Τι μπορεί να κρύβει το αίμα στα ούρα

Η εμφάνιση αίματος στα ούρα δεν αποτελεί ευχάριστη εμπειρία και συχνά πολλοί ασθενείς αναβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό, ελπίζοντας ότι το πρόβλημα θα εξαφανιστεί από μόνο του. Αυτή η προσέγγιση είναι παραπλανητική, καθώς η αιματουρία μπορεί να καλύπτει σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η παρουσία αίματος στα ούρα σας απαιτεί ιατρική αξιολόγηση, ακόμα και αν εμφανιστεί μία φορά σε μια ημέρα ή κατά την απομάκρυνση με το χαρτί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, από τις πιο αβλαβείς έως τις πιο σοβαρές, επομένως η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής είναι ουσιώδης για τη διερεύνηση και τη διαχείριση του προβλήματος.

Η αιματουρία μπορεί να είναι μακροσκοπική ή μικροσκοπική. Μακροσκοπική είναι η εμφανής παρουσία αίματος στα ούρα. Τα ούρα μπορεί να αποκτήσουν χρώμα ροζ, κόκκινο ή σκούρο κόκκινο, εξαιτίας της παρουσίας κυττάρων του αίματος (ερυθρά αιμοσφαίρια). Η ποσότητα των κυττάρων που απαιτείται για να αλλάξουν χρώμα τα ούρα, είναι πολύ μικρή και η αποβολή της συνήθως είναι ανώδυνη. Αν όμως πρόκειται για πήγματα αίματος, τότε ο πάσχων μπορεί να αισθανθεί πόνο.

Αντίστοιχα, η μικροσκοπική αιματουρία είναι η ανίχνευση ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα κατά την εξέτασή τους στο μικροσκόπιο. Η μικροσκοπική αιματουρία είναι ανώδυνη, διότι προκαλείται από την διαφυγή ελάχιστων κυττάρων του αίματος στα ούρα. Μικροσκοπική ή μακροσκοπική, η αιματουρία είναι πολύ συνηθισμένη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αναφέρουν λ.χ. ότι ίχνη αίματος ανευρίσκονται σε ποσοστό έως και 18% όλων των αναλύσεων αίματος ρουτίνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο συναγερμός αποδεικνύεται ότι ήταν ψευδής. Όχι, όμως, σε όλες.

Από πού μπορεί να προέρχεται το αίμα που βλέπει κάποιος στα ούρα του; Η συνηθέστερη θέση εντοπισμού του είναι η ουροδόχος κύστη, απαντά ο κ. Πούλιας. Μπορεί όμως να προέρχεται από οποιοδήποτε όργανο του ουροποιητικού συστήματος:

τους νεφρούς, τους ουρητήρες (είναι τα «σωληνάκια» που συνδέουν τους νεφρούς με την κύστη) ή την ουρήθρα (από αυτήν αποβάλλονται τα ούρα από τον οργανισμό).

Παράγοντες κινδύνου

Οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει αιματουρία, αλλά είναι πιο συχνή σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, λέει ο κ. Πούλιας. Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και οι καπνιστές είναι δύο από αυτές που έχουν υψηλά ποσοστά αιματουρίας. Άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου είναι όσοι έχουν:

  • Οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου
  • Ατομικό ιστορικό λίθων στο ουροποιητικό (π.χ. νεφρολιθίαση)
  • Καλοήθη υπερπλασία του προστάτη
  • Ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις (όπως στρεπτόκοκκο ή ηπατίτιδα)

Μοιραστείτε την ανάρτηση::