Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στην απώλεια βάρους και την ανακούφιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας -κοινή στον υποθυρεοειδισμό- ή της διάρροιας -κοινή στον υπερθυρεοειδισμό.
Τα οφέλη των φυτικών ινών για τις επιπλοκές του θυρεοειδούς
1. Μείωση καρδιακών παθήσεων
Μελέτες δείχνουν ότι όταν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνετε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και καρδιακής προσβολής έως και 50%. Έρευνα έχει επίσης βρει ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου μπορεί να μειωθεί κατά 9% για κάθε 7 γραμμάρια που αυξάνετε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών.
Δεδομένου ότι η νόσος του θυρεοειδούς σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής, αυτό το όφελος είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
2. Καλύτερη διαχείριση βάρους
Η αύξηση βάρους, η δυσκολία στην απώλεια βάρους και η δυσκολία διατήρησης ενός υγιούς βάρους μπορεί να είναι μια πρόκληση όταν έχετε υποθυρεοειδισμό. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες λαμβάνετε στην καθημερινή σας διατροφή, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος παχυσαρκίας.
Αυτό είναι πιθανό επειδή οι φυτικές ίνες σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο. Λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.
3. Βοηθούν το πεπτικό σύστημα
Οι διαιτητικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο της πέψης άλλων τροφών, κάτι σημαντικό καθώς η πέψη γίνεται πιο αργή όταν έχετε υποθυρεοειδισμό.
Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των σκληρών κοπράνων και της δυσκοιλιότητας, κοινά προβλήματα των ατόμων με υποθυρεοειδισμό. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα των αιμορροΐδων, που συνοδεύει συχνά τη χρόνια δυσκοιλιότητα.
Εάν έχετε υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να έχετε προβλήματα με διάρροια, επομένως η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε και τις κινήσεις του εντέρου.
4. Καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Τα άτομα με διαβήτη που ακολουθούν δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν πιο αργή απορρόφηση ζάχαρης και άρα πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, ένας κίνδυνος που είναι υψηλότερος όταν έχετε νόσο του θυρεοειδούς.
5. Μείωση της εκκολπωμάτωσης
Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε εκκολπωμάτωση, μια φλεγμονή των μικρών σακουλών που επενδύουν το έντερο σας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν αυτόν τον κίνδυνο. Εάν έχετε ήδη εκκολπωμάτωση ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, να γνωρίζετε ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν χειρότερα συμπτώματα με περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ άλλοι έχουν λιγότερα συμπτώματα.
Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες
Οι διαλυτές ίνες διαλύονται εύκολα στο νερό, όπου σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη. Αυτός ο τύπος φυτικών ινών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα. Μπορείτε να βρείτε διαλυτές φυτικές ίνες σε αυτά τα τρόφιμα:
- Μήλα, με φλούδα
- Κριθάρι
- Φασόλια
- Καρότα
- Εσπεριδοειδή
- Καλαμπόκι
- Φουντούκια
- Ανάμικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
- Βρώμη
- Μπάμιες
- Κρεμμύδι (λευκό, κίτρινο, κόκκινο, μαγειρεμένο)
- Παστινάκι
- Αχλάδια
- Δαμάσκηνα
- Αρακάς
- Αλεύρι σόγιας*
- Γλυκοπατάτες
Τροφές πλούσιες σε αδιάλυτες ίνες
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες κάνουν τα κόπρανα πιο μαλακά και ευκολότερα στην αποβολή, βοηθώντας στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και διατηρώντας το επίπεδο pH στον εντερικό σας σωλήνα σε βέλτιστο επίπεδο. Οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες είναι:
- Αμύγδαλα*
- Μήλο με την φλούδα
- Κριθάρι, μαγειρεμένο
- Κριθαράλευρο
- Πίτουρο
- Βακκίνια
- Βραζιλιάνικα φυστίκια
- Μπρόκολο*
- Λαχανάκια Βρυξελλών*
- Πλιγούρι
- Λάχανο*
- Καρότα
- Κουνουπίδι*
- Κεράσια
- Κάστανα
- Καρύδα
- Καλαμπόκι
- Cranberries
- Σύκα
- Λιναρόσπορος
- Φραγκοστάφυλα
- Φασολάκια
- Γκουάβα
- Λαχανίδα (kale)*
- Κόκκινα φασόλια
- Ακτινίδια
- Κουμκουάτ
- Φακές
- Ξηροί καρποί μακαντάμια
- Μανταρίνια
- Μάνγκο
- Κεχρί*
- Μανιτάρια
- Νεκταρίνια
- Πλιγούρι βρώμης
- Στρείδια
- Παπάγια
- Ζυμαρικά
- Φιστίκια αράπικα*
- Αχλάδια
- Αρακάς
- Κουκουνάρι
- Ανανάς
- Φιστίκια Αιγίνης
- Πατάτες
- Δαμάσκηνα
- Σπόροι κολοκύθας
- Πουρές κολοκύθας
- Κινόα
- Σταφίδες
- Σμέουρα
- Ραβέντι
- Ρύζι (καστανό)
- Αλεύρι σίκαλης
- Ξινολάχανο
- Ζαχαρόχορτο
- Σπανάκι
- Φάβα
- Φύτρες φασολιών
- Φράουλες
- Ηλιόσποροι
- Ντομάτες
- Χυμός λαχανικών
- Καρύδια
- Αλεύρι ολικής αλέσεως
- Άγριο ρύζι
*Αυτές οι τροφές είναι επίσης πλούσιες σε βρογχογόνα, ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς. Μιλήστε σχετικά με τον γιατρό σας.
Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις
Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε το φάρμακο για τον θυρεοειδή σας τουλάχιστον μία ώρα πριν φάτε ή λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των φαρμάκων και να αλλάξουν σημαντικά τις δοσολογικές απαιτήσεις του φαρμάκου για τον θυρεοειδή.
Κάντε εξετάσεις της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας 6-8 εβδομάδες μετά την έναρξη μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες, για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρειάζεστε αλλαγή δόσης.