Τι να προσέξουμε στην ενυδάτωση του οργανισμού μας το καλοκαίρι;

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, ο ανθρώπινος οργανισμός αυξάνει την εφίδρωση για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να χάνει περισσότερα υγρά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (40-60%) του βάρους του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό.

Για να αναπληρωθούν τα υγρά που χάνονται, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η κατανάλωσή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και τα στερεά τρόφιμα συμβάλλουν στην πρόσληψη υγρών. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ειδικότερα, είναι πλούσια σε νερό, γεγονός που εξηγεί την αυξημένη επιθυμία για την κατανάλωσή τους τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Επομένως, η αναπλήρωση των υγρών μπορεί να γίνει με έναν συνδυασμό κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά και νερού. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 2-2,5 λίτρα υγρών ημερησίως. Στα υγρά περιλαμβάνονται τα υγρά που θα προσληφθούν μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, το νερό, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι κ.ά. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε νερό καλύπτεται από υγρά, ενώ το υπόλοιπο 20% από στερεά τρόφιμα.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωση του καφέ δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 φλιτζάνια την ημέρα και ότι τα αναψυκτικά, αν δεν είναι τύπου light, έχουν αρκετές θερμίδες, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και καφεΐνη.

Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, επομένως μπορεί να προκαλέσει αύξηση της απώλειας υγρών. Την προσπάθειά μας για σωστή ενυδάτωση συμπληρώνουν και τα αμυλούχα τρόφιμα, που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πλιγούρι) και προσφέρουν υδατάνθρακες, οι οποίοι, καθώς αποθηκεύονται στο σώμα μας, συγκρατούν συγχρόνως και σημαντικές ποσότητες νερού.

Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση κρέατος, τα μεγάλα γεύματα με παχιές σάλτσες ή τα φαγητά τύπου φαστ-φούντ αυξάνουν χωρίς λόγο τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά και οι καύσεις που γίνονται στον οργανισμό προκειμένου να χωνευτούν τα βαριά αυτά φαγητά παράγουν επιπλέον θερμότητα. Για τον λόγο αυτό συστήνεται να προτιμάμε τα ψάρια και τα θαλασσινά, που είναι πιο φτωχά σε λιπαρά και σαφώς πιο εύπεπτα από το κόκκινο κρέας. Άλλωστε, υπάρχει καλύτερη εποχή από το καλοκαίρι για να απολαύσουμε φρέσκα θαλασσινά, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά;

Μοιραστείτε την ανάρτηση::