Τι να τρώτε με τον καφέ – Τι τον εξουδετερώνει στο στομάχι

Ο καφές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως, όμως πολλοί παραπονιούνται ότι τους προκαλεί «βαρύ» στομάχι, καούρες ή ακόμα και ταχυπαλμίες. Αυτό συμβαίνει γιατί η καφεΐνη και τα οξέα που περιέχει ο καφές μπορούν να ερεθίσουν το γαστρικό βλεννογόνο, ειδικά όταν καταναλώνεται σκέτος και με άδειο στομάχι. Η σωστή επιλογή συνοδευτικών τροφών μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Πρώτα απ’ όλα, καλό είναι να αποφεύγουμε τον καφέ μόνο του το πρωί. Αντίθετα, η κατανάλωσή του μαζί με μια μικρή ποσότητα τροφής βοηθά να μην πέσει απότομα στο στομάχι, μειώνοντας τον ερεθισμό. Ένα κομμάτι ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές ή κράκερς αποτελούν καλή επιλογή, καθώς «απορροφούν» μέρος της οξύτητας και προσφέρουν ήπια ενέργεια.

Εξίσου χρήσιμα είναι τα γαλακτοκομικά, όπως το γάλα χαμηλών λιπαρών ή το γιαούρτι. Η πρωτεΐνη και το ασβέστιο που περιέχουν συμβάλλουν στη ρύθμιση της οξύτητας στο στομάχι, ενώ μειώνουν την αίσθηση καούρας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί προσθέτουν λίγο γάλα ή φυτικά ροφήματα (όπως αμυγδάλου ή βρώμης) στον καφέ, ώστε να τον κάνουν πιο «φιλικό» στο πεπτικό σύστημα.

Επίσης, ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια θεωρούνται ιδανικό συνοδευτικό. Είναι πλούσιοι σε μαγνήσιο και υγιεινά λιπαρά που βοηθούν στην εξουδετέρωση των οξέων, ενώ χαρίζουν κορεσμό και σταθερή ενέργεια. Από την άλλη, πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ λιπαρά ή βαριά τρόφιμα (όπως γλυκά με κρέμα, τηγανητά ή πίτες), γιατί επιβαρύνουν την πέψη και εντείνουν το πρόβλημα.

Τέλος, τα φρούτα με χαμηλή οξύτητα, όπως η μπανάνα ή το μήλο, είναι εξαιρετική επιλογή με τον καφέ. Αντίθετα, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ) καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς ενισχύουν την οξύτητα.

Συμπερασματικά, ο καφές μπορεί να παραμείνει καθημερινή απόλαυση χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες, αρκεί να συνοδεύεται από τροφές που εξισορροπούν την οξύτητά του. Έτσι, όχι μόνο προστατεύεται το στομάχι, αλλά και το ρόφημα γίνεται πιο ευχάριστο και ωφέλιμο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::