Τι μπορεί να σας συμβαίνει αν δυσκολεύεστε να πάρετε βαθιά ανάσα

Η δυσκολία στη λήψη βαθιάς ανάσας είναι ένα σύμπτωμα που πολλοί άνθρωποι βιώνουν και συχνά προκαλεί ανησυχία. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να είναι προσωρινό και ακίνδυνο, υπάρχουν και καταστάσεις όπου η δυσκολία στην αναπνοή υποδηλώνει κάτι πιο σοβαρό και απαιτεί ιατρική αξιολόγηση.

Πιθανές αιτίες της δυσκολίας στη βαθιά αναπνοή

  1. Άγχος και κρίσεις πανικού
    Το άγχος και το στρες επηρεάζουν άμεσα την αναπνοή. Πολλοί άνθρωποι σε καταστάσεις έντασης νιώθουν ότι δεν μπορούν να πάρουν βαθιά ανάσα ή ότι τους “λείπει ο αέρας”. Αυτό οφείλεται στη γρήγορη και επιφανειακή αναπνοή (υπεραερισμός) που προκαλεί το άγχος.
  2. Αναπνευστικά προβλήματα
    Παθήσεις όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα, μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη βαθιά αναπνοή.
  3. Προβλήματα με την καρδιά
    Ορισμένες καρδιολογικές παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, ιδιαίτερα μετά από άσκηση ή όταν ξαπλώνετε.
  4. Μυοσκελετικά προβλήματα
    Ο πόνος στους μύες του θώρακα, στα πλευρά ή στη σπονδυλική στήλη μπορεί να κάνει τη βαθιά αναπνοή επώδυνη ή δύσκολη.
  5. COVID-19 ή άλλες λοιμώξεις
    Το αίσθημα δύσπνοιας, ειδικά αν συνοδεύεται από πυρετό, βήχα ή κόπωση, μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη όπως η COVID-19.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Αν η δυσκολία στη βαθιά αναπνοή συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, ζάλη, λιποθυμία, κυάνωση (μελάνιασμα στα χείλη ή στα άκρα) ή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση εξαρτάται από την αναγνώριση της αιτίας, γι’ αυτό μην αμελείτε το συγκεκριμένο σύμπτωμα, ιδιαίτερα αν επιμένει.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::