέρα από τη λάμψη που χαρίζει φαίνεται να ενδυναμώνει την τρίχα και να προλαμβάνει την τριχόπτωση. Επιπρόσθετα, βοηθά στην αντιμετώπιση αρκετών δερματικών παθήσεων όπως π.χ ακμής, εκζέματος, δυσχρωμιών κ.α.
- Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη και διάφορων γαστρεντερικών παθήσεων.
- Προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και από τους πόνους περιόδου.
Για να απολαύσουμε τα οφέλη του, συστήνεται η συστηματική κατανάλωση του για διάστημα 3 μηνών με μια μικρή παύση ενός μήνα και στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε.
Πως καταναλώνουμε το ιπποφαές;
Το ιπποφαές λόγω της όξινης και στυπτικής γεύσης του είναι δύσκολο να καταναλωθεί ωμό. Ακολουθούν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να το καταναλώσουμε χωρίς να γευόμαστε τη δυσάρεστη γεύση του:
- Αποξηραμένο: Σκέτο ή σαν προσθήκη στο γιαούρτι, σε μούσλι ή σε διάφορες άλλες παρασκευές. Επίσης, μπορούμε να το απολαύσουμε στη μορφή ροφήματος, σαν αφέψημα ή έγχυμα συνδυαστικά με άλλα βότανα.
- Σε μορφή ελαίου: Διαλύουμε 2 κουταλάκια του γλυκού σε νερό ή χυμό. Εναλλακτικά, μπορούμε να καταναλώσουμε 1 κουταλιά το πρωί και μια το βράδυ μετά φαγητού ή αναλόγως τη σύσταση του προϊόντος. Το έλαιο μπορεί να εφαρμοστεί και εξωτερικά για δερματικές παθήσεις.
- Σε ξηρή σκόνη: Προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού σε νερό, χυμό, στα δημητριακά ή σε γιαούρτι.
- Σε συμπυκνωμένο χυμό: Προσθέτουμε ¼ του ποτηριού συμπυκνωμένο χυμό και γεμίστε το υπόλοιπο με νερό. Επίσης, μπορούμε να το προσθέσουμε σε smoothies, σαλάτες κ.α.
- Ως συμπλήρωμα διατροφής: Ακολουθούμε τις οδηγίες του σκευάσματος καθώς η περιεκτικότητα μπορεί να διαφέρει.