Τι κάνει η σόγια στον εγκέφαλο των παιδιών

Μια διατροφή πλούσια σε σόγια μπορεί να βελτιώσει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των παιδιών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Η μελέτη έδειξε ότι παιδιά ηλικίας 7-13 ετών, που κατανάλωναν περισσότερες ισοφλαβόνες στη διατροφή τους, ήταν πιο συγκεντρωμένα και είχαν καλύτερες νοητικές ικανότητες. Η σόγια και τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη μνήμη στους ενήλικες. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε διεξαχθεί αντίστοιχη έρευνα σε παιδιά.

Η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής στο Σικάγο, ήρθε να αναλύσει ακριβώς αυτό: τα οφέλη της σόγιας για τον εγκέφαλο των παιδιών. Εδώ να σημειωθεί ότι η εν λόγω έρευνα δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα σε περιοδικό επιστημονικής επιθεώρησης και ως εκ τούτου τα αποτελέσματά της θεωρούνται ακόμα προκαταρκτικά.

“Τα τρόφιμα σόγιας συχνά δεν αποτελούν τακτικό μέρος της διατροφής των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη μας προσθέτει στοιχεία για τη σημασία των θρεπτικών συστατικών, που βρίσκονται στις τροφές σόγιας, για την παιδική γνωστική λειτουργία”, δήλωσε η Ajla Bristina, διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign.

Πώς έγινε η έρευνα

Εκείνη και η ομάδα της εξέτασαν δεδομένα από μια μελέτη που περιελάμβανε 128 παιδιά. Υπολόγισαν την πρόσληψη σόγιας κάθε παιδιού από εβδομαδιαία αρχεία διατροφής, συμπεριλαμβανομένων ποσοτήτων βιταμινών, μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών και ισοφλαβονών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σετ τεστ με χαρτί και μολύβι, προσαρμοσμένο για το σχολικό επίπεδο τάξης του κάθε παιδιού, για να μετρήσουν τη διανοητική ικανότητα των παιδιών. Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων καταγράφηκε καθώς τα παιδιά ολοκλήρωσαν μια άσκηση αντιστοίχισης μέσω υπολογιστή, για να μετρήσουν το εύρος της προσοχής και τη διανοητική ταχύτητα.

Καλύτερη επίδοση για τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερη σόγια

Τα παιδιά-συμμετέχοντες έτειναν να καταναλώνουν χαμηλές ποσότητες σόγιας πλούσιας σε ισοφλαβόνες, αλλά εκείνα που έτρωγαν περισσότερη σόγια ανταποκρίθηκαν πιο γρήγορα στην άσκηση και επεξεργάζονταν τις πληροφορίες πιο γρήγορα.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση μεταξύ της πρόσληψης σόγιας και της γενικής πνευματικής ικανότητας.

Κατά μέσο όρο, τα παιδιά-συμμετέχοντες έτρωγαν 1,33 χιλιοστόγραμμα (mg) ισοφλαβονών την ημέρα, τις οποίες οι ερευνητές περιέγραψαν ως σχετικά χαμηλή ποσότητα.

“Η κατανάλωση σόγιας για μεμονωμένους συμμετέχοντες κυμαινόταν από 0 έως 35 mg/ημέρα. Για να καταλάβετε, μια μερίδα 235 ml γάλακτος σόγιας παρέχει περίπου 28 mg ισοφλαβόνες, μια μερίδα tofu παρέχει περίπου 35 mg και μισό φλιτζάνι edamame στον ατμό παρέχει περίπου 18 mg ισοφλαβόνες”, δήλωσε η Bristina.

Ενδιάμεσα σνακ, όπως το ψητό edamame, οι ξηροί καρποί σόγιας ή το γάλα σόγιας είναι ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε σόγια στη διατροφή σας, είπε. Το τόφου και το tempeh είναι επίσης καλές επιλογές.

Η Bristina είπε ότι μελέτες όπως αυτή είναι ένα πρώτο βήμα “για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της κατανάλωσης τροφών σόγιας στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και την ακριβή ποσότητα λήψης ισοφλαβονών”.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::